blog how to, blog trick, blog tips, tutorial blog, blog hack

Masukkan email anda:

Disediakan oleh: FeedBurner

PULAKDAH FRIENDS

MALAYSIA Luluskan Permit IMPORT Dan EKSPORT Israel Sejak 1996 : Mukhriz Mahathir

Thursday, November 10, 2011
"Untuk makluman Ahli Yang Berhormat, seperti yang saya menyatakan tadi Jemaah Menteri pada tahun 1996 telah pun membuat keputusan untuk membenarkan ataupun meluluskan permit import dan eksport sekiranya ia dipohon oleh syarikat syarikat yang menggunakan alat-alat dan komponen daripada Israel dan ke Israel. Jadi mungkin itu antara sebabnya pihak kastam membenarkan walaupun Akta Kastam jelas menyatakan bahawa ia tidak dibenarkan. Akan tetapi dengan keputusan Jemaah Menteri itu dan dengan wujudnya AP ataupun permit tersebut, maka kastam secara automatiknya akan meluluskan." Mukhriz Mahathir, 9 November 2011.

Kenyataan daripada Mukhriz ini adalah menjawab persoalan daripada YB Er Teck Hwa daripada Bakri berkaitan kewujudan hubungan dagang di antara Malaysia-Israel.

Sebelum saya mengulas jawapan Mukhriz, dibawah adalah petikan PENTING jawapan Mukhriz tentang kewujudan hubungan dagang dengan Israel.

1. Malaysia tidak mempunyai mempunyai satu hubungan rasmi, khususnya dalam soal perdagangan dengan negara Israel kerana kita tidak mempunyai hubungan diplomatik dengan Israel.

2. TETAPI sejak tahun 1996, Jemaah Menteri setelah mendapat permohonan daripada beberapa syarikat MNC ataupun syarikat perkilangan yang besar, asing khususnya, supaya dibenarkan diimport bahan-bahan dan komponen untuk dimasukkan dalam produk-produk mereka untuk dieksport semula. Antaranya permohonan untuk mengeksport bahan dan komponen daripada syarikat-syarikat ataupun kilang-kilang ini kepada Asia Barat, termasuklah ISRAEL.

3. OLEH ITU Jemaah Menteri pada tahun 1996 telah pun membuat keputusan untuk membenarkan ataupun meluluskan permit import dan eksport sekiranya ia dipohon oleh syarikat syarikat yang menggunakan alat-alat dan komponen daripada Israel dan ke Israel.

KESIMPULANNYA Mukhriz meletakkan 'kesalahan' wujudnya hubungan dagang ini kepada syarikat MNC kerana merekalah yang menjalinkan hubungan dagang dengan Israel. Bukannya MALAYSIA.

OK. Jelas semua. Faham betul-betul. Kerajaan BN tidak salah. Yang salah ialah SYARIKAT MNC / perkilangan besar.

Sekali imbas jawapan Mukhriz itu memang nampak seperti Malaysia tidak bersalah dalam menjalin hubungan dagang dengan Israel laknatullah ini. Namun izinkan saya mengulas secara mendalam jawapan yang diberikan Mukhriz ini.

PERTAMA, lihat jawapan Mukhriz yang meyatakan pada tahun 1996 Jemaah Menteri telah pun membuat keputusan untuk membenarkan ataupun meluluskan permit import dan eksport sekiranya ia dipohon oleh syarikat syarikat yang menggunakan alat-alat dan komponen daripada Israel dan ke Israel. Ia adalah susulan daripada Akta Larangan Import (pindaan bil.7) yang dibuat pada 1994. (rujuk sini.)

Kewujudan hubungan dagang Malaysia-Israel ini wujud di antara tahun 1994-1996. Namun jangan kita lupa jawapan Mukhriz, ini bukan di antara Malaysia dan Israel. Bukan. Ini antara syarikat MNC dan Israel.

Namun pindaan yang diluluskan oleh kerajaan Malaysia ini disambut 'baik dan mesra' oleh kerajaan Israel ketika itu. Ia boleh dilihat melalui kenyataan Micha Haris di dalam satu majalah promosi perdagangan Israel - Asia. Micha Haris adalah Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Israel di antara tahun 1992-1996.

"The public declaration of the Malaysian Prime Minister and Minister of International Trade and Industrial that their country intends to pursue economic relations with Israel is another milestone in the development of trade with this continent."

'Pengisytiharan Perdana Menteri Malaysia dan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri bahawa negara mereka bercadang untuk meneruskan hubungan ekonomi dengan Israel merupakan satu lagi peristiwa penting dalam pembangunan perdagangan dengan benua ini.' - Micha Harish

Ok berhenti sekejap dan fahamkan betul-betul kenyataan ini. Micha Haris dengan jelas menyahut tindakan kerajaan Malaysia yang meneruskan hubungan ekonomi dengan Israel merupakan satu lagi peristiwa penting dalam pembangunan perdagangan dengan benua ini.' Ya. Ia satu peristiwa penting bagi Israel. Masakan tidak, sejak 1996, atau 1994 kini pada tahun 2010, berdasarkan laporan yang telah dikeluarkan oleh DG Trade bertarikh 8 Jun 2011 :


Malaysia berada di kedudukan 24 dalam senarai 50 negara bagi urusan import dengan Israel.
Malaysia berada pada kedudukan ke-11 dalam senarai 50 negara bagi urusan eksport dengan Israel.
Malaysia berada pada kedudukan ke 15 dalam senarai 50 negara bagi keseluruhan urusan perdagangan dengan negara Israel.

Yang menjadi persoalannya, berapakah nilai keseluruhan perdagangan antara Malaysia dengan negara Israel?.

Oh minta maaf tuan-tuan. Sebenarnya nombor-nombor di atas bukanlah menunjukkan hubungan dagang antara Malaysia-Israel. Maaf. Ia adalah nombor-nombor yang menunjukkan hubungan dagang yang dilakukan oleh syarikat MNC inilah. Malaysia tidak terlibat sama sekali tuan-tuan.

Ini semua adalah kenyataan Israel untuk menjatuhkan dan memalukan Malaysia tuan-tuan. Ini adalah propaganda-propaganda yang dibuat oleh Israel untuk memburuk-burukkan kerajaan Islam Malaysia.

Bak kata Mukhriz lagi,  "Saya rasakan bahawa kenyataan oleh pihak tertentu di Israel itu mungkin bersifat nakal untuk menunjukkan bahawa wujud perdagangan di antara Malaysia dan Israel. Ianya sebenarnya mungkin satu angka yang sebenarnya kita tidak dapat hendak kenal pasti adakah ianya tepat ataupun tidak."

Malaysia tidak mempunyai hubungan dagang secara rasmi dengan Israel. TIDAK.


Eh..eh..tetapi jika dilihat pada sistem penetapan kadar caj berat barangan IATA, ia secara jelas mencatatkan kadar caj sedia ada bagi barangan yang dihantar dari Kuala Lumpur ke Tel Aviv, Israel.

Sistem penetapan kadar caj IATA ini digunakan di semua pintu masuk utama negara Malaysia. Sepatutnya IATA tidak akan menyenaraikan kadar caj bagi negara-negara yang tidak mempunyai hubungan dagang. Kalau kita sememangnya tidak mempunyai hubungan dagangan secara rasmi dengan negara Israel, mengapakah terdapat begitu banyak dokumen dalam sistem pengkomputeran yang menunjukkan perkara ini. Bukankah ini menunjukkan begitu banyak barang dari Malaysia yang didagangkan ke Israel?....

Oh maafkan saya tuan-tuan. Sukar untuk saya fahami, hakikat hubungan dagang ini. Adakah jika syarikat MNC yang berdagang dengan Israel ini tidak sama dengan hubungan dagang Malaysia dengan Israel?.

Sekejap kata tiada hubungan dagang. Sekejap kata ada hubungan dagang TETAPI bukan secara langsung. Bukan dengan Malaysia, tapi syarikat MNC.

Isu ini sama pening macam isu cincin RM24 juta. Sekejap kata cincin itu tidak wujud. Kemudian kata cincin itu wujud TETAPI sekadar singgah di Malaysia dan sudah keluar. Bukan milik Rosmah, tapi milik syarikat Jacob!.
Read Full 3 comments

Saya TIDUR Dengan Edison : Cammi Tse

Seorang pelajar sekolah dan juga model Cammi Tse, 16, yang muncul dalam skandal foto penyanyi Hong Kong Edison Chen baru-baru ini telah mengaku bahawa dia telah kehilangan dara kepadanya, menurut laporan laman web Mei Daily.

Pengakuan beliau bercanggah dengan jawapannya sebelum ini yang menafikan dia mempunyai hubungan seks dengan Chen dan mendakwa tiada gambar bogel atau gambar adegan seks dalam telefon beliau.

Bagaimanapun dalam satu temu bual Rabu lepas, Tse telah memecahkan rahsia dan mengakui bahawa Edison telah merakamkan adegan bilik tidur selama dua minit tetapi dia menegaskan bahawa dia memakai seluar dalam dan pakaian seragam semasa melakukannya.

Beliau berkata Edison mahu merakamkan beliau, dengan berkata ia adalah untuk syarikatnya.

Tse menjelaskan bahawa mereka menjalinkan hubungan tiga bulan dan mempunyai "saat yang benar-benar hebat".

"Dia sangat menyayangi saya pada ketika itu dan saya percayakannya dengan sepenuh hati," katanya kepada media.

Model yang juga seorang pelajar ini genap berusia 16 tahun pada Mac lalu, umur yang dibenarkan melakukan aktiviti seksual di Hong Kong.

Hubungan beliau dengan Chen telah didedahkan selepas gambar mereka berpelukan dan bercium bocor di internat selepas Tse telah kehilangan telefon bimbit.

Chen juga telah menghantar rentetan mesej teks panas kepada Tse, dengan beberapa permintaan untuknya bergambar dengan pakaian seragam sekolah dan pakaian mandi. Beliau berkata, dia mahu mengambil gambar Tse dalam pakaian itu.

Gambar mereka disiarkan dalam tabloid Hong Kong Eastweek, hampir sama seperti skandal gambar Chen yang terbabit dengan selebriti perempuan Hong Kong sebelum ini.

Tse juga menafikan laporan yang mendakwa Chen mempunyai pakaian mengghairahkan dan telah meminta beliau untuk memakainya.

Chen dilaporkan telah membeli pakaian tidur seksi untuk dia, tetapi dia berkata: "Ia hanya sekadar cakap-cakap, saya tidak membawa pakaian seragam sekolah saya ke rumahnya, ataupun saya memakai pakaian dalam yang dia beli.

"Saya ada (pakaian dalam) milik saya sendiri."
Read Full 1 comments

Lelaki Indonesia MATI DITETAK

KUALA LUMPUR, 10 Nov -- Anggota polis dari unit Forensik memeriksa mayat lelaki dipercayai warga Indonesia yang mati ditetak di kawasan Tanah Perkuburan Cina di Sungai Buloh di sini, malam semalam.


Mangsa ditemui dalam keadaan telentang dengan kesan tetakan di perut dan leher.

Kredit : Bernama
Read Full 0 comments
Related Posts with Thumbnails

Hot Blog

 

© Black Newspaper Copyright by Pulakdah! | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks