blog how to, blog trick, blog tips, tutorial blog, blog hack

Masukkan email anda:

Disediakan oleh: FeedBurner

PULAKDAH FRIENDS

Misi Bantuan KELAB UMNO di Somalia : Sekadar Untuk PUBLISITI?

Sunday, September 4, 2011
Pada ketika artikel ini disiarkan, jasad Noramfaizul Mohd Nor 39 tahun, jurukamera Bernama, yang mengikuti misi kemanusiaan kelab Putra UMNO kepada rakyat Somalia mungkin telah tiba di Malaysia. Ia adalah tragis, selain daripada beratus-ratus nyawa yang hilang dalam perayaan Hari Raya di jalan raya Malaysia kerana kemalangan ketika balik kampung, Faizul pula terkorban di dalam wilayah peperangan di Mogadishu, Somalia.

Adakah ia hanya kemalangan?. Bolehkah ia dielakkan?. Adakah UMNO yang tergesa-gesa pergi ke Somalia benar-benar hendak membantu Somalia?. Atau adakah UMNO yang tidak berhati-hati dan tergesa-gesa pada malam Raya pergi ke Somalia sekadar untuk aksi publisiti?. Jika ia adalah untuk aksi publisiti, maka kematian Faizul hanya sia-sia dan ini bukanlah kali pertama, ahli perubatan dan bukan perubatan mengambil risiko terhadap kehidupan mereka, tetapi yang lebih penting orang di sekeliling mereka yang mungkin sedar kepada bahaya dengan misi seperti ini.

Pada tahun 2003, Mercy Malaysia juga menghantar kakitangan perubatan berada di dalam keadaan bahaya. Dua orang Doktor, Dr Jamilah dan Dr Baba boleh dianggap bernasib baik untuk terus hidup walaupun kedua-duanya ditembak di Baghdad. Pemandu Syria mereka dan kakitangan perubatan Iraq yang mengiringi mereka tidak begitu bernasib baik. Kedua-duanya kehilangan nyawa kerana ditembak. Rakyat Malaysia mungkin berniat baik, tetapi melanjutkan bantuan ke kawasan perang dan bencana membawa risiko yang besar dan memerlukan latihan yang khusus. Ia bukan merupakan satu perlumbaan budak Pengakap. Selain daripada aspek keselamatan, persoalan-persoalan yang timbul ialah bagaimana dengan perbelanjaan perjalanan ini dan adakah audit terhadapnya.

Apabila tsunami 2004 melanda Acheh, rakyat Malaysia antara yang pertama tiba ke Acheh. Tetapi mereka begitu kekurangan kelengkapan perubatan untuk tugasan mereka. Berbeza langsung dengan Singapura dan Australia yang telah menghantar tentera dan tentera laut mereka untuk membantu pengagihan bantuan. Bantuan kemanusiaan yang dijalankan oleh pasukan terlatih biasanya menjadi lebih teratur, terancang, pantas dan memberi tumpuan kepada membantu. Rakyat Malaysia turut hendak memberi bantuan ketika kemusnahan nuklear Sendai, Jepun berikutan tsunami tahun ini tetapi telah tidak dibenarkan untuk meninggalkan Subang oleh pihak berkuasa Jepun. Jepun secara berhemah menolak kerana mereka tidak mahu mengancam keselamatan rakyat mereka sendiri apabila membiarkan sahaja sukarelawan asing yang tidak terlatih untuk mengendalikan masalah nuklear.


Berdasarkan imej yang ditunjukkan oleh TV tempatan, Kelab Putra UMNO menghantar kakitangan yang tidak terlatih melakukan rondaan di kawasan yang tidak selamat dan sering berlaku pertempuran. Bagaimana mereka akan dapat memberi suntikan vaksin taun/kepialu dan mewujudkan klinik rawatan pesakit luar tanpa persediaan di kem-kem pelarian dalam jangka masa panjang?. Dan mengapa anda mahu melakukan kerja yang anda tidak dilatih untuk mengendalikannya terutama di persekitaran yang anda tidak tahu dan tidak mesra dengan anda. Bukankah ia sepatutnya menjadi tugasan kepada tentera kita. Negara kita sedang berada dalam masa aman dan ini dapat menjadi misi yang baik untuk mereka. Tidak akan ada situasi bahaya jika kapal selam kita tenggelam kerana nampaknya ia tidak boleh menyelam, atau jet tentera udara kita akan terhempas tanpa enjin dan sudah tentu tiada lagi komunis dan akan wujud satu lagi keadaan seperti di Bukit Kepong.

Jika kita melihat secara ringkas di dalam laman web hospital Tentera yang menunjukkan bahawa hampir kesemua hospital-hospital mereka hampir tidak ada pesakit dan ini akan menimbulkan persoalan. Apa yang doktor tentera dan medikal kami lakukan kerana begitu banyak masa lapang?. Bukankah mereka ini yang sepatutnya pergi dan bukannya kelab UMNO?. Melainkan jika pemberian bantuan UMNO ini semata-mata untuk pertunjukkan, tujuan utamanya ialah publisiti untuk UMNO atau pemimpin mereka berdasarkan laporan harian di dalam imej MSM dan TV aliran perdana. Adakah ini adalah kempen untuk menghadapi Pru-13 dengan menggunakan kesengsaraan Somalian dan menggadaikan nyawa wartawan kami untuk brainwash otak orang-orang kampung kita?.

UMNO kini perlu bersedia untuk menjawab beberapa soalan yang sukar. Misi mereka tiba di Somalia pada 30 Ogos, iaitu di salah satu daripada destinasi paling berbahaya di dunia dan negara yang merupakan rumah kepada lanun yang boleh memberikan malu kepada angkatan laut di Lautan Hindi, termasuk Tentera Laut Amerika Syarikat. Rupa-rupanya ia telah ditetapkan masa pemberian bantuan pada Hari Raya dan mengikut satu kenyataan yang dikeluarkan oleh ketuanya, Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim sendiri bersolat Hari Raya di sana!. Jika Kementerian Kesihatan ada terlibat dan menghantar beberapa anggota mereka, Liow Tiong Lai lebih baik bersiap sedia dengan beberapa jawapan!. Dengan keadaan rakyat Malaysia sendiri seolah perlu berperang untuk mendapatkan rawatan literal di kebanyakan hospital kerajaan, amat menarik untuk mendengar alasan Liow, seperti di Tung Shin.

Bantuan sepatutnya akan diagihkan kepada lima kawasan, dengan Mogadishu menjadi persinggahan pertama. Lain-lain tempat termasuk di Badbadur, kira-kira 25km dari Mogadishu, terdapat kira-kira 250,000 orang menjadikan tempat perlindungan, Al Shabeb di Merka di mana 300,000 orang terjejas dengan kebuluran dan di kem Balet Veni yang menjadi rumah kepada 100,000 orang. Kedua-dua kawasan ini terletak 100km dari Mogadishu. Malah ketua Operasi Lt-Kol Zahani Zainal Abdin telah memberi amaran dengan berkata amat berisiko untuk terbang ke Mogadishu pada waktu malam. Secara keseluruhan, terdapat sejumlah 55 sukarelawan dan ahli-ahli media yang membentuk sebahagian daripada misi yang membuat liputan di dalam lingkungan hampir 200 km di negara itu di mana tiadanya undang-undang melainkan 9000 anggota pasukan UN dibawah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) -- satunya undang-undang di dalam negara berpenduduk 10 juta ini.

Jika tidak salah, di negara ini walaupun mereka baru berusia 12 tahun tetapi mereka sudah membawa AK-47. Ahli-ahli kelab UMNO tidak perlu berada di negara ini untuk mengejar publisiti murahan yang membahayakan nyawa orang awam lain dan nyawa kedua-dua rakyat, Malaysia dan Somalian. Mana-mana misi kepada orang awam dan wartawan hendaklah diserahkan kepada mana-mana anggota tentera ataupun komando tentera paling terlatih yang semestinya lebih cekap berbanding itik duduk. Al-Fatihah kepada keluarga arwa Noramfaizul Mohd Nor. Mari kita berharap Bernama dan Utusan tidak memutar isu kematiannya terlalu awal dan tidak perlu mengaitkannya sebagai "mati syahid".-blackhawk
Read Full 3 comments

TONY FERNANDES Rancang Tarik BECKHAM

Pemilik baru Queen Park Ranger Tony Fernandes merancang untuk menyambar David Beckham.

Jutawan Malaysia menganggap ia akan dapat membantu impian Olimpik Becks dan mahu dia di Loftus Road dengan seberapa segera sebaik saja musim MLS berakhir dengan LA Galaxy, menurut The Sun.

Dia percaya bekas kapten England akan tertarik dengan perjanjian bola sepak untuk ia berada di dalam pasukan utama.

Beckham, kini 36, tanpa rahsia lagi menyatakan mahu bermain pada Sukan Olimpik 2012.

Fernandes memahami bahawa untuk mendatangkan Becks bukannya murah tetapi percaya jualan baju dan barangan lain dapat menampung kos untuk membawanya ke Barat London.

Perjanjiannya dengan Galaxy tamat pada akhir musim ini. Beliau telah diberi tawaran baru, tetapi setakat ini tidak menunjukkan sebarang komited.

Sumber dalaman Rangers berkata: "Tony menjanjikan Neil Warnock banyak sokongan dalam pasaran pemindahan dan membuktikannya baru-baru ini.


"Tetapi membawa Beckham kembali ke England bulan depan paling utama - dan ia bukan angan-angan."

Read Full 0 comments
Related Posts with Thumbnails

Hot Blog

 

© Black Newspaper Copyright by Pulakdah! | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks