blog how to, blog trick, blog tips, tutorial blog, blog hack

Masukkan email anda:

Disediakan oleh: FeedBurner

PULAKDAH FRIENDS

Lori Sampah TERSANGKUT Di Luar Bangunan

Thursday, August 18, 2011
LORI sampah ini ditinggalkan terjuntai dari tingkat dua sebuah bangunan selepas pemandunya terlibat dalam kemalangan yang merempuh lori itu melalui sebuah dinding.

Pemandu yang berusia 56 tahun telah berjaya diselamatkan dengan menggunakan tangga bomba selepas dia diturunkan daripada dinding pusat membaikpulih lori itu - di mana lori itu hanya terkeluar separuh daripada bangunan itu.

Kemalangan ... lori sampah tergantung dari sisi bangunan


Musnah ... orang ramai melihat kesan kerosakan dari kemalangan itu.

Laporan menunjukkan bahagian belakang lori itu telah tersangkut pada bingkai tingkap lalu berjaya menahan lori tersebut dari menjunam ke tanah.

Seorang saksi Frank Almona daripada New York berkata "Saya mendengar bunyi letupan kuat dan berpaling, dan saya melihat lori ini melekat daripada sisi bangunan.

"Pemandu itu menjerit-jerit seperti orang gila sambil berkata, 'Tolong,tolong,tolong.' Pemandu itu dalam keadaan tergantung. "

Pemandu itu kemudian dibawa ke hospital dan dirawat untuk kecederaan leher dan belakang.-TheSun UK
Read Full 1 comments

Tragedi Ramadhan, Jururawat Terbabit Kemalangan Ambulans MENINGGAL DUNIA


MELAKA, 18 Ogos -- Jururawat Hospital Melaka, Yuhana Yassin, 30, yang terlibat dalam kemalangan ambulans pada Isnin lepas meninggal dunia di Hospital Melaka di sini, hari ini.

Jenazahnya dibawa pulang untuk dikebumikan di kampungnya di Parit Nipah, Parit Jawa, Muar.
Beliau dijangka akan bertunang selepas Aidilfitiri bersama Mohd Faizal (kiri).


Kredit: Bernama
Read Full 0 comments

Pejabat DAP Dibakar PAGI TADI

GEORGETOWN, 18 Ogos -- Pejabat DAP negeri di Jalan Talipon cuba dibakar awal pagi tadi.
Sebelum itu pejabat berkenaan juga disimbah dengan cat merah beberapa hari yang lalu.


Anggota-anggota DAP memerhati barang-barang yang musnah akibat kebakaran di pejabat DAP negeri di Jalan Talipon awal pagi tadi.


Seorang anggota DAP memerhati barang-barang yang musnah akibat kebakaran di pejabat DAP negeri di Jalan Talipon awal pagi tadi.


Siapa la yang bacul sangat ni.....sampai sanggup buat Jenayah semata-mata sebab politik. Eh..eh...parti mana ye yang 'biasa' buat kesalahan jenayah semata-mata sebab politik???...hmmmm : Auhtor Faethal
Read Full 1 comments

Bagaimana ZUL NORDIN Sembunyikan Kebenaran

Mula-mula sekali, lihat video di bawah pada minit ke 6:23.

Pada minit 6:23 di dalam video itu, Ahli Parlimen Kulim Bandar Baru, Zulkifli Noordin, berkata bahawa Khalifah Umar enggan memasuki sebuah gereja apabila dijemput untuk berbuat demikian. Ini adalah bukti, menurut beliau bahawa umat Islam tidak sepatutnya memasuki sebuah gereja.

Beliau tidak pedulikan tentang undang-undang, hujah Zul. Undang-undang Malaysia mungkin tidak mengatakan ianya salah di sisi undang-undang atau haram bagi umat Islam untuk memasuki gereja. Namun nampaknya beliau tidak prihatin dengan perkara itu. Dia hany berpandukan kepada contoh sahabat Nabi dan Khalifah Umar, salah sorang sahabat seperjuangannya Nabi, yang enggan memasuki sebuah gereja. Itu yang paling penting.

Zul tidak menerangkan apa-apa butiran mengenai kejadian yang dipetik beliau. Dia tidak menjelaskan bila dan di mana kejadian ini berlaku. Sama ada dia tidak jelas mengenai kejadian itu atau dia sengaja cuba mengelirukan pendengarnya.

Dalam hal itu, oleh kerana Zul sama ada tidak jelas mengenai kejadian itu atau enggan untuk menjelaskannya dengan niat untuk mengelirukan pedengar beliau, izinkan saya membantu dengan penjelasan.

Pada tahun 638 H, selepas kewafatan Nabi Muhammad, Saidina Umar, Khalifah yang ketiga memimpin tentera Islam menakluki Jerusalem. Pemimpin-pemimpin Kristian Baitulmuqaddis telah menjemput Umar ke dalam Gereja Suci kubur supaya dia dapat menunaikan solat. Umar, bagaimanapun, enggan berbuat demikian kerana menghormati orang-orang Kristian. Sebaliknya, beliau memilih untuk bersolat di luar gereja.

Kebimbangan utama Umar ialah, jika beliau memasuki gereja untuk bersolat, maka generasi masa depan umat Islam mungkin menyalahtafsirkan tindakan beliau kerana beliau 'mengambil' atau 'menawan' gereja dan telah ditukar kepada sebuah masjid. Itulah sebabnya mengapa dia memilih untuk bersolat di luar gereja dan bukan di dalam gereja. Ini adalah untuk melindungi gereja dan tidak mencetuskan kekeliruan bahawa gereja-gereja ini telah ditawan oleh kuasa dan dijadikan masjid.

Itulah sebab sebenarnya mengapa Umar enggan memasuki Gereja untuk berdoa. Beliau sengaja bersolat di luar gereja untuk mengelakkan sebarang salah faham dan konflik. Beliau mahu menunjukkan bahawa walaupun umat Islam telah menakluki Jerusalem, mereka tidak mengganggu mana-mana gereja-gereja atau mengambil alih gereja dengan kekerasan. Gereja-gereja akan kekal sebagai gereja dan umat Islam perlu membina masjid-masjid mereka sendiri jika mereka mahu bersolat.

Saya tidak memakai songkok atau ketayap putih seperti Zul. Tetapi saya tahu sejarah. Dan apa sejarah yang berlaku apabila Umar menakluki Jerusalem. Dan sebab sebenar mengapa Umar menolak jemputan untuk memasuki gereja adalah untuk bersolat. Ia adalah untuk mengelakkan sebarang salah faham dan konflik, dan bukan seperti mana yang Zul lakukan untuk mengelirukan kita.

Kredit : m2day
Read Full 3 comments

Kandang AYAM RUNTUH, 3 Kanak-kanak TERKORBAN

Kejadian runtuhnya kandang ayam ternakan milik Aspana dan Suwandi, penduduk Desa Mendalanwangi, Kecamatan Wagir, Kabupaten Malang, pada Isnin (15/8/20110) lalu membuatkan ramai penduduk setempat yang terkejut.


Ini ditambah pula dengan kejadian 9 kanak-kanak yang tertimbus hidup-hidup dan tiga orang daripadanya terkorban.
Read Full 1 comments
Related Posts with Thumbnails

Hot Blog

 

© Black Newspaper Copyright by Pulakdah! | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks