blog how to, blog trick, blog tips, tutorial blog, blog hack

Masukkan email anda:

Disediakan oleh: FeedBurner

PULAKDAH FRIENDS

TEMBOK Setinggi 60 METER, Ia TERTINGGI Di KL

Monday, December 31, 2012

KUALA LUMPUR:  Tembok penahan hakisan di Bukit Setiawangsa adalah tembok tertinggi di bandar itu.

Pengarah Jabatan Kejuruteraan Awan dan Saliran DBKL, Tan Keng Chok berkata berdasarkan garis panduan semasa, tembok tersebut "terlalu tinggi" dan tidak lagi dibenarkan sekarang.

Beliau berkata garis panduan hanya membenarkan seperti tinggi tembok penahan seperti itu pada ketinggian 36 meter. Jika melebihi ketinggian tersebut akan dianggap berbahaya.

Perbezaan penggunaan tembok penahan hakisan jenis 'shotcrete' dan 'active netting' - kredit The Star

"Tinggik tembok penahan hakisan Setiawangsa menjangkau 60 meter dan adalah yang tertinggi yang pernah dibina di bandar ini. Itulah sebabnya jalan itu dinamakan Puncak Setiawangsa, ia dinamakan sempena puncak bukit itu, " katanya semalam.

Ditanya sama ada kekurangan penyelenggaraan adalah salah satu punca keruntuhan, Tan berkata: "Garis panduan hari ini memerlukan program penyelenggaraan yang ketat dan berkala. Ikram (Institut Kerja Raya Malaysia) masih dalam proses untuk mengetahui apa yang telah menyebabkan tembok tersebut runtuh dan kita tidak akan membuat sebarang spekulasi," katanya.

Tan berkata pihaknya telah cuba untuk mengenal pasti kawasan-kawasan lain menggunakan tembok yang serupa yang mungkin juga berisiko.

Beliau menambah bahawa antara jenis tembok penahan hakisan jenis shotcrete di bandar ini adalah terletak di Sri Hartamas dan Taman Esplanade, Bukit Jalil.

"Kedua-duanya adalah agak rendah dan tidak membimbangkan. Kebanyakan tempat lain menggunakan tembok konkrit dan tetulang.

"Pada masa lalu, kita tidak mempunyai rekod di mana penggunaan tembok jenis ini digunakan. Pemaju yang membinanya dan menyelenggarakannya. Tetapi selepas insiden terbaru ini, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur akan memantau lebih dekat pada mereka," katanya.
Read Full 1 comments

Anak BEKAS KETUA POLIS SYUKUR Sempat Keluar Dari TANAH RUNTUH

Pihak kontraktor melihat rumah yang musnah akibat runtuhan tembok penahan hakisan sebelum kerja-kerja pembersihan sisa runtuhan dilakukan di Puncak Setiawangsa di sini hari ini. 


PETALING JAYA: Abdul Rahmat Hanif bersyukur kerana dia sempat keluar dari Bukit Setiawangsa sebelum dinding penahan hakisan runtuh.

Anak bekas Ketua Polis Negara, Tun Hanif Omar, yang tinggal di salah sebuah rumah yang berhampiran dinding penahan hakisan yang runtuh berkata beliau telah mengesan masalah lebih awal apabila melihat tanda-tanda kegagalan cerun setiap kali dia memandu di situ.

Pengurus berusia syarikat minyak berusia 46 tahun itu juga berkata pembantu rumahnya sering mengadu bahawa air dalam longkang rumah telah bertukar menjadi keruh dan lantai dapur beliau sentiasa dalam keadaan basah yang "luar biasa".

"Selepas beberapa hari hujan lebat, saya dapat melihat tanda-tanda jelas bahawa dinding konkrit itu mungkin runtuh.

"Malah selepas ia berhenti hujan, keadaan jalan raya adalah luar biasa basah dan kami bersyukur bahawa kita membuat keputusan untuk meninggalkan tempat tersebut sebelum kemalangan berlaku," katanya semalam.

Abdul Rahmat berkata dia dan isterinya telah tinggal di situ selama hampir empat tahun.

Beliau kini telah berpindah ke USJ dan tidak berniat untuk kembali.

"Pihak berkuasa tempatan perlu memantau kawasan tersebut lebih kerap kerana kawasan tersebut diketahui terdedah tanah runtuh," tambah Abdul Rahmat.


Read Full 0 comments
Related Posts with Thumbnails

Hot Blog

 

© Black Newspaper Copyright by Pulakdah! | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks