blog how to, blog trick, blog tips, tutorial blog, blog hack

Masukkan email anda:

Disediakan oleh: FeedBurner

PULAKDAH FRIENDS

Chin Peng KRITIKAL

Saturday, October 1, 2011

KUALA LUMPUR, 1 Okt — Bekas ketua Parti Komunis Malaya (PKM) Chin Peng berada dalam keadaan kritikal dan sedang dirawat di sebuah hospital di Bangkok. Chin Peng yang hidup di dalam buangan di Bangkok, telah dimasukkan ke hospital swasta Bangkok pada hari Rabu ini. Beliau genap berusia 87 tahun pada 21 Oktober ini.

Difahamkan anggota keluarga dan rakan-rakan karibnya termasuk dari Malaysia, telah diminta untuk melawat bekas pemimpin pejuang yang telah berusia ini.

“Dia uzur. Kami difahamkan bahawa doktor telah menghantar mesej kepada keluarganya agar mengunjungi beliau dalam waktu terdekat,” kata sumber risikan dipetik The Star hari ini.

Difahamkan Chin Peng kerapkali mengunjungi doktor sejak dua bulan lalu. Sumber-sumber juga memberitahu bahawa ingatan Chin Peng merosot sejak beberapa bulan yang lalu.

Chin Peng atau nama samaran Ong Boon Hwa dilahirkan di sebuah kedai kecil dua tingkat menjual basikal di Sitiawan dan merupakan anak kedua daripada enam beradik.

Pada 1940, dia diterima untuk menyertai PKM dan ketika berumur 23 tahun, Chin Peng dilantik sebagai setiausaha agungnya.
Read Full 4 comments

Ibu ZAHID HAMIDI Meninggal Dunia

Author Faethal mengucapkan salam takziah ke atas ahli keluarga dan sanak saudara Menteri Pertahanan, Datuk Seri Zahid Hamidi atas kembalinya ke rahmatullah ibu beliau, Hajjah Tuminah Jalil.

Allahyarhamah meninggal dunia jam 1.40 pagi.

Jenazah allahyarhamah akan dikebumikan sebaik sahaja selesai solat Zohor di Masjid Al Falah Kg Sungai Nipah Darat, Bagan Datoh.
Read Full 0 comments

Jepun CIPTA KAPAL NUH Untuk HADAPI TSUNAMI


Sebuah kilang kecil di Jepun telah memperkenalkan sebuah tempat pelindungan daripada bencana tsunami, kapsul yang terapung di atas air dan dapat menempatkan empat orang dewasa di dalamnya.

Sebuah syarikat kecil dari Jepun telah membangunkan 'kapal Nuh' versi moden, jika Jepun dilanda gempa bumi dan tsunami lain secara besar-besaran. Kapsul terapung ini kelihatan seperti bola tenis yang besar.

Japan's Cosmo Power berkata tempat perlindungan "Nuh" ini dibuat daripada gentiankaca yang dipertingkatkan dan boleh menyelamatkan pengguna daripada bencana seperti 11 Mac yang memusnahkan utara pantai Jepun, menyebabkan kira-kira 20,000 orang mati atau hilang.

Syarikat Presiden Shoji Tanaka berkata kapsul yang berharga ¥ 300,000 (RM 12,500) ini boleh menampung empat orang dewasa, dan telah bertahan dengan pelbagai ujian kemalangan. Ia mempunyai tingkap kecil dan lubang pernafasan di atas. Ia juga boleh digunakan sebagai rumah mainan untuk kanak-kanak.


Presiden Cosmo Power Co Shoji Tanaka di dalam kapsul perlindungan tsunami "Nuh" yang dibuat daripada plastik gentian kaca.

Syarikat itu telah menghantar dua kapsul dan menerima lebih 600 pesanan.


Kredit : AP
Read Full 3 comments
Related Posts with Thumbnails

Hot Blog

 

© Black Newspaper Copyright by Pulakdah! | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks