blog how to, blog trick, blog tips, tutorial blog, blog hack

Masukkan email anda:

Disediakan oleh: FeedBurner

PULAKDAH FRIENDS

Dr Rozmey DIGANTUNG 2 TAHUN

Wednesday, October 3, 2012


KUALA LUMPUR - Majlis Perubatan Malaysia (MMC) mengantung keanggotaan pengeluar formula menurunkan berat badan Datuk Dr Che Rozmey Che Din selama dua tahun selepas mendapati beliau melanggar Kod Etika Profesional di bawah Akta Perubatan 1971.

Presiden MMC Datuk Seri Dr Hasan Abdul Rahman, yang juga Ketua Pengarah nKesihatan berkata, inkuiri pada 16 Januari lepas mendapati Dr Rozmey bersalah atas pertuduhan terlibat dalam penjualan bahan didakwa mampu menurunkan berat badan, membungkus serta menyimpan bahan berkenaan, yang melanggar Seksyen 3.4 kod itu.

Dr Rozmey juga didapati bersalah mengiklan diri sendiri, sama ada secara langsung atau tidak langsung, bagi tujuan mempromosi kelebihan sendiri serta membabitkan diri dengan perusahaan komersial yang melanggar Bahagian 4.1 dan 3.4 Kod Etika Profesional.

Dr Rozmey tidak menggunakan haknya untuk merayu ke Mahkamah Tinggi seperti yang diperuntuk oleh Akta Perubatan 1971, dan hukuman itu berkuat kuasa dari 14 Mac 2012 hingga 14 Mac 2014, kata Dr Hasan dalam satu kenyataan semalam.

Beliau berkata, pengamal perubatan lain yang didapati bersalah mengabaikan tanggungjawab profesional ialah Dr Balayegaran MS (digantung setahun), Dr Chow Chong Chek (diberi amaran), Dr Ng Ah See (diberi amaran), Dr Roland Masing (digantung enam bulan), Dr N.M. Ananda Murthy (diberi amaran), Dr Chew Yoong Fong (diberi amaran) dan Dr Rajendra a/l Nadason (digantung dua tahun).


Kredit - Bernama
Read Full 0 comments

TNC UTHM Dituduh MEMINTA RASUAH

JOHOR BAHARU, 3 Okt -- Timbalan Naib Canselor (TNC) Akademik dan Antarabangsa, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) Prof Dr Abdul Aziz Abdul Samad, 52, mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen Johor Baharu terhadap tuduhan meminta dan menerima suapan RM 15,000 daripada seorang kontraktor, pada 2010 dan tahun lepas di sini, hari ini.


Prof Ir Dr Abdul Aziz Abdul Samad, 52, dituduh meminta suapan itu daripada Mohamad Anal Talhah, 41, sekitar Disember 2010.

Ia sebagai dorongan melakukan suatu transaksi dengan kononnya menolong Mohamad Anal mendapatkan kerja daripada Pejabat Pembangunan dan Pengurusan harta bina UTHM.
   
Abdul Aziz juga dituduh menerima wang tunai berkenaan daripada Mohamad Anal, bagi dorongan sama yang dimasukkan ke dalam akaun peribadinya, di Bank Muamalat, Cawangan UTHM, Parit Raja, Batu Pahat, pada 28 Januari 2011.
   
Kedua-dua pertuduhan terbabit dilakukan mengikut Seksyen 16(a)(A) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 (Akta 694) yang boleh dihukum mengikut Seksyen 24(1) akta sama.

Jika sabit kesalahan, Abdul Aziz boleh dipenjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000, mengikut mana-mana yang lebih tinggi.
   
Abdul Aziz yang juga merupakan Pengerusi Jawatankuasa Sebut Harga B dan Ahli Lembaga Perolehan UTHM turut mengaku tidak salah atas satu pertuduhan pilihan iaitu menerima wang tunai RM15,000 terbabit daripada Mohammad Anal, pada tarikh dan menerusi akaun bank yang sama.

Dia dituduh melakukan kesalahan terbabit mengikut Seksyen 165 Kanun Keseksaan (Akta 574), membawa hukuman maksimum penjara dua tahun atau denda atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dikendalikan Pegawai Pendakwa SPRM Abdul Ghafar Ab Latif menawarkan jaminan RM30,000 terhadap Abdul Aziz.
   
Peguam Abdul Halem Mohamad Husin dan Shahrul Syazwan Salehin yang mewakili tertuduh bagaimanapun, merayu mahkamah mengurangkan jumlah ikat jamin atas alasan Abdul Aziz menanggung seorang isteri dan enam orang anak.

Hakim Mohamad Haldar Abdul Aziz membenarkan tertuduh diikat jamin RM20,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 9 November depan untuk sebutan semula kes.Kredit : Bernama
Read Full 1 comments

"Majlis Perkahwinan Itu TIDAK MEWAH" - Ali Rustam


MELAKA: Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam menolak untuk bercakap tentang jamuan perkahwinan anaknya yang dikatakan serba mewah.

Ketika dihubungi, Mohd Ali, yang sedang di dalam lawatan kerja ke Indonesia berkata ia tidak melampaui batas.

"Ia adalah murah. Perkahwinan itu kelihatan besar kerana ramai orang yang menghadirinya," katanya.

Sementara itu, Setiausaha Khas Mohd Ali Datuk M. S Mahadevan berkata orang hanya mahu meraikan pasangan pengantin Mohd Ridhwan, 26, dan isterinya Nur Azieha Mohd Ali, juga 26.

"Tiada siapa dipaksa untuk menghadiri acara berkenaan, termasuk kakitangan kerajaan negeri," kata Mahadevan semalam.

Kira-kira 130,000 tetamu telah menghadiri majlis perkahwinan pada hari Ahad di Dewan Tun Ali Bukit Katil di sini.

Ia telah dicatatkan di dalam Malaysia Book of Records untuk kehadiran tetamu paling ramai.

Ahli Parlimen Pakatan Rakyat telah menuntut supaya Mohd Ali mendedahkan jumlah perbelanjaan untuk majlis perkahwinan itu dan sumber pembiayaannya.

"Ini adalah majlis perkahwinan pertama bagi keluarga Ketua Menteri Melaka setiap rakyat negeri Melaka mahu menyertainya.

"Malah pekerja ladang memakai selipar sanggup berdiri di dalam barisan untuk bersalaman dengan pengantin perempuan dan pengantin lelaki," kata Mahadevan, sambil menambah bahawa 500 orang telah menawarkan diri untuk membantu pada majlis itu.

"Satu sen pun tidak dibayar kepada sukarelawan ini," katanya.

Mahadevan berkata ramai katerer dan perniagaan lain menawarkan perkhidmatan mereka secara percuma.
Read Full 0 comments

MALAYSIA Pengeluar KONDOM TERBESAR DuniaPONTIAN - Sebuah kilang berwarna putih di Pontian adalah ibu pejabat kilang Karex dan ramai pemandu yang tidak akan menoleh jika memandu di sepanjang jalan raya di bandar ini.

Bagaimanapun kilang seluas 3.6 ekar ini sebenarnya adalah kilang pengeluar kondom terbesar di dunia. Kira-kira 1,000 pekerja kilang ini telah memproduksikan dua bilion kondom setahun.

Kilang-kilang Karex lain di Klang dan Hatyai, sebuah bandar Thai berhampiran sempadan Malaysia telah menghasilkan 1 billion kondom lagi, menjadikan jumlah pengeluaran keseluruhan Karex kepada kira-kira tiga bilion, atau kira-kira 15 peratus daripada bekalan di seluruh dunia. Itu menjadikan Karex pembuat kondom terkemuka di dunia.

Kilang ini menghasilkan kondom untuk jenama terkemuka global, walaupun tidak akan mendedahkan nama-nama mereka. Ia juga mempunyai jenama sendiri, Carex, yang dijual di lebih daripada 30 buah negara.

"Kadang-kadang kami kelihatan pelik apabila ketika keluar untuk makan malam dan semua orang membincangkan mengenai kondom, tetapi ini telah menjadi begitu sebahagian daripada kehidupan kami dan kami tidak kisah lagi tentang hal itu," kata Pengarah Eksekutif Goh Miah Kiat sambil ketawa, dimana datuknya adalah pengasaskan syarikat ini.

Dilahirkan dalam sebuah keluarga yang terlibat dalam industri getah untuk empat generasi, Goh membesar dalam persekitaran bau getah yang tidak menyenangkan.

Karex mula mengeluarkan kondom pada tahun 1989, selepas mendapat idea daripada membuat sarung tangan getah. Tetapi hanya baru-baru ini ia mendapat perhatian apabila mendedahkan rancangan untuk menyenaraikan syarikatnya dalam bursa awam. Syarikat itu berharap dana yang diperoleh akan menggandakan kapasiti pengeluarannya kepada enam bilion kondom setahun, untuk memenuhi permintaan kondam yang semakin meningkat di seluruh dunia.

Menurut firma penyelidikan pasaran Penganalisis Industri Global, pasaran kondom global dijangka bernilai USD 6 bilion ( lebih RM 18 bilion) pada tahun 2015, dengan bekalan di seluruh dunia 27 bilion kondom. Itu adalah sehingga daripada bekalan semasa 20 bilion kondom, bernilai USD 4.2 bilion.

Permintaan bagi kondom di seluruh dunia telah berkembang kukuh sejak beberapa tahun apabila lebih ramai orang menerima penggunaannya, kata Goh.

"Anda boleh lihat bagaimana kondom dipasarkan secara berbeza sekarang. Pada masa lalu kotak kondom menunjukkan wanita seksi berbikini," katanya.

"Tetapi sekarang ianya kosong, seperti gula-gula, kerana kondom telah menjadi produk gaya hidup."

Sebahagian besar pembelian kondom di seluruh dunia bukan daripada pengguna tetapi oleh kerajaan dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO), katanya lagi.

Ia penting sebagai kaedah pencegahan HIV / Aids, terutamanya di negara-negara membangun kebanyakan kondom diedarkan percuma.

Di Afrika Selatan, misalnya, yang mempunyai kadar HIV / Aids tertinggi di dunia, penggunaan kondom di kalangan penduduk telah meningkat dari 27.3 peratus pada tahun 2002 kepada 75.2 peratus pada tahun 2009, kata Goh.

Kontrak dengan kerajaan dan agensi merangkumi separuh daripada jualan Karex, dan telah banyak meningkatkan pengeluarannya kebelakngan ini. Tahun lepas, hasil Karex melebihi RM200 juta.

Malaysia akan berharap bahawa IPO Karex - yang sedang dijadualkan untuk tahun depan - adalah satu kejayaan.

Malysia sedang berusaha menjadikan pembuatan kondom sebagai salah satu batu asas industri getah. Ia sudah pembuat sarung tangan getah terbesar di dunia dan menyumbang kira-kira 60 peratus daripada bekalan global.

Malaysia juga mengatasi Thailand sebagai pengeluar kondom terbesar di dunia pada tahun 2009. Tahun lalu Malaysia menyumbang kira-kira satu pertiga daripada sebahagian pengeksport kondom dunia, dari segi kuantiti.

Menurut Majlis Promosi Eksport Getah Malaysia (MREPC), kapasiti pengeluaran tahunan Malaysia untuk pengeluaran kondom adalah 4.5 bilion keping tahun lalu. Ini dijangka meningkat kepada 4.8 bilion tahun ini.

Read Full 0 comments
Related Posts with Thumbnails

Hot Blog

 

© Black Newspaper Copyright by Pulakdah! | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks