blog how to, blog trick, blog tips, tutorial blog, blog hack

Masukkan email anda:

Disediakan oleh: FeedBurner

PULAKDAH FRIENDS

Lelaki TERTEMBAK KEMALUAN Sendiri Dengan PISTOL Tunang

Thursday, August 11, 2011

Seorang lelaki Amerika Syarikat bakal menghadapi dakwaan berkaitan senjata api selepas dia secara tidak sengaja tertembak dirinya sendiri di kemaluannya - dengan pistol merah jambu milik tunangnya.

Joshua Seto, 27, membeli-belah bersama tunangnya Cara Christopher, 26, di Chandler, Arizona, ketika dia menyelitkan pistol itu pada ikatan tali pinggang hadapan seluarnya.

Polis berkata dia secara tidak sengaja telah melepaskan tembakan ketika itu dan peluru tersebut mengenai alat kelakiannya dan menembusi paha kirinya.

Tunangnya kemudian menghubungi 911 dan telah dibantu cara mengendalikan luka tersebut serta telah diberi panduan supaya ia menekan secara terus luka tersebut bagi memperlahankan pendarahan.

"Saya sedang melihat. Ia cukup buruk," katanya kepada operator 911. "Beliau masih sedar, terdapat banyak darah."

Seto telah dikejarkan ke hospital tetapi kemudian dibenarkan keluar selepas rawatan, menurut laporan Republik Arizona.

"Kita tidak tahu jika dia mengalami apa-apa kerosakan yang kekal," kata Sarjan J Favazzo dari Jabatan Polis Chandler.

"Kes itu masih di dalam siasatan dan kita masih dalam proses untuk menentukan sama ada untuk mendakwanya."
Read Full 1 comments

KINCIR AIR RM2 Juta Hanya Untuk AMBIL GAMBAR?

"RM2juta hanya untuk bergambar?" Lim (kanan) dan Zheng mengkritik kerajaan negeri membelanjakan jumlah wang yang besar untuk membina satu kincir air yang tidak berfungsi.

MELAKA :  Selepas kerajaan negeri mengeluarkan duit sehingga hampir RM 2 juta untuk pembinaan ‘Kincir Air’ di sungai Melaka bagaimanapun ia adalah satu kegagalan dan pembaziran keranya ianya tidak boleh berfungsi, menurut Adun Bachang ( DAP ), Lim Jak Wong.

 Sehingga hari ini kincir air tersebut masih tidak berfungsi walaupun sebanyak RM1.76 juta telah dibelanjakan iaitu fasa pertama RM1,477,500.00; fasa kedua RM191,650.00 dan fasa ketiga RM98,000.00.

Sepatutnya segala perbelanjaan yang melibatkan wang rakyat harus mempunyai perancangan yang rapi dan teliti agar dapat mengelakkan berlakunya pembaziran.

Kincir Air yang dibuat daripada kayu itu dibina pada 18 September 2007 dan siap pada 28 Mac 2008 oleh Rintiz Rezeki (M) Sdn Bhd dengan kos RM1,477,500.00 tetapi ianya gagal berfungsi atau bergerak disebabkan kayunya yang berat dan air sungai Melaka yang tenang tidak bergerak.

Lalu kerajaan negeri telah mengarahkan TPM Engineering Sdn Bhd anak syarikat Teknologi Park Malaysia merekabentuk dan memfabrikasi sistem gegalas, membekalkan motor dan kotak galas panel kawalan bagi menggerakkan roda kincir air secara mekanikal dengan kos RM191,650 pada 13 Jun 2008 dan siap pada 2 April 2009.

Namun, ianya masih gagal digerakkan dan diambil alih oleh Utem Holdings Sdn Bhd anak syarikat Universiti Teknika Malaysia Melaka pada 29 Julai 2009 dengan kos tambahan RM98,000 lagi di mana dikatakan berjaya berfungsi selama sebulan bermula 20 Oktober 2009 tetapi kemudiannya rosak semula.

Alasan Ketua Menteri Melaka, Dato’ Seri Mohd Ali Rustam, bahawa beliau yang memberi idea pembinaan ‘Kincir Air’ tersebut dan mendapat ilham ketika berkunjung ke Li Jiang, China, kerana ianya telah wujud pada zaman Kesultanan Melayu Melaka.

“Saya fikir baik dibina kincir air seperti di Li Jiang itu dan kita keluarkan tender reka dan bina serta hantar mereka ke Syiria untuk mendalami kepakaran itu tetapi ianya berat dan sungai Melaka airnya tenang terpaksa guna motor.”

“Kita terpaksa baiki dan gagal, jadi banyak pihak suruh buang untuk dibina yang baru, saya kata takkan nak buang RM1.4 juta kita ada teknologi takkan ini tak boleh dibuat.”

“Utem kata kosnya RM98,000.00 dan mereka setuju baiki, hari ini kita minta mereka baiki dan benda ini kecil aje pakar – pakar ramai orang dah boleh pergi ke bulan,” katanya.


Jadi Sarang Nyamuk

Kincir air itu tidak boleh digerakkan kerana masalah-masalah seperti bahan-bahan binaannya yang terlalu berat sehingga 15 tan dan aliran sungai yang mengalir tenang, kuasa pam yang digunakan pula tidak mencukupi, terdapat lumpur di tebing sungai serta masalah gear.

Beliau berkata ini kerana kerajaan negeri mengamalkan sistem "reka bentuk dan membina". Kaedah ini sering bermasalah, dan kini kincir air ini tidak boleh berfungsi. Pihak berkuasa perlu menjelaskan perkara ini kepada orang ramai, libatkan kontraktor untuk bertanggungjawab.

Sementara itu, pada awal tahun ini anggota ahli Majlis Bandaraya ada membuat tinjauan ke kincir air tersebut dan mendapati bahawa terdapat pembiakan larva nyamuk pada air bertakung di dalam kawasan kincir air, tetapi keadaan ini masih tidak bertambah baik.


Read Full 4 comments

PERONDA POLIS Langgar LORI PARKIR Di Tepi Jalan


PONTIAN -- Satu kemalangan yang jarang berlaku telah terjadi di Pekan Nenas pagi tadi. Sebuah kereta peronda polis telah melanggar sebuah lori yang diparkir di tepi jalan lalu menyebabkan seorang pegawai polis mengalami kecederaan dan dimasukkan ke hospital.

Kemalangan pada jam 11:00 pagi di kawasan perumahan bandar di hadapan rumah No 399 itu telah menyebabkan kerosakan yang teruk pada kereta peronda polis itu. Pegawai polis yang memandu kereta peronda telah dikejarkan ke hospital kerana mengalami kecederaan dada, dan seorang lagi pegawai polis mengalami kecederaan ringan di tangan.


Lori itu telah tertolak ke hadapan beberapa meter dan melanggar pagar hadapan rumah dan sebuah hos air, menyebabkan air mengalir keluar berterusan.

Menurut pegawai polis yang mengalami kecederaan tangan, lori tidak seharusnya diletakkan sewenang-wenangnya di tepi jalan.
Read Full 0 comments

Berlutut, BANG! BANG! : PENDEDAHAN Laporan Bedah Siasat Ke 3


Laporan bedah siasat ke atas mangsa ketiga yang terbunuh di dalam kejadian tembakan polis menemban di Glenmarie, Selangor akan dikeluarkan oleh peguam untuk keluarga mangsa pada hari Khamis. Dengan pendedahan hasil bedah siasat akhir ini, keluarga ketiga-tiga mangsa akan membuat laporan polis untuk memanggil siasatan kes pembunuhan.

Menurut peguam hak asasi manusia Latheefa Koya, sidang media akan diadakan selepas laporan itu dibuat di ibu pejabat polis Petaling Jaya pada 11 pagi ini.

Shamil Hafiz Shapiei, 15, Hairul Nizam Tuah, 20, dan Hanafi Omar, 22, telah ditembak mati oleh polis selepas kejar mengejar di Glenmarie, Shah Alam pada waktu awal pagi.

Berdasarkan penemuan bedah siasat Shamil dan Hairul, remaja itu dipercayai telah dipaksa untuk berlutut sebelum mereka ditembak dengan kejam. Pendedahan bedah siasat itu menunjukkan tembakan itu dilepaskan pada jarak dekat dan menunjuk ke arah bawah di kepala mereka dan kawasan dada.


Shamil

Menurut laporan forensik Shamil, beliau mempunyai dua luka yang selaras dengan luka tembakan, tanda kecederaan yang pertama di dahi, dan kedua, di sebelah kanan dada.

"Kedua-dua luka tembakan yang dibuat pada 45 darjah ke sebelah belakang dan kanan badan. Tiada sebarang tanda-tanda dia mempertahankan diri," menurut laporan itu, sambil menambah bahawa terdapat sisa-sisa serbuk letupan pada luka di dada.

Menurut laporan ahli kimia, terdapat juga sisa-sisa serbuk letupan pada jaket mangsa.


Hairul

Hairul, punca kematiannya ialah kecederaan tembakan di kepala dan dada.

"Peperiksaan bedah siasat menunjukkan bahawa dia menerima dua tembakan, satu di sebelah kiri kepala dan keluar di sebelah kanan kepala. Tembakan lain adalah di bahagian depan sebelah kiri dada dan keluar di belakang sebelah kanan dada," menurut laporan itu.

"Senjata yang digunakan adalah dari senjata satu laras seperti pistol. Tidak ada keterangan menunjukkan bahawa senjata itu ditembak semasa bersentuhan atau pada jarak dekat. "


Sudut 45 Darjah

Menurut Surendran, ia menunjukkan bahawa Shamil Hafiz melutut atau bercangkung apabila tembakan telah dilepaskan dari arah yang lebih tinggi. "Hanya ini yang menjelaskan mengapa ia berada dari arah 45 darjah."

Bagi Hairul Nizam pula beliau berkata, doktor yang memeriksa badannya mendapati bahawa kesan laluan peluru telah mengarahkan "ke dalam, ke bawah, dan ke kanan".

"Sekali lagi, Hairul mesti di dalam keadaan melutut dan ditembak dari atas. Jadi, ini bermakna mereka telah ditangkap, ditahan dan kemudian dihukum. Bukti saintifik ini sangat jelas," kata Surendran.


Penjelasan Yang Diragui, Perlindungan Utama

Surendran yang turut membidas tindakan Ketua Polis Selangor Thaiveegan kerana penjelasan yang diragui bahawa mangsa telah menyerbu ke arah pada polis pada masa itu, menunjukkan percanggahan fakta seperti yang dibuktikan di dalam laporan bedah siasat.

"Jika pihak polis diserang dari arah depan, bagaimana peluru boleh memasuki bahagian sisi kepala. Jadi, bukti perubatan ini benar-benar bercanggah daripada penjelasan polis dan kita bercakap tentang Datuk A Thaiveegan, pemangku Ketua Polis, melainkan peluru boleh membengkok dan mengenai sisi kepala," kata Surendran.


Laporan Hanafi Akan Dibuat

Laporan bedah siasat Hanafi telah mengambil masa yang paling lama untuk dikeluarkan. Walau bagaimanapun, ahli keluarga yang telah dilihat badan mangsa berkata terdapat dua tembakan - di sisi kepala dan satu di badannya.

"Senario yang jelas adalah ketiga-tiga mereka telah ditangkap atau ditahan. Mereka kemudiannya diarahkan untuk berlutut, atau apa pun caranya, sehingga berada di lebih rendah dari kedudukan penembak. Mereka kemudiannya ditembak, hukuman daripada  pegawai-pegawai polis," kata Surendran.

Kredit - MC
Read Full 1 comments

Wanita 19 Tahun MELAHIRKAN BAYI Di Dalam BAS


Akhbar Sin Chew Daily melaporkan seorang wanita berusia 19 tahun telah melahirkan seorang bayi perempuan dalam sebuah bas ekspres yang sedang di dalam perjalanan semalaman dari Miri ke Sri Aman di Sarawak.

Walaupun suami dan ibunya ada bersamanya ketika beliau melahirkan, namun tidak ada sesiapa yang memberitahu pemandu bas itu supaya berhenti atau menghantarnya ke hospital.

Pemandu bas hanya diberitahu selepas empat jam kemudian apabila mereka tiba di destinasi pada 6.40 pagi Isnin selepas seorang jururawat datang untuk memotong tali pusat.

Wanita itu bersama ahli keluarganya telah menaiki bas itu pada jam 8.30 pagi pada hari lepas Ahad di Miri.

Menurut laporan akhbar itu lagi, walaupun ibu wanita itu telah mendesaknya supaya pergi ke hospital selepas dia mengadu sakit perut, namun dia enggan.

Kedua-dua ibu dan bayi yang baru dilahirkan di dalam keadaan sihat dan berada di sebuah hospital.
Read Full 0 comments

LIGA PERDANA INGGERIS Di London Mungkin DIBATALKAN

Perlawanan pembukaan Liga Perdana Inggeris diancam bahaya oleh rusuhan - terutamanya di London.

Perlawanan England menentang Belanda di Wembley yang dijadualkan pada hari Rabu telah dibatalkan atas alasan keselamatan.

Tujuh orang pegawai polis dirakamkan mengejar tiga suspek perusuh berhampiran dengan pusat bandar Manchester dan memukul mereka dengan belantan.

Menurut pegawai-pegawai Liga Perdana, mereka akan memutuskan pada hari Khamis ini tindakan yang perlu diambil terhadap tiga perlawanan besar di London, yang kelihatannya seolah-olah hampir pasti akan dibatalkan.

Spurs dijadualkan bertemu tuan rumah Everton manakala Fulham bertemu Aston Villa dan QPR menjadi tuan rumah ketika bertemu Bolton.

Perlawanan yang dijadualkan pada pukul 3 petang ini merisaukan pihak polis yang sudah sedia tertekan.

Menurut kenyataan pihak Liga malam tadi, tidak ada sebab untuk perlawanan di luar London akan turut terjejas.

Bagaimanapun ketika kenyataan itu dikeluarkan masalah ini kelihatan akan menjadi lebih meluas, termasuk di West Bromwich di mana Manchester United akan bermain pada hari Ahad ini.

FA juga berkata perlawanan di England akan disusun semula tetapi peminat yang sudah membeli tiket wangnya akan dikembalikan.Kredit : TheSun UK
Read Full 0 comments

TEKSI Remuk DITIMPA MEE SEGERA

Mee ini hampir meragut nyawa seorang pemandu teksi apabila sebuah trak yang penuh dengan muatan mee segera ini terbalik ketika cuba membelok pada satu persimpangan.

Pemandu teksi ini berdiri disebelah teksinya selepas trak yang penuh dengan mee segera ini terbalik dan mengenai keretanya.

Lin Hu yang terkejut itu merasakan dirinya amat bernasib baik apabila dia berjaya mengeluarkan dirinya tanpa sebarang kecederaan, tetapi teksi kuning dan hijau kebanggaannya - remuk selepas ditimpa trak penghantaran yang penuh dengan muatan selepas ia hilang kawalan dan menimpa keretanya.

Ketika trak pengangkutan itu berpusing di selekoh dan menuju ke arahnya, Lin berkata dia tidak berdaya untuk berbuat apa-apa tetapi hanya duduk dan menunggukan kesannya.

'Ia terhuyung-hayang ke kiri kanan dan tidak dapat dikawal. Tidak apa-apa cara bagi saya untuk mengelakkannya," kata lelaki berusia 43 tahun ini.

'Saya bertuah kerana tidak apa-apa dari kemalangan itu tetapi teksi saya sudah musnah. Kemalangan tersebut dilaporkan berlaku berhampiran kilang mee segera yang memiliki pengangkutan sendiri. Pemandu teksi dari Xian, China, berkata beliau akan menuntut ganti rugi dari syarikat berkenaan.

Satu tindakan mahkamah mungkin akan diambil melalui peguam terhadap dakwaan trak yang dikatakan sarat dengan kuantiti mee segera dua minit yang berlebihan.
Read Full 1 comments
Related Posts with Thumbnails

Hot Blog

 

© Black Newspaper Copyright by Pulakdah! | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks