blog how to, blog trick, blog tips, tutorial blog, blog hack

Masukkan email anda:

Disediakan oleh: FeedBurner

PULAKDAH FRIENDS

Pengajaran Dari MAHATHIR, Syarikat GENNEVA GOLD Dan UTUSAN MALAYSIA

Saturday, October 27, 2012

Masih ingat lagi tragedi yang menimpa para pelabur yang melabur puluhan, ratusan malahan jutaan RM di sebuah syarikat pelaburan jongkong emas Genneva Gold?.

Bila dilihat pada majlis pelancarannya yang menjemput Tuanku Agong ketika itu (Sultan Mizan), dan seterusnya dilancarkan oleh ikon negarawan terulung Malaysia Tun Mahathir, pasti ramai yang percaya pelaburan ini adalah sesuatu yang sah.

Masakan ia ada unsur-unsur penipuan jika 1500 VIP telah hadir memberikan sokongan pada majlis pelancarannya pada 15 Disember 2010. Berita pelancaran yang gah itu turut dilaporkan oleh Utusan Malaysia pada 17 Disember 2010 dengan tajuk berita 'Dr. Mahathir Galak Rakyat Simpan Emas'. Maka berbondong-bondonglah rakyat terutama mereka yang baru berpencen dengan wang simpanan yang mereka ada itu menyahut seruan Tun supaya melabur di dalam pelaburan emas.Apa yang mereka tidak tahu adalah tidak sampai dua tahun kemudian pelaburan mereka ini akan lesap. Akhirnya akhbar sama yang mengiklankan pelaburan ini telah mengeluarkan laporan 'Tipu Pelabur RM4b' pada 2 Oktober lalu.

Akhbar ini jugalah yang melaporkan syarikat berkenaan sebelum ini pernah terlibat memperdayakan pelabur melalui skim pelaburan berbentuk piramid. Syarikat itu bagaimanapun ditutup dan pemiliknya menghilangkan diri selepas kegiatan mereka terbongkar.

Akhbar ini juga melaporkan pemilik syarikat sama dipercayai kembali menubuhkan syarikat pelaburan baru menggunakan nama lain untuk memperdayakan pelabur.

Akhbar ini turut menyatakan syarikat tersebut dipercayai telah melakukan kesalahan di bawah undang-undang yang ditadbir oleh agensi-agensi penguat kuasa berkenaan.

Akhbar ini juga mengeluarkan kenyataan Bank Negara supaya "Orang ramai dinasihatkan supaya berhati-hati ketika melabur wang mereka bagi mengelakkan daripada menjadi mangsa kegiatan yang menyalahi undang-undang,".

Korang nak baca Utusan lagi ka??.....Puiiih..
Read Full 0 comments

Titah Aidiladha SULTAN BRUNEI - TUTUP PERNIAGAAN Ketika SOLAT JUMAATBANDAR SERI BEGAWAN - Sultan Brunei Darussalam telah bertitah supaya semua premis perniagaan ditutup sementara untuk tempoh solat Jumaat, Borneo Bulletin melaporkan.

Titah Baginda sempena Hari Raya Aidiladha ini menekankan agar diambil tindakan segera dalam usaha menegakkan imej Islam negara.

Baginda juga berkata sembahyang bukanlah perkara yang biasa kerana 'ia adalah tanda kesyukuran terhadap nikmat yang telah dikurniakan Allah kepada kita.'

"Jika kita berterima kasih kepada Allah SWT di atas apa yang telah diberikan, Allah menjanjikan untuk memberi dengan lebih banyak, dan jika kita tidak lakukan, Allah SWT mempunyai hak untuk mengenakan hukuman ke atas kita."

Baginda turut bertitah bahawa bersyukur kepada Allah SWT tidak cukup dengan sekadar kata-kata sahaja kerana ia mesti juga mesti ditunjukkan melalui tindakan kita.

"Apabila kita mendapat kekayaan, kita mesti mengatakan 'Alhamdulillah' dan Allah yang Maha Berkuasa juga melihat bagaimana kita menguruskan kekayaan itu. Jika ia digunakan ke arah jalan yang benar, kata-kata syukur kita diterima, jika sebaliknya bukan sahaja ia (syukur) akan ditolak oleh Allah swt, tetapi kesengsaraan akan menunggu kita dan ini adalah keadilan Pencipta kami," titah Seri Baginda berkata.

"Setiap hari dalam kehidupan kita, kita menggunakan nikmat yang diberikan oleh Allah SWT - udara segar untuk bernafas, bumi untuk kita tinggal dan air yang kita minum -  tanpa semua ini bagaimana dengan nasib kita?" tanya Baginda.

Baginda menambah bahawa semua orang mesti bersyukur kerana berkat dan rahmat ini serta mesti berazam untuk melihat ia berterusan sehingga ke generasi akan datang.

"Kita mestilah sentiasa memelihara nilai murni negara dan bandar kita daripada sebarang bentuk kesalahan kerana ia adalah amanah," katanya lagi.

Bagi menunjukkan imej yang baik dan indah, dalam erti kata lain imej Islam, ia semestinya relevan dengan ciri-ciri sebagai Negara Islam.

Salah satu contoh yang paling awal dalam meningkatkan imej bandar dan negara secara keseluruhannya, adalah sesuai pada hari Jumaat semua premis perniagaan ditutup sementara waktu sehingga selesai solat Jumaat.

Baginda menegaskan bahawa apabila semua premis perniagaan ditutup semasa solat Jumaat, selain daripada ia menjadi imej yang baik, ia juga akan menyelesaikan "sindrom belia melepak" di pusat-pusat membeli-belah atau laluan pejalan kaki ketika muslim yang lain sudah pun berada di dalam masjid.

Jika perkara ini diabaikan, Baginda menegaskan ia akan mencemarkan imej negara dan juga imej Islam. Langkah-langkah ini bukan sahaja sesuai tetapi juga memenuhi kehendak Syarak. Syarak menggesa semua muslim untuk menyahut seruan untuk solat Jumaat dan meninggalkan semua perniagaan buat sementara sehingga selepas solat Jumaat seperti yang dinyatakan dalam ayat 9 dan 10 Surah Al-Jumu'ah.

Baginda berharap bahawa pihak-pihak yang berkenaan, dengan cara yang bersesuaian dan tepat akan dapat menangani isu ini tanpa sebarang kelewatan.
Read Full 1 comments
Related Posts with Thumbnails

Hot Blog

 

© Black Newspaper Copyright by Pulakdah! | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks