blog how to, blog trick, blog tips, tutorial blog, blog hack

Masukkan email anda:

Disediakan oleh: FeedBurner

PULAKDAH FRIENDS

Kenali LELAKI Memiliki JANGGUT Terbaik Di Dunia

Tuesday, July 26, 2011

Pemuda berusia 26 tahun ini berjaya memenangi World Beard and Mustache Championship. Ia berjaya meraih kategori ‘janggut penuh dengan misai bergaya’.

Burke Kenny pertama kali memenangi kategori ini empat tahun lalu. Saat itu ia juga menjadi lelaki termuda yang menjadi juara bulu muka internasional.

"Saya sama sekali tidak menganggapnya serius," katanya.

Ia mengaku selesa menjadi lelaki terhormat dan diperlakukan secara terhormat pula. Kenny mula membiarkan janggot dan misainya tumbuh ketika ia berusia 20 tahun dan pengaruh bulu mukanya berasal dari ayahnya.

"Ayah saya menjadi inspirasi nombor satu saya. Ia menyimpan misai selama 30 tahun," ungkapnya seperti dipetik dari UPI.
Read Full 2 comments

Sistem Biometrik Satu HELAH?

KUCHING: Sistem pengundian biometrik yang dicanangkan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bukanlah penyelesaian kepada proses pilihan raya yang bebas dan adil.

Bagi Adun DAP, sistem ini boleh "boleh dimanipulasi". SPR telah berkata bahawa mereka akan memperkenalkan sistem biometrik dalam pilihan raya parlimen yang akan datang.

Menurut Setiausaha DAP Sarawak, Chong Chieng Jen yang berpendapat sebaliknya.

"Sistem biometrik ini boleh dimanipulasi. Kedua, ia adalah terlalu mahal. SPR perlu mempunyai pembaca ibu jari di setiap saliran dan setiap tempat mengundi.


"Ia tidak praktikal. Kita lebih suka SPR menggunakan dakwat kekal. Ia adalah lebih murah. Ini adalah pendirian parti," katanya.

Dalam pilihan raya Parlimen yang lepas, SPR sepatutnya akan menggunakan dakwat kekal. SPR juga telah membeli dakwat bernilai RM2.9 juta dari luar negara tetapi pada saat-saat akhir, ia memutuskan untuk tidak menggunakannya atas "sebab-sebab keselamatan".


Penamat Bagi Pengundi Hantu

Mempertahankan sistem biometrik, Pengerusi SPR, Abdul Aziz Mod Yusuf berkata ia akan menghentikan tuduhan "pengundi hantu".

Beliau berkata pengundi hantu tidak lagi akan "wujud" dalam senarai pemilih sebaik sahaja sistem biometrik digunakan untuk mengesahkan pengundi berdaftar.

Beliau berkata bahawa sejak beberapa tahun yang lalu SPR telah menerima dakwaan dan tuduhan-tuduhan tentang kewujudan pengundi hantu dan ia tidak pernah berhenti.

"Malah, ia tidak ada kesudahan (tuduhan pengundi hantu).

"Sistem ini akan memusnahkan kewujudannya," katanya, sambil menambah bahawa sistem itu bukanlah ciptaan baru kerana ia kini digunakan oleh Kementerian Dalam Negeri, Agensi Kebangsaan Anti-Dadah, Imigresen dan pihak polis.


Isu Amanah

Tetapi semalam, ahli jawatankuasa pemadnu Bersih 2.0, Wong Chi Huat, berkata bukan sistem itu yang dipersoalkan.

"Saya tidak mempercayai sistem biometrik kerana saya tidak percaya SPR mempunyai kecekapan dan integriti untuk mencegah penipuan dan penyalahgunaan yang lain," katanya.

Beliau juga mempersoalkan keupayaan dan kecekapan SPR dalam menyelenggara sistem dan "mengesan atau menghapuskan" daripada digodam oleh pihak luar.

Gambaran dan analogi yang sesuai adalah seperti penggunaan perbankan dalam talian bagi urus niaga, Wong berkata isu itu kini adalah tentang amanah.

"Adakah anda mempercayai SPR dan ia boleh menjamin sistem biometrik terjamin?

"Isu di sini ialah tahap kepercayaan terhadap SPR untuk melaksanakan sistem biometrik yang banyak bergantung kepada integriti SPR itu sendiri," katanya.


Kredit : FMT
Read Full 0 comments
Related Posts with Thumbnails

Hot Blog

 

© Black Newspaper Copyright by Pulakdah! | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks