blog how to, blog trick, blog tips, tutorial blog, blog hack

Masukkan email anda:

Disediakan oleh: FeedBurner

PULAKDAH FRIENDS

BUNUH DIRI, Perodua Viva Masuk Sungai Satok

Thursday, November 24, 2011
KUCHING, 24 Nov -- TRAGIS ... Sepasukan anggota Bomba dan Penyelamat berusaha mengeluarkan sebuah kereta jenis Perodua Viva dari dalam Sungai Sarawak dalam satu kejadian dipercayai bunuh diri berhampiran Jambatan Satok di sini, awal pagi tadi.


Sebuah kereta Perodua Viva berjaya dikeluarkan dari dalam Sungai Sarawak ketika operasi mencari dan menyelamat dalam satu kejadian dipercayai bunuh diri berhampiran Jambatan Satok di sini, awal pagi tadi.


Sepasukan anggota Bomba dan Penyelamat berjaya mengeluarkan mangsa yang lemas selepas kereta jenis Perodua Viva yang dinaikinya masuk ke dalam Sungai Sarawak dipercayai membunuh diri berhampiran Jambatan Satok di sini, awal pagi tadi.

Menurut saksi yang sedang memancing di jambatan tersebut melihat sebuah kenderaan yang dipandu secara melulu ke arah sungai lalu tenggelam kira-kira 10.30 malam tadi.

Dua mangsa lemas di dalam kenderaan yang tenggelam itu berjaya dikeluarkan oleh sepasukan anggota Bomba dan Penyelamat kira-kira tiga jam berikutnya.


Kredit : Bernama
Read Full 0 comments

Kisah Disebalik NFC : Rahsia Peranan Khairy

Menurut Ketua Audit Negara Ambrin Buang, pengendali utama kementerian Lamberts Agricultural Trade (M) Sdn Bhd (LAT) telah menarik diri daripada projek ini, satu langkah yang menyumbang kepada prestasi hambar NFC yang gagal untuk melatih 130 petani untuk projek ini.

Berdasarkan carian ke dalam Direktori Perniagaan Australia di Malaysia menunjukkan bahawa LAT mempunyai pejabatnya di Wisma Zelan di Bandar Tun Razak, syarikat yang beroperasi secara usaha sama di Malaysia sejak 2006 dengan aktiviti perniagaan yang melibatkan perkhidmatan dan ternakan, dan merupakan salah satu pembekal kepada National Feedlot Centre.


Peranan Perunding Australia

LAT juga merupakan perunding kepada Kementerian Pertanian (MoA). Ia telah mencadangkan satu perancangan besar-besaran kepada kerajaan Malaysia untuk mentransformasikan industri ternakan tempatan kepada pertumbuhan sektor yang moden, berdaya saing dan mampan. Matlamat akhir mereka adalah untuk memastikan keselamatan makanan, pelengkap kepada pendapatan eksport Malaysia sambil menambah kira-perdagangan.

Skop perlindungannya luas, dari ladang-ladang jagung untuk pengeluaran makanan haiwan, pembiakan, penjagaan kesihatan dan pemasaran untuk ayam, kambing, kerbau, lembu, kuda, khinzir, rusa dan burung layang-layang, sehinggalah menghasilkan produk tenusu dan produk halal berasaskan pertanian. Ia sepatutnya menjalinkan kerjasama yang erat dengan badan-badan kerajaan persekutuan dan negeri milik penuh seperti Jabatan Veterinar, MARDI, FELDA, PORIM, FAMA dan usahawan swasta.

NFC telah ditugaskan untuk meningkatkan taraf hidup individu dalam industri dan membolehkan mereka untuk mendapat gaji minima sebanyak RM2,500 sebulan. Ladang satelit dan pusat-pusat yang akan ditempatkan di semua koridor ekonomi di Tersat (Terengganu), Muadzam Shah (Pahang), Mersing (Johor) dan Kelantan. Pusat sedia ada di Gemas, Negeri Sembilan tidak termasuk di dalam cadangan ini sama sekali. NFC adalah sepatutnya menjadi anchor untuk industri daging lembu Malaysia yang cergas dan yang luas. Dan perancangan itu sememangnya mempunyai potensi.

Walau bagaimanapun, itu semua adalah sebelum Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin timbul. Selepas itu secara tiba-tiba keadaan berubah. Dan menjadi lebih buruk.


De-facto PM 'Setengah masak'

Jika anda pernah mengikuti kebangkitan dan kejatuhan Khairy Jamaluddin, anda akan dapat memahami betapa gigihnya Khairy semasa zaman kegemilangannya apabila beliau bukan sahaja menantu kepada Perdana Menteri Abdullah Badawi, tetapi juga de facto PM.

Anda sendiri lihat, Badawi tidak sesuai untuk menggantikat tempat Mahathir. Badawi tidak mempunyai kekuatan untuk mentadbir negara ini, dia hanya berjaya mendapat kemenangan (pilihanraya) yang memberikan senyuman, berjabat tangan seperti Ratu dan pergi tergesa-gesa untuk tidur - terutama selepas makan Nasi Kandar kegemarannya.

Oleh itu, cakaplah apa punpadanya - KJ sebenarnya yang bercita-cita tinggi, KJ yang memburu kekayaan, KJ seorang oportunis - semua diserahkan padanya, masih 20-an, untuk mentadbir negara ketika itu.

Pengkritik KJ turut berkata beliau juga terlalu sibuk dalama meraih semua wang dia boleh dapatkan. Seperti vakum pembersih super turbo-charged, dia dikatakan menyapu bersih segala-galanya yang ada dihadapan sehinggakan penasihat DAP Lim Kit Siang tidak tahan lagi dan melabelkannya "Penganggur Jutawan".


Bagaimana Shahrizat Muncul

Ketua Wanita Umno Shahrizat Jalil, yang kini seorang senator dan menteri yang dilantik dalam pentadbiran Najib, pada ketika itu dibayangi oleh veteran Wanita Rafidah Aziz aka Puan AP atau Authorised Permits (untuk kenderaan bermotor). Apabila berada di bawah bayang-bayang Rafidah sudah tentu agak sukar untuk menonjol dan tidak mudah sama sekali.

Shahrizat sememangnya sedang mengalami kemerosotan paling rendah dalam dunia politik ketika itu. Tiada apa-apa miliknya. Dia ditewaskan oleh PKR Nurul Izzah Anwar di kerusi Parlimen Lembah Pantai pada pilihan raya umum 2008. Beliau juga tidak lagi memegang kepentingan dalam firma undang-undangnya. Suaminya, Salleh Ismail, juga berada dipenghujung kerjaya akademik dan penyelidikan manakala tiga anak-anak mereka masih muda dan belum memiliki kerjaya mereka sendiri.

Malah, keadaan menjadi begitu buruk bagi Shahrizat sehingga dia perlu memintapertolongan daripada bosnya Badawi. Dia sendiri tidak tahu bahawa pada akhirnya dia akan menjadi sangat bernasib baik.


Muhyiddin Sebagai Pelengkap Jigsaw KJ

Muhyiddin, yang pada masa apabila Mahathir Mohamad Bersara menyerahkan jawatannya kepada Badawi, telah dicadangkan sebagai alternatif kepada Najib Tun Razak untuk jawatan Timbalan Perdana Menteri. Namun, Muhyiddin akhirnya menjadi Menteri Pertanian, dan ini dilihat sebagai salah satu ranking kementerian yang lebih rendah.

Muhyiddin sangat kecewa, lebih-lebih lagi sejak beliau tidak mempunyai kawalan dan sokongan yang terjamin dari UMNO Johor. Malah, kedudukan Muhyiddin dalam UMNO agak tidak menentu walaupun sebagai seorang menteri. Beliau bukannya Ketua UMNO Johor, Ghani Othman masih lagi ketuanya. Muhyiddin perlu mempunyai beberapa asas kuasa atau sekurang-kurangnya menjadi relevan dalam aktiviti-aktiviti UMNO. Untuk itu terjadi, dia terpaksa mencari beberapa jenis sokongan yang kukuh, iaitu penaung yang berpengaruh dan broker kuasa.

Apabila Shahrizat mendekati Badawi, dia secara tidak langsung merujuk kepada Khairy, yang terkenal posesif mahu menilai sesiapa yang mahu bertemu bapa mertuanya dahulu. Dalam sekelip mata, Khairy melihat ini adalah peluangnya untuk membunuh dua ekor lembu dengan satu batu.

MoA di bawah Muhyiddin ketika itu di sedang memulakan 'transformasi' pertanian. Ya, perkataan 'T' itu sebenarnya sudah popular di Putrajaya sebelum Najib menjadi PM  lagi. Najib mencurinya daripada Program Transformasi Kerajaan dan Program Transformasi Ekonomi.


KJ Memanggil Muhyiddin - Selebihnya Adalah Sejarah

Badawi sangat berminat untuk mewujudkan Lembah Daging Lembu yang ditubuhkan sebagai legasi kecilnya sendiri yang berbeza daripada Perdana menteri sebelum ini. Ia tidak mudah untuk bersaing dengan Mahathir yang mewujudkan Cyberjaya, Putrajaya, Menara Berkembar dan macam-macam lagi.

Oleh itu, Badawi sendiri dikatakan telah meminta Khairy untuk membantu Shahrizat untuk melibatkanya dalam projek NFC. Apabila Khairy memanggil Muhyiddin, yang ketika itu adalah Menteri Pertanian, dia sudah lebih dari bersedia untuk membantu kerana ini adalah cara untuknya memihak kepada Khairy dan Badawi ia mampu meningkatkan masa depan politiknya.

Sudah tentu, dengan Khairy sebagai de facto PM ketika, dengan menunjukkan ketaatan ini Muhyiddin juga akan dianggap fleksibiliti dan kesetiaan kepada bakal PM masa depan. PM masa depan adalah Khairy, walaupun sekarang adalah sukar untuk membayangkan bagaimana KJ akan dapat mengisi jawatan itu.

Menurut khabar angin dalam Umno, Khairy memutuskan bahawa pelan transformasi pertanian mesti datang lebih cepat daripada yang dirancangkan untuk mengambil hati bapa mertuanya. Beliau mengarahkan "skim" ini dilaksanakan di negeri kawasannya Negeri Sembilan untuk membawa beberapa pembangunan di sana. Beliau menganugerahkan projek ini kepada suami Shahrizat dan mengambil cadangan daripada LAT sebagai rangka kerja projek. Ia bukan pilihan yang buruk sebenarnya kerana kawasan Gemas-Gemencheh sudah mempunyai beberapa jenis aktiviti-aktiviti penternakan lembu.

Lamberts Agricultural Trade (M) Sdn Bhd tahu apa yang sedang berlaku dan nampaknya tidak ada keperluan lagi bagi mereka untuk terus membazirkan wang, tenaga dan masa menjalankan perniagaan pertanian di Malaysia. Lalu mereka segera 'membunuh anjing' dan cepat-cepat menarik diri.


Buruk Sejak Dari Mula

Sekarang, anda boleh faham mengapa NFC telah bermula dengan buruk sejak dari mula. Idea di sebalik NFC tidak jadi seperti yang dirancangkan. Rancangan asalnya ia adalah program profesional yang dijalankan untuk pengeluaran, pembesaran dan pembangunan industri ternakan. Ia mempunyai cita-cita, visi dan misi untuk mencapai matlamat yang telah ditetapkan seperti keselamatan makanan dan membekalkan 40% kepada penggunaan daging lembu negara. Sedih untuk dikatakan, akhirnya apa yang berlaku adalah ia digunakan semuanya untuk politik, survival politik dan wang - banyak wang.

NFC dijadikan alat, daripada skim yang baik pada asalnya tetapi menjadi alat untuk penggunaan wang yang bertukar tangan. Seperti biasa, graduan Oxford Khairy Jamaluddin sangkakan dia dapat menutup semua sudut. Tetapi tidak semua kuasa di dunia boleh menjadikan daging kepada kambing.

Dan nampaknya seperti tidak ada universiti di dunia, tidak kira bagaimana berprestij pun ia, boleh mengajar pelajaran asas mudah tentang kebaikan sejagat dan hukuman. Apabila idea yang lahir dari keinginan yang baik dan positif bertukar menjadi pelan yang mementingkan diri sendiri, tidak ada jumlah bungkusan atau hubungan awam yang boleh menyimpannya. Ia hanya menunggu masa sebelum plot bertukar menjadi serba tidak kena. Untuk Shahrizat dan NFC, ia hanya mengambil masa selama 3 tahun dengan cepat untuk impian mereka runtuh semula.


Kapal Lanun Umno

Selain daripada karma, NFC gagal kerana ia tidak dilaksanakan sepenuhnya untuk memastikan kejayaan. Secepat kilat ia telah diserahkan melalui kuasa untuk ia dilaksanakan. Hanya bahagian pelan fidlot yang dijalankan secara tergesa-gesa di bawah samaran "Projek Berimpak Tinggi" yang berjaya. Ia telah dilaksanakan tanpa berfikir banyak dan perancangan yang sepatutnya, NFC telah bermula dengan buruk sejak dari awal.

Sekarang UMNO terpaksa menanggung beban kesan daripada kurangnya pemimpin yang sempurna. Shahrizat dituduh mengecewakan ramai orang dan sangat tidak bersyukur kerana melibatkan kedua-dua Badawi dan Khairy ke dalam kancah ini. Sangat menyedihkan kerana pemikiran sebegitu sekadar menunjukkan bahawa UMNO sudah semakin karam dan binasaan. Mencuri dan bebas untuk mengamalkan rasuah adalah haknya.

Jika anda melakukannya dengan betul dan baik sehingga tidak diketahui ramai , seperti Mahathir dan anak-anaknya yang telah dituduh turut melakukan perkara yang sama, maka anda adalah seorang pemimpin yang baik dan layak memegang jawatan-jawatan tertinggi parti, walaupun setinggi jawatan Presiden. Tetapi jika anda tidak tahu bagaimana untuk mencuci mulut anda selepas mengambil sebbahagian rampasan haram, maka anda akan membiarkan parti ini jatuh.

Sekarang, siapa sebenarnya yang menggambarkan Umno itu tidak ubah ibarat sebuah kapal lanun - adakah huraian di atas tidak cukup jelas?.
Read Full 0 comments
Related Posts with Thumbnails

Hot Blog

 

© Black Newspaper Copyright by Pulakdah! | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks