blog how to, blog trick, blog tips, tutorial blog, blog hack

Masukkan email anda:

Disediakan oleh: FeedBurner

PULAKDAH FRIENDS

BAPA Mati, EMAK Cedera DITETAK ANAK Sebelum BERBUKA PUASA

Friday, August 12, 2011

KUALA NERANG, 12 Ogos -- Seman Siron, 60, mati ditetak dengan parang oleh anak lelakinya manakala isteri cedera dalam satu kejadian sejurus sebelum berbuka puasa di rumah mereka di Kampung Pasir Putih di Kuala Nerang dekat sini malam tadi. Dalam kejadian sekitar 7 malam tadi, Seman meninggal dunia di Hospital Kuala Nerang akibat kecedera di kepala, putus pergelangan kaki kanan selain cedera di kedua-dua belah tangannya.


DIBURU... Suspek, Mohamad Adli Saman yang juga anak ketiga mangsa bunuh Seman Siron, dipercayai melarikan diri ke Hutan Simpan Puncak Janing dekat sini setelah menetetak bapanya dengan parang sebelum berbuka puasa di rumah mereka di Kampung Pasir Putih di Kuala Nerang dekat sini malam tadi.

Orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai suspek boleh menghubungi balai polis terdekat bagi membantu siasatan.
Kredit : Bernama
Read Full 2 comments

Ezam, Zul Nordin SERTAI Demonstrasi Kumpulan JAMBAN

SHAH ALAM, 12 Ogos -- Anggota Parlimen Kulim Bandar Baharu Zulkifli Nordin (empat dari kanan) mengetuai bacaan doa setelah selesai berdemonstrasi secara aman, selepas Solat Jumaat di masjid negeri, Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, di sini hari ini. Turut hadir Jurucakap Gerakan Cegah Murtad (GCM) Hamidzun Khairuddin (kanan) dan Senator Mohamad Ezam Mohd Nor (tiga dari kanan).Senator Mohamad Ezam Mohd Nor (dua dari kanan) berceramah semasa kumpulan Gerakan Cegah Murtad (GCM) membuat demonstrasi secara aman, selepas Solat Jumaat di perkarangan masjid negeri, Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, di sini hari ini. Turut hadir Jurucakap GCM Hamidzun Khairuddin (kanan).Anggota Parlimen Kulim Bandar Baharu Zulkifli Nordin (dua kanan) menjawab pentanyaan wartawan semasa sidang media selepas mengadakan demonstrasi secara aman, selepas Solat Jumaat di perkarangan masjid negeri, Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, di sini hari ini.


Anggota Parlimen Kulim Bandar Baharu Zulkifli Nordin (empat kanan) berceramah semasa kumpulan Gerakan Cegah Murtad (GCM) membuat demonstrasi secara aman, selepas Solat Jumaat di masjid negeri, Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, di sini hari ini.


Antara anggota Gerakan Cegah Murtad (GCM) membuat demonstrasi secara aman selepas Solat Jumaat di perkarangan masjid negeri, Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, di sini hari ini.


Lebih 500 orang berkumpul di perkarangan masjid itu untuk menyokong tindakan Jabatan Agama Islam (JAIS) dan membantah kegiatan pihak tertentu yang didakwa cuba memurtadkan orang Islam.


500 orang...!! Ye kee...Ramainyaaa...wakakaka : Author Faethal
Read Full 0 comments

RUMAH TERBAKAR Gara-gara Main BUNGA API Dalam Rumah


KOTA BHARU, 12 Ogos -- Anggota Bomba dan Penyelamat memadamkan sisa kebakaran sebuah rumah yang terbakar setelah seorang kanak-kanak yang bermain bunga api di dalam rumah tersebut di Jalan Padang Garong di sini, hari ini.
Kredit : Bernama
Read Full 2 comments

Apa Yang Ada Dalam KEPALA MAJIKAN Pekerja Asing?

Dey Macha, apa yang bos kita buat tu?... Engkau pergi tengok sindri larr..


OOoooo....
Read Full 1 comments

Pemberian Taraf WARGANEGARA : RESIPI Mencipta RUSUHAN Di LONDONMungkinkah rusuhan buruk itu berlaku di negara ini atau di Kuala Lumpur?

London adalah tempat tinggal bagi penduduk asing yang terbesar. Bersiar-siar di sekitar London anda akan melihat penduduk London ramai terdiri daripada warga asing, melebihi daripada penduduk London sendiri. Dengan kos hidup yang tinggi, tiada kenaikan dalam gaji, persaingan pekerjaan dan kurang peluang pekerjaan telah menyebabkan ramai warga London dan t warga asing di dalam tekanan . Hanya kerana satu kes kematian di tangan Polis telah mencetuskan satu rangkaian rusuhan terburuk yang belum pernah terjadi sebelum ini dalam sejarah United Kingdom.

Kita kembali ke negara kita, ramai warga KL akan bersetuju jika anda bersiar-siar di Kuala Lumpur anda dapat menyaksikan peningkatan besar-besaran warga asing. Di dalam setiap restoran, kompleks membeli-belah dan bangunan, kita tidak boleh terlepas daripada wajah-wajah warga asing. Kebanyakannya di pusat pelancongan membeli belah di Bukit Bintang hari ini telah digantikan dengan beribu-ribu muka asing yang bergerak kesana-kemari.

Walaupun sebahagian besar daripada mereka adalah pekerja sah di negara ini, tetapi terdapat sekurang-kurangnya 2-3 juta pendatang haram di negara ini. Hampir 2 juta daripada mereka baru-baru ini telah didaftarkan dan diberi status pendatang sah yang membolehkan mereka untuk bekerja di negara ini. Adakah kita benar-benar mempunyai peluang pekerjaan yang begitu banyak untuk 2 juta orang ini?

Pada masa ini, taraf ekonomi boleh dikatakan masih cukup mampu untuk menerima kemasukan pekerja asing yang begitu banyak. Tetapi apa yang akan berlaku apabila kelembapan ekonomi berlaku seperti pada tahun 1997?. Hari ini, dunia sedang menghadapi krisis ekonomi yang berbeza, dengan Portugal di ambang kebankrapan yang diikuti oleh Sepanyol dan Itali. Malah, United Kingdom, tempat rusuhan yang berlaku baru-baru ini turut tidak terkecuali. Satu lagi gergasi ekonomi, Jerman, dijangka akan menyelamatkan negara-negara ini manakala Jepun masih di dalam bayang-bayang sendiri selepas dilanda Tsunami yang dahsyat. Bagi Amerika Syarikat, ia sedang menghadapi krisis terbesar dalam hutang dalam negara dan pinjaman asing yang mencecah trilion dolar.

Bursa Saham KL telah kehilangan berbilion ringgit dalam masa beberapa hari ini dan yang terbaru sebanyak RM 2 bilion telah hangus. Ekonomi dunia yang semakin menjunam dan timbul cakap-cakap gelembung ekonomi akan pecah. Ia akan mempunyai kesan yang besar kepada prestasi ekonomi Malaysia, dan jika kerajaan tidak berhati-hati, kita juga mungkin menghadapi kebankrapan sebelum 2019.

Bukan sahaja ia akan menjejaskan prospek kerjaya masa depan anak-anak kita, dengan ramainya buruh asing dan murah, taraf gaji yang kekal tidak berganjak dengan persaingan yang lebih besar untuk prospek kerja yang sama. Jika sesuatu yang tidak diingini berlaku kepada ekonomi kita, bagaimana kita akan menyingkirkan orang-orang asing ini?. Tindak balas rantaian pekerjaan akan menakutkan, warga asing yang menganggur bersaing dengan rakyat Malaysia untuk mendapatkan kebajikan sosial, dan sedikit bantuan kemudahan daripada lebihan cukai.

Rusuhan seperti yang berlaku di United Kingdom akan meletus dengan provokasi yang sedikit di Malaysia. Sedih untuk mengatakan, tetapi warga asing yang diberikan kerakyatan Menteri Dalam Negeri, Hishammuddin Tun Hussein dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak inilah yang akan menggegar unang-undang, yang akan mengetuai rusuhan. Kerana berada di bahagian bawah rantaian makanan, mereka akan menjadi antara yang pertama merasai kesan kejatuhan ini.


Satu Masalah Yang Dicipta Sendiri Kerana TAMAKKAN Kuasa Politik

Sepanjang tahun ini, Malaysia telah berjaya dengan baik untuk menjaga pendatang ekonomi daripada menceroboh negara ini dan sumber-sumber kita, tetapi kita kini sedang berjuang dengan kerajaan BN yang merasa tidak selamat dengan masa depan politiknya. Terdapat cakap-cakap yang terlalu banyak dan bukti bahawa pentadbiran Najib benar-benar memberikan kewarganegaraan 'segera' sebagai balasan untuk undi di dalam Pilihanraya Umum yang akan datang. Sebagai rakyat Malaysia yang bertarung terhadap kos sara hidup yang meningkat, terpaksa membuat pekerjaan sampingan untuk memenuhi keperluan, mereka terkejut melihat begitu ramai pendatang tanpa izin yang diberi talian hayat ketika mereka sedang berjuang mengharuni hidup.

Kebanyakan pendatang-pendatang yang kini 'diubah' oleh BN tidak boleh pulang kembali ke rumah. Ramai yang akan mencari jalan dan cara untuk mengintegrasi ke dalam masyarakat kita dengan berkahwin dengan rakyat kita, dan mengambil peluang di atas kemurahan hati kita. Sekiranya Malaysia menghadapi kemelesetan ekonomi atau kejatuhan yang membawa kepada kemelesetan, kita akan berhadapan dengan satu beberapa juta pendatang yang tidak diingini, yang tidak akan menyesal melakukan jenayah untuengisi perut mereka yang lapar.

50 tahun telah menunjukkan bahawa rakyat Malaysia dari setiap kaum hidup aman dan harmoni, tidak akan rusuhan sewenang-wenangnya, tetapi dengan kemasukan warga asing yang tidak menghargai budaya kita dan kewujudan hidup bersama dengan aman, kita akan merasai sehari pengalaman rusuhan London Rusuhan di pusat bandar KL. Budaya Malaysia kita dan sebagainya akan hilang perlahan-lahan pada masa depan.

Dan ia bukan kerana seperti apa yang Inspektor Timbalan Ketua Polis Negara dan pentadbiran Najib telah cuba bandingkan - bukan kerana pergerakan Bersih untuk pilihan raya yang bebas dan adil. Kesalahan sepenuhnya terletak di bahu BN kerana pengesahkan dan kebenaran Najib dan Hisham untuk melarikan diri dengan membenarkan kemasukan pekerja asing, semuanya untuk kuasa.

Dan jika ini belum cukup buruk , pengumuman baru-baru ini oleh Husam Musa bahawa lebih 100,000 orang asing yang telah diberikan kewarganegaraan dan mereka semua segera berdaftar untuk mengundi dalam pilihan raya akan datang bagaikan duri dalam daging untuk rakyat Malaysia yang layak. Suruhanjaya Pilihan Raya mesti memberikan jawapan segera atau dipecat dengan serta-merta.

Dan apabila memikirkan masih terdapat sebilangan besar rakyat Malaysia di luar sana yang berfikir bahawa undi mereka tidak akan membawa apa-apa kepentingan, mereka ini tidak mendaftar untuk mengundi pada PRU-13. Jika rakyat Malaysia sendiri tidak peduli untuk mengundi, apa yang akan berlaku kepada negara mereka? Siapakah yang menyelamatkan Malaysia jika bukan rakyat Malaysia sendiri?
Read Full 0 comments

Gadis 17 Tahun Terjun BUNUH DIRI (18 SG)

 Gadis malang yang baru berusia 17 tahun

Pada hari Selasa 9 Ogos yang lalu, seorang pelajar siswazah di Universiti Sichuan sedang di dalam perjalanan kembali ke tempat kerja, dia membelok melalui kawasan pembinaan baru South Road, Chengdu, di mana laluan yang beliau tidak pernah lalui sebelum ini.

Ketika melalui jalan raya baru yang sedang dalam pembinaan dan di persimpangan Jalan Pei Hua Selatan, sekumpulan orang ramai sedang mendongakkan kepala melihat ke atas. Ketika ia turut memandang ke atas sebuah bangunan enam tingkat, kelihatan seorang gadis berpakaian T-shirt putih sedang berdiri. "Turunlah, jangan memikirkan perkara-perkara yang terlalu sukar ..." antara teriakan orang untuk memujuknya.

Gambar pertama yang diambil oleh siswazah itu sebelum gadis ini terjun membunuh diri.

Pelajar siswazah itu sempat merakamkan gambar gadis berkenaan dengan kamera telefon bimbitnya ketika gadis itu masih berdiri di atas bumbung. Beberapa minit kemudian, orang ramai tiba-tiba menjerit, apabila gadis itu melompat terjun.

"Kali pertama melihat satu kehidupan hilang di hadapan mata." Lalu dia mengambil foto kedua selepas kejadian itu.

"Tidak tenteram." Petang itu akhirnya pelajar ini membuat keputusan untuk membuang gambar-gambar itu dari telefon beliau kerana merasakan sangat sedih.

Gambar kedua selepas gadis malang ini terjun


Gadis itu tinggal di bangunan selatan di jalan baru Daerah No 90, menurut kata Cik Chen. Gadis itu berkongsi rumah dengan dua orang lelaki. Seorang wanita dan dua orang lelaki telah dibawa oleh pihak polis ke balai polis, bagaimanapun ahli keluarga gadis berkenaan tidak muncul.

Polis yang tiba di tempat tinggal gadis tersebut telah menemui termometer merkuri yang sudah pecah dan kad identiti. Dari maklumat yang diperolehi, gadis itu dilahirkan pada tahun 1994 dan baru berusia 17 tahun. Gadis malang itu turut meninggalkan sebuah diari. Penduduk yang sempat membaca beberapa muka surat diari tersebut seolah-olah menunjukkan gadis itu di dalam kesedihan:


"Semua orang tidak mahukan saya, saya tidak mahu menjadi gangguan", "Saya inginkan kebahagiaan pada kehidupan akan datang,". Ada juga catatan yang menunjukkan dia pernah mencuba bunuh diri dengan memotong nadi di pergelangan tangan dan melompat, tetapi "sangat takut dan tidak berjaya." Polis telah mengambil diari berkenaan dan andaian penyebab gadis itu membunuh diri mungkin kerana masalah perpecahan keluarga.

Berikut adalah gambar 18 SG di tempat kejadian :
Read Full 2 comments
Related Posts with Thumbnails

Hot Blog

 

© Black Newspaper Copyright by Pulakdah! | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks