blog how to, blog trick, blog tips, tutorial blog, blog hack

Masukkan email anda:

Disediakan oleh: FeedBurner

PULAKDAH FRIENDS

Kenali JACOB Pengusaha Barangan Kemas Mewah ROSMAH

Wednesday, July 13, 2011
PETALING JAYA: Pengasas barangan mewah Jacob & Co didakwa menjadi tempat kegemaran Rosmah Mansor kerana dapat memenuhi citarasa pelanggan sepertinyanya yang penuh warna-warni.

Dikalangan selebriti luar, Yakub Arabo, seorang Yahudi kelahiran Uzbekistan, dimana namaya menyebabkan ramai orang yang berduyun-duyun ke rangkaian kedai-kedai mewahnya diantaranya seperti Beyonce Knowles dan David Beckham.

Individu-individu lain yang turut meminati Yakub ialah rappers terkenal 50 Cent, Diddy, Kanye West serta selebriti lain seperti Jennifer Lopez dan Naomi Campbell.

Arabo begitu popular dalam permainan video "Def Jam: Fight for NY" sebahagian daripada hadiah menanti penjahat yang mengumpul wang tunai terbanyak, dan mempunyai pilihan untuk membeli barangan kemas darinya. Selain dari itu, namanya juga kerap muncul dalam pelbagai lagu-lagu rap.

Terkenal dengan jam tangan mewah bertatahkan berlian dan barang kemas yang chunky, Jacob & Co memiliki 46 cawangan di seluruh negara, tentunya untuk mereka yang mempunyai poket yang 'sangat dalam'.

Arabo telah berhijrah ke Amerika Syarikat pada usia 14 tahun, dan telah keluar daripada sekolah menengah untuk mendaftar dalam kursus reka bentuk barang kemas selama enam bulan.

Ketika berusia 21 tahun, dia telah membuka kiosk di Kaplan Jewelry Exchange. Bermula pada tahun 1990-an, dia mula mereka bentuk kemasa untuk artis-artis hip-hop.


Rekod jenayah

Tetapi disebalik semua kilauan dan glamor, ada juga kisah gelap Arabo. Beliau telah dituduh terlibat dengan jenayah termasuk pengubahan wang haram dan memiliki harta curi.

Pada Jun 2006, dia telah ditangkap oleh FBI di atas dakwaan bahawa dia 'membersihkan' berjuta-juta wang untuk ahli-ahli geng dadah terkenal yang berpengkalan di Detroit, Black Mafia Family, dan dia juga didapati gagal melaporkan pembelian tunai yang besar kepada Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri AS.

Arabo, yang juga mempunyai butik di kompleks membeli-belah mewah Bukit Bintang di sini, mula menjadi perhatian di Malaysia selepas beberapa penulis blog pro-pembangkang mendakwa Rosmah telah membeli sebentuk cincin berlian bernilai RM73 juta daripada salah satu butiknya di New York.

Apabila laporan itu disiarkan di FMT dan di kebanyakan blog, terdapat beberapa pengulas yang mendakwa bahawa laman web Jacob & Co telah membuang gambar Rosmah daripada senarai selebritinya, bagaimanapun ia tidak dapat disahkan.

Hari ini, lagi gambar-gambar Rosmah bersama set gelangnya yang menawan dan mirip dengan rekaan mewah Yakub "Zebra Safari" telah dikeuarkan oleh blogger, dan pakar-pakar turut mendakwa bahawa nilainya agak tinggi.

NGO pro-Pakatan Rakyat NGO Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) telah memfailkan laporan terhadap cincin berlian Rosmah kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia.

Rosmah, dan suaminya, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, pada masa ini sedang berada di UK.


Kredit : FMT
Read Full 0 comments

Detik BUAYA GERGASI Melompat Disebelah BOT PELANCONG


Seorang jurugambar berjaya mengambil gambar detik terbaik dalam hidupnya apabila seekor buaya gergasi melompat keluar dari Sungai Adelaide.

Brutus, seekor buaya air masin sepanjang 5.5m, melompat dari dalam bersebelahan bot pelancong ketika ia cuba memakan umpan daging yang diikat pada sebatang kayu.

Snapper Katrina Bridgeford, dari Sydney berjaya mengambil gambar yang menakjubkan ini dari dalam Adelaide River Jumping Croc Cruises ketika pemandu pelancong memberi makan kepada buaya tersebut..

Beliau berkata: "Saya tidak pernah menjangkakan perkara seperti ini, saya tidak dapat percaya ia berada begitu hampir dengan kami. Jika anda meletakkan tangan anda, anda akan dapat menyentuhnya.."

Brutus, yang kehilangan kaki hadapan sebelah kanan merupakan tarikan pelancong yang berlayar di sungai Northern Territory terutama persembahan makan malam yang luar biasa.
Read Full 2 comments

Gelang ROSMAH RM100,000 perkarat - Geomoligis

KUALA LUMPUR: Satu lagi tuduhan timbul melbatkan isteri Perdana Menteri, kali ini berkenaan set gelang berlian gelang yang dianggarkan oleh pakar-pakar industri bahawa ia bernilai sangat tinggi.

Semalam, beberapa blogger pro-pembangkang mendakwa bahawa Rosmah Mansor telah membeli cincin dari pusat barang kemas yang berpengkalan di New York Jacob & Co bernilai RM73 juta.

Blogger telah mengenal pasti item berkenaan sebagai "Natural Fancy Blue Kusyen Gray Diamond Ring Cut". Ia juga dikatakan telah dilepaskan melalui kastam di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur pada bulan April tahun ini.

Paparan pada komputer kastam mendedahkan bahawa cincin itu tidak dikenakan duti import ke atasnya.

Hari ini, seorang lagi blogger yang dipanggil "Semut dan Papan Kekunci" telah menyiarkan gambar Rosmah sedang memakai gelang yang menakjubkan serupa dengan Jacob & Co "Zebra Safari Collection".

Laman web barangan kemas tersebut menyatakan bahawa gelang Zebra ini dicetak dengan berlian dari koleksi Safari, "menamplkan turapan berlian hitam dan putih seberat 65.77 dalam 18k karat dengan emas putih."


Apabila FMT memeriksa dengan peniaga berlian tempatan, didapati harga untuk batu berlian berkualiti tinggi tu bernilai sehingga RM100,000 perkarat, tetapi gemologis yang enggan dikenali itu memberi pendapat bahawa item yang direka oleh pereka tertentu boleh menjadikan ia bernilai lebih tinggi.

"Tambahan pula, apabila item tersebut datangnya dari sebuah organisasi yang dihormati seperti Jacob & Co, harganya mungkin lebih tinggi kerana jenama," katanya.

Sementara itu, blogger itu juga menunjukkan bahawa Jacob & Co dimiliki oleh seorang ahli perniagaan Yahudi, Yakub Arabo.

Dalam isu ini, blogger itu turut mengkritik Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak kerana sering menuduh Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai agen Israel, sedangkan "isterinya membelanjakan wang berjuta-juta membeli barangan kemas Yahudi."

Dalam perkembangan lain, Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) hari ini membuat laporan anti-rasuah terhadap Rosmah kerana didakwa memiliki cincin berlian USD 24 juta.

Presiden SAMM Badrul Hisham Shaharin telah mengetuai kumpulannya untuk membuat laporan di Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM) di pejabat Pulau Pinang.

Badrul menggesa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menjalankan penyiasatan serta-merta ke atas laporannya.Kredit : FMT
Read Full 2 comments

Sekitar Pengkebumian Allahyarham Raja Aziz Addruse

Menteri Besar Selangor turut menghadiri di pengembumian Allahyarham Raja Aziz Addruse di Tanah Perkuburan Bukit Kiara.

Raja Aziz Addruse, antara peguam terkemuka dan paling disegani di Malaysia, meninggal dunia pada kira-kira pukul 1 tengah semalam di kediamannya di Bukit Tunku di sini. Beliau berusia 75 tahun.

Baru-baru ini, Raja Aziz, yang berasal dari Chemor, Perak, mendapatkan rawatan di Singapura kerana penyakit berkaitan kanser dan dilaporkan beransur pulih.
Read Full 0 comments

Pecah RAHANG MULUT, 20 Jahitan Angkara Keganasan Polis Semasa BERSIH 2.0

Ruslan JKKK Kg Sg Burung, Balik Pulau pecah rahang mulut. Telah mendapat 20 jahitan, dadanya turut melecur kerana tembakan canister.

Ruslan yang menjadi mangsa keganasan polis memerlukan bantuan kewangan sebanyak RM 10,000 untuk menjalani pembedahan rahangnya yang pecah.
Kredit : Yusmadi
Read Full 2 comments
Read Full 3 comments
Related Posts with Thumbnails

Hot Blog

 

© Black Newspaper Copyright by Pulakdah! | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks