blog how to, blog trick, blog tips, tutorial blog, blog hack

Masukkan email anda:

Disediakan oleh: FeedBurner

PULAKDAH FRIENDS

Cincin Rosmah BUKAN RM24 Juta,TAPI RM 73 JUTA!

Tuesday, July 12, 2011
PETALING JAYA: Sedang Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak masih lagi bergelut dengan gempa politik kesan dari perhimpunan Bersih 2.0, kini timbul pula dakwaan terbaru yang melibatkan isterinya, Rosmah Mansor.

Wanita Pertama yang sangat kuat bergaya ini telah didakwa mula memiliki sebentuk cincin berlian, yang bernilai sehingga mencecah USD 24 juta (RM73.48 juta) pada bulan April tahun ini.

Sebuah blog pro-Pakatan Rakyat, "Milo Suam" mendakwa bahawa cincin itu telah dihantar kepada Rosmah oleh kedai barangan kemas yang berpangkalan di New York-denda, Jacob & Co.


Cincin


Blog ini mendakwa cincin yang dikenali sebagai "Natural Fancy Blue Kusyen Gray Diamond Ring Cut" ini melalui kastam di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur dan telah dilepaskan oleh pengurus operasi kastam yang dikenali sebagai Krishnan A.Screenshot daripada komputer kastam telah mendedahkan bahawa cincin itu tidak dikenakan duti import ke atasnya.

Paparan yang sama juga menunjukkan nilai cincin itu adalah USD 24.4 juta. Cerita tentang cincin ini juga telah merebak di kebanyakan blog pro-Pakatan Rakyat yang lain.

Menurut laman web Forbes, gelang "VVS2 berlian jernih yang dipasang pada cincin platinum dan dikelilingi oleh 414 butir berlian mikro (3.48 CTS)."

Sementara itu, "Milo Suam" turut mempersoalkan rasional Najib yang didakwa membeli barangan mahal ini untuk isterinya.

"SEWAKTU anda sedang menjerit kesakitan dihinggapi belantan Polis, semasa anda penuh bersemangat melaungkan suara keramat rakyat, di saat anda basah kuyup disembur meriam air FRU dalam perhimpunan aman BERSIH 2.0 bagi menuntut demokrasi yang adil dan bersih, menuntut pilihanraya yang telus, ada seorang makhluk Allah yang bersenang lenang bermewah-mewahan dengan duit yang bukan dari titik peluhnya sendiri." kenyataan di blog tersebut.

Blog itu juga turut bertanyakan sama ada Najib telah menyalahgunakan kuasanya dalam memperuntukkan RM111 juta untuk Rosmah bagi program berorientasikan kanak-kanak dan wanita, Permata dalam Bajet 2011.

Jacob & Co adalah satu pengeluar di Malaysia melalui cawangan tempatan yang dikenali sebagai Yafriro Celebrer Le Temps Sdn Bhd, terletak di Galeri Starhill pusat membeli-belah mewah di Jalan Bukit Bintang.

Ketika dihubungi, Yafriro enggan mengulas mengenai pembelian cincin yang didakwa milik Rosmah.Kredit : FMT
Read Full 7 comments

LIVE Dari Perkarangan Rumah Raja Aziz Addrusse


Di perkarangan rumah Arwah Raja Aziz : rakan dan sanak saudara telah mula berkumpul untuk menziarahi arwah. Kematian Raja Aziz Addrusse merupakan satu kehilangan besar di dalam dunia perundangan.

Menurut isteri Raja Aziz, arwah sedang merancang untuk menulis tentang Bersih, dan menurut pandangannya apa yang kerajaan telah lakukan terhadap Ambiga dan Bersih adalah sesuatu yang tidak betul.

Raja Aziz Addruse, salah seorang peguam terkemuka negara meninggal dunia sebentar tadi selepas lama terlantar sakit.

Allahyarham Raja Aziz, 75, pernah menjadi presiden Majlis Peguam selama tiga kali iaitu 1976-78, 1988-89 dan 1992-93.Kredit : elizabethwong,tianchua,TMI
Read Full 0 comments

TERKINI : YM Raja Aziz Addruse MENINGGAL DUNIA


Bekas Presiden Majlis Peguam (1992-1993) YM Raja Aziz Addruse telah meninggal dunia hari ini. Beliau juga di antara peguam senior yang berpengalaman dalam mengendalikan kes liwat Anwar 1998. Berita selanjutnya akan menyusul kemudian.
Read Full 4 comments

TERKINI DARI IJN: SB Halang Ahli Parlimen PR LAWAT Dr Jeyakumar

Lebih daripada 10 orang ahli Parlimen PR telah menunggu hampir 1 jam, kerana dihalang oleh SB dari melawat Dr Jeyakumar ketika sudah betul-betul berada di hadapan pintu bilik Dr Jeyakumar.


SB yang berdiri di hadapan pintu bertegas mahukan mereka mendapat kebenaran daripada Ketua Polis Negara. Bagaimanapun YB Manoharan and Dr Hatta masih berusaha...


Ahli parlimen Sungai Siput, Dr Michael D Jeyakumar telah dibawa ke Pusat Jantung Negara (IJN) di Jalan Tun Razak, Kuala Lumpur, selepas mengadu mengalami masalah degupan jantung.

Dalam satu kenyataan setiausaha agung Parti Sosialis Malaysia (PSM), S Arutchelvan berkata Jeyakumar (kanan) telah dibawa ke IJN dan ditempatkan di Unit Rawatan Koronari.

Ini adalah kali kedua aktivis veteran politik dan sosial itu dibawa untuk mendapat rawatan perubatan sejak ditahan di Pulau Pinang pada 26 Jun, bersama dengan 29 ahli dan penyokong PSM sewaktu siri jelajah kempen 'Udah La Tu ... Bersaralah' anjuran parti itu.

"Kami mengesyaki keadaan beliau adalah disebabkan tempoh soal siasat yang panjang oleh Cawangan Khas," kata Arutchelvan.

"Tahanan lain turut memberitahu pengalaman yang serupa kerana pihak polis cuba memaksa mereka mengaku perkara yang mereka tidak lakukan," dakwanya.


Kredit : Mkini, Tian Chua

Read Full 0 comments

Tian Chua, Nurul Izzah Melawat Dr Jeyakumar Di IJN

Beberapa orang ahli parlimen telah melawat ahli parlimen Sungai Siput, Dr Michael D Jeyakumar di Pusat Jantung Negara (IJN) di Jalan Tun Razak, Kuala Lumpur. Di antara mereka ialah Tian Chua, Dr Hatta dan Nurul Izzah.

Read Full 0 comments

PERKASA Terus MEMBISU

KUALA LUMPUR: Perkasa, sebuah kumpulan ekstrimis Melayu masih membisu mengenai dengan kegagalan kumpulan mereka untuk berhimpun pada 9 Julai walaupun telah menabur pelbagai janji berapi dari pemimpin mereka Ibrahim Ali.

"Kami menunggu arahan daripada presiden kami," Ketua Pemuda Perkasa Irwan Fathi berkata, sambil menambah bahawa semuanya akan didedahkan pada mesyuarat pada hari Rabu ini.

Beliau mendakwa 500 ahli Perkasa telah hadir ke Tasik Titiwangs pada hari Sabtu lalu sekadar untuk melepak dan bersantai," walaupun terdapat laporan yang mengatakan bahawa hanya 20 orang ahli yang hadir.

"Kami tidak mahu melanggar nasihat Yang di-Pertuan Agong," dakwa Irwan. "Kami di sini untuk melindungi Raja dan hak-hak Melayu. Kami tidak akan menderhaka kepadanya."

Perkasa telah berjanji untuk keluar pada 9 Julai lalu untuk mencabar Bersih. Walau bagaimanapun, polis telah mengeluarkan satu perintah mahkamah yang mengharamkan Ibrahim daripada memasuki Kuala Lumpur sejurus selepas Agong enggan menemuinya.

Kesemua perkembangan ini menyebabkan Ibrahim tiada di Kuala Lumpur pada hari tersebut. Walau bagaimanapun, beliau telah berkata bahawa tidak menyalahi undang-undang bagi ahli-ahli Perkasa sekadar untuk "bersiar-siar".

Ibrahim telah menggesa pengikutnya untuk "makan angin" di tasik Titiwangsa, tetapi aktivit makan angin itu juga gagal apabila ahli Perkasa tidak muncul.

Ibrahim menolak untuk memberikan sebarang komen.

Kredit : FMT
Read Full 1 comments
Related Posts with Thumbnails

Hot Blog

 

© Black Newspaper Copyright by Pulakdah! | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks