blog how to, blog trick, blog tips, tutorial blog, blog hack

Masukkan email anda:

Disediakan oleh: FeedBurner

PULAKDAH FRIENDS

GHADAFI Difitnah SEHINGGA IA MATI - Pegawai AS

Wednesday, October 10, 2012


JAKARTA - Kematian bekas Pemimpin Libya Muammar Ghadafi dilihat sebagai kemenangan oleh banyak negara di dunia ini. Namun bekas pegawai Angkatan Udara Amerika Syarikat (AS) Jerry D Gray melihat peristiwa itu sebagai peristiwa tragis, kerana Ghadafi terus difitnah sehingga dirinya terbunuh.

"Bagi mereka (Barat dan Israel), Ghadafi adalah pengganas. Namun bagi saya, dia adalah korban dari fitnah, fitnah, fitnah, media," kata Jerry D Gray, dalam Diskusi Krisis Arab: Islam dan Barat di Jakarta, Rabu (10/10/2012).

Mualaf yang sudah menjadi warganegara Indonesia itu menyentuh ucapan Ghadafi di markas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di New York. Pada saat itu, Ghadafi mengatakan bahawa sebaik sahaja pertubuhan antarabangsa ini, berlaku 62 perang di seluruh dunia ini.

"Pada 28 September 2009, Ghadafi dijemput ke pejabat PBB untuk berucap. Dia berucap selama satu setengah jam, dan berkata sejak dari awal penubuhan PBB, terjadi 62 perang di dunia ini. Semua perang disebabkan oelh PBB, PBB adalah pengganas. Oleh kerana itulah Ghadafi difitnah sehingga akhirnya dia meninggal dunia," tambahnya.

Jerry D Gray turut mendakwa seluruh pemimpin di negara-negara Timur Tengah harus menyokong kebijaksanaan AS dan Zionis. Perkara itu dapat disaksikan menerusi operasi keamanan dan politik di Libya yang saat ini dipimpin oleh pemerintahan baru yang terdiri dari fraksi pembangkang Ghadafi.
Read Full 1 comments

HARI SEKOLAH Lebih Banyak TAHUN DEPAN


PETALING JAYA: Ibu bapa yang berhasrat ingin merancang cuti dengan anak-anak mereka pada tahun depan harus ingat bahawa akan ada lebih banyak hari sekolah.

Akan ada 205 hari persekolahan iaitu lebih dua hari berbanding tahun ini. Pelajar juga akan mendapat cuti yang pendek dengan 84 hari cuti pada tahun depan berbanding dengan 87 hari cuti pada tahun ini.

Walau bagaimanapun, berita baiknya terdapat banyak cuti umum negeri yang jatuh pada cuti sekolah.

Mereka yang meraikan Good Friday pada 29 Mac akan dapat menikmati cuti tambahan pada bulan itu.

Pesta Menuai dan Gawai pada bulan Mei dan Jun jatuh bertepatan dengan cuti pertengahan tahun seperti juga cuti Hari Raya Aidilfirtri yang dijangka jatuh dalam tempoh cuti dua minggu pada bulan Ogos.

Kalendar sekolah tahun depan, seperti yang ditunjukkan di laman web Kementerian Pelajaran menunjukkan bahawa pelajar kembali ke sekolah pada 2 Januari di semua negeri kecuali Kedah, Kelantan dan Terengganu, di mana kelas bermula sehari sebelum itu (lihat carta).

Pengetua atau guru besar sekolah boleh memohon empat hari cuti peristiwa yang tidak perlu diganti.

Mereka juga boleh memohon cuti ganti yang tertakluk kepada kelulusan oleh Jabatan Pendidikan Negeri masing-masing.

Cuti akhir tahun akan bermula pada 15 November tahun depan, kecuali di Kedah, Kelantan dan Terengganu di mana cuti bermula sehari lebih awal.
Read Full 0 comments

'GANGNAM STYLE' Dapat Pujian PBBPARIS: "Gangnam Style" telah mendapat reaksi antarabangsa yang tidak pernah disangkakan apabila Setiausaha Agung PBB Ban Ki-moon memuji pengaruh global artis rapper Korea Selatan ini sebagai kuasa untuk keamanan dunia.

Ban merasakan PSY adalah seorang warga Korea yang paling terkenal di planet ini di atas kejayaan menakjubkan video menarik rapper montel itu - dan diplomat veteran cukup gembira dengan pencapaian ini.

"Saya telah melihat (video) beberapa kali," kata lelaki 68-tahun dalam satu wawancara dengan AFP pada Selasa (9/10/2012) sambil menyuarakan rasa bangganya cara Psy membawa pop Korea dan rasa keunikan humor negara itu kepada penonton global melalui Internet, di mana video itu telah dilihat lebih daripada 400 juta kali.

"Saya amat bangga persembahannya disukai dan dinikmati oleh lebih daripada 400 juta orang," kata Ban. "Ia adalah menakjubkan."

Ketua PBB itu menambah: "Tiada bahasa yang diperlukan dalam dunia muzik Itu adalah kuasa muzik, itu adalah kuasa hati.

"Melalui promosi seni ini kita dapat memahami dengan lebih baik budaya dan tamadun lain.

"Dalam era yang tidak stabil dan tidak bertoleransi, kita perlu untuk menggalakkan pemahaman yang lebih baik melalui kuasa muzik."

Kredit : AFP
Read Full 0 comments

Lelaki MATI Dalam Pertandingan MEMAKAN LIPAS


MIAMI - Seorang lelaki di Amerikaa Syarikat meninggal dunia selepas memenangi pertandingan memakan lipas dan cacing di rumah reptilia rumah Florida pada hujung minggu lalu kata polis.

Edward Archbold, 32, telah memakan beberapa dozen lipass dan cacing Jumaat (5/10/2012) sebagai sebahagian daripada pertandingan yang menawarkan hadiah ular eksotik.

Beliau kemudian mula muntah-muntah dan telah dibawa oleh ambulans menurut seorang anggota polis dalam satu kenyataan yang dikeluarkan.

Archbold kemudiannya disahkan mati di hospital dan akan dibuat bedah siasat untuk menentukan punca kematiannya.

Pertandingan tersebut diadakan oleh Ben Siegel Reptilia, yang menawarkan ular sawa sebagai hadiah kepada sesiapa yang boleh makan paling banyak serangga dalam beberapa kategori.

"Berapa banyakkah lipas gergasi yang anda boleh makan untuk memenangi ular sawa betina ivory-ball ?" menurut iklan kedai reptilia berkenaan di dalam Facebook.

"Ini cara-caranya: Makan lipas paling banyak dalam masa 4 minit akan memenangi seekor ular sawa ivory-ball. Jika anda muntah bermakna anda tersingkir secara automatik."

Kedai reptilia telah mengeluarkan satu mesej menyatakan kesedihan tentang kematian Archbold,:.. "Kami hanya bertemunya sekali pada malam jualan kami tetapi kami sudah amat menggemarinya. Beliau seorang yang menyeronokkan dan membuatkan ramai orang seronok dan teruja Kami sedih kerana tidak dapat mengenalinya lebih lama."

Kedai itu juga mengeluarkan satu kenyataan daripada seorang peguam.

Kali terakhir Archbold menulis kepada rakannya Edward William Barry di dalam Facebook menyatakan hasratnya untuk mengambil bahagian dalam satu pertandingan makan lipas.

"Jadi, saya rasa saya akan menyertai pertandingan memakan lipas malam ini ... ucapkan saya selamat berjaya :)," tulisnya di dalam Facebook pada 5 Oktober beberapa jam sebelum kematiannya.

Read Full 0 comments
Related Posts with Thumbnails

Hot Blog

 

© Black Newspaper Copyright by Pulakdah! | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks