blog how to, blog trick, blog tips, tutorial blog, blog hack

Masukkan email anda:

Disediakan oleh: FeedBurner

PULAKDAH FRIENDS

Gara-gara KIAMAT, Kuil Maya ROSAK Teruk

Monday, December 24, 2012


GUATEMALA - Gara-gara padat dengan pelancong pada tanggal 21 Desember 2012, menyebabkan kuil kaum Maya di Guatemala rosak.

Seperti dilaporkan oleh RawStory, ramai pelancong yang berkumpul pada tarikh 'Kiamat' 21 Desember lalu di kuil batu kuno di Tikal, Guatemala, menyebabkan kuil tersebut menjadi rosak.

"Menyedihkan, ramai pelancong yang memanjat kuil kedua dan menyebabkan menyebabkan berlaku kerosakan," menurut Osvaldo Gomez, penasihat kuil batu tersebut yang terletak 550 km dari bandar Guatemala.

"Kami sebenarnya memaklumi sambutan tarikh tersebut, namun para pelancong sepatutnya lebih prihatin dengan keadaan struktur bangunan ini yang sudah didaftar sebagai World Heritage Site oleh Unesco," tambah Gomez.

Gomez bagaimanapun tidak menjelaskan secara spesifik yang terjadi kepada struktur kuil tersebut, sekadar menyatakan pihak penjaga kuil sudah melarang para pelancong.

Gomez sekadar menegaskan bahawa kerosakan yang berlaku cukup teruk.

Ramai yang percaya pada tanggal 21 Desember 2012 merupakan hari kiamat. Ini berdasarkan ramalan kaum Indian Maya Kuno yang ternyata salah difahami oleh sebahagian orang.
Read Full 0 comments

Inilah CETAKAN TERAKHIR Majalah NewsweekNEW YORK - Cetakan terakhir majalah Newsweek seperti memberi isyarat terakhir sebelum majalah tersebut menamatkan edisi cetaknya dan akan bertransformasi menjadi media digital. Ia semakin ketara melalui satu-satunya tajuk utama yang terpampang di muka hadapan akhbarnya.

"Edisi terakhir Newsweek sebelum kami hanya menjadi edisi digital menampilkan sebuah hashtag di muka hadapannya  #LastPrintIssue," demikian pengumuman yang disampaikan di Twitter rasmi @Newsweek.

Penampilan majalah yang seharusnya beredar beredar pada hari ini (24/12/2012) telah dibocorkan pada hari Ahad sehari sebelumnya. Berlatar belakang gambar lama pejabat Newsweek di sebalik bangunan-bangunan pencakar langit di New York dalam warna hitam putih.

Ia menjadi edisi terakhir Majalah Newsweek dalam bentuk cetak. Mulai tahun 2013, Newsweek akan beralih menjadi media online yang bakal diberi nama Newsweek Global.

Keputusan tersebut telah diumumkan ketua redaksi Newsweek Tina Brown pada 18 Oktober 2012. Menurut Brown, keputusan mengubah format majalah itu kerana semakin tingginya kos cetakan dan pengeluaran, sehingga majalah tersebut terus mengalami kerugian.

Newsweek mula diterbitkan sebagai edisi cetak sejak hampir 80 tahun sejak ia diterbitkan kali pertama pada 1933. Newsweek mula beralih dari media cetak ke media online sejak November 2010 di saat majalah tersebut bergabung dengan media online The Daily Beast menjadi Newsweek Daily Beast Company.

Tika ini, jaringan media itu telah memiliki lebih dari 15 juta pengunjung setiap bulan. Kita nantikan transformasi Newsweek di dalam dunia digital?
Read Full 2 comments

'Saya TIDAK JEMPUT AZMIN Ke Perkahwinan Saya' - UMMI HAFILDAPETALING JAYA: Walaupun Ummi Hafilda Ali bakal berkahwin dengan seorang pakar kulit Dr Zaman Khan dalam masa dua minggu, namun dia membuat keputusan untuk tidak menjemput abangnya Azmin.

"Saya faham bahawa dia adalah abang saya, tetapi apakah gunanya menjemput Azmin Ali apabila dia sudah setahun lebih tidak peduli untuk melawat ibu saya Che Tom (Che Tom Yahaya).

"Baru-baru ini, kita ada satu majlis perkahwinan sepupu lain tetapi dia juga tidak datang ke majlis itu. Saya faham jika dia tidak mahu menjadi sebahagian daripadanya, " katanya semalam.

Ummi yang berusia 45 tahun berkata walaupun terdapat jurang usia 12 tahun di antara mereka, bakal suaminya ini sudah matang dalam usianya.

"Saya telah membawanya untuk bertemu dengan ibu dan dia melayan ibu saya dengan penuh hormat. Beliau melayan seolah-olah Che Tom adalah ibunya sendiri. Sejak dia diterima ibu saya, saya tahu bahawa dia adalah lelaki yang tepat. Itulah cara dia menawan hati saya" katanya.

Ummi Hafilda berkata persiapan perkahwinannya adalah mengikut jadual tetapi enggan mendedahkan lokasi majlis perkahwinan beliau di atas sebab keselamatan.

"Kita tidak mahu pihak-pihak yang tidak diingini mengganggu hari istimewa saya," katanya, sambil menambah bahawa mereka telah merancang berbulan madu ke Eropah.

Beliau menambah bahawa mereka berkenalan di Kuala Lumpur ketika dia melawat klinik untuk mendapatka rawatan kulit dan kini telah mengenali antara satu sama lain selama tiga bulan.

Kredit : The Star
Read Full 0 comments

VIDEO : SYUHADA Syria Berbau KASTURI Selepas Beberapa Hari DIKEBUMIDARA'A – Allah memuliakan para mujahid yang gugur di medan jihad sejak di dunia lagi sebelum mendapat kemuliaan di akhirat. Antara karamah yang sering dialami oleh para syuhada adalah keluarnya bau minyak wangi yang sangat harum dari jasad mereka meskipun sudah meninggal dunia dalam tempoh masa yang lama.

Sebuah laman web berita Islam Asy-Syam melaporkan penduduk kampung Tariq Sad, di Balad, Dara'a telah menggali semula kubur dua penduduk yang syahid, Anas Musalimah dan Walid 'Ayash. Kedua-dua mereka adalah mangsa korban yang gugur ketika pengeboman oleh tentera rejim Syria di kampung itu. Kerana serangan pengeboman yang hebat, segala tindakan menjadi terbatas menyebabkan kedua-dua syahid ini dikuburkan secara darurat di halaman rumah seorang penduduk kampung.

Setelah serangan pengeboman agak reda, beberapa hari kemudian penduduk kampung telah menggali semula kubur ini dengan tujuan untuk memindahkan kedua-dua syahid ini ke tanah perkuburan awam pada hari Khamis (20/12/2012). Pada saat kedua-dua jenazah diangkat,bau minyak wangi  menusuk ke hidung penduduk kampung dan wartawan yang mengikuti proses penggalian semula kubur itu."Para syuhada' ini masih hidup dan suci dalam kubur mereka. Bau minyak kasturi terbau sangat harum dari jenazah mereka," lapor seorang wartawan laman web Asy-Syam yang membuat liputan langsung proses penggalian semula kubur kedua syahid tersebut.

"Kubur itu mengeluarkan bau minyak wangi yang sangat harum. Seakan-akan kedua-duanya baru gugur beberapa minit yang lalu." ulas wartawan tersebut.

"Allahu akbar, kemuliaan hanyalah milik Allah," ucapan penduduk kampung yang sangat terharu di atas kejadian tersebut. Jasad kedua-dua syahid itu juga masih baik dan kemas seakan-akan belum meninggal dunia.
Read Full 0 comments
Related Posts with Thumbnails

Hot Blog

 

© Black Newspaper Copyright by Pulakdah! | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks