blog how to, blog trick, blog tips, tutorial blog, blog hack

Masukkan email anda:

Disediakan oleh: FeedBurner

PULAKDAH FRIENDS

Demi MUKHRIZ, Jangan Guna DARURAT - bekas pembantu Mahathir

Saturday, July 2, 2011
Seperti yang dijangka, 'pedagang' perkauman paling terkenal di Malaysia Mahathir Mohamad telah mengaitkan perhimpunan Bersih dengan unsur-unsur perkauman, dengan menyifatkannya sebagai kemungkinan pertembungan di antara orang Melayu dan bukan Melayu.

Beliau juga mengutuk perhimpunan Bersih 2.0 sebagai plot pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat untuk menjatuhkan kerajaan yang pemerintah BN, dan nampaknya secara tersirat beliau menyokong LANGKAH tangkapan yang dibuat oleh pentadbiran Najib setakat ini.

"Saya berharap ia tidak menjadi pertembungan di antara orang Melayu dan bukan Melayu - orang Melayu dengan kerajaan dan bukan Melayu dengan BERSIH. Dan juga, ia tidak seharusnya menjadi (pertembungan) Islam terhadap bukan Islam. Itulah bahayanya di Malaysia ... anda bermain permainan itu, anda akan memecahkan rakyat. Anda memisahkan rakyat dan kemudian tidak akan ada lagi keamanan di negara ini," kata Mahathir kepada pemberita pada Sabtu.

"Tujuannya adalah politik ... terutamanya bagi Pakatan Rakyat. Ia bukan soal sama ada pilihan raya itu bersih atau tidak ... itu yang kedua. Tetapi mereka mengecat warna hitam pada kerajaan dan dengan itu, walaupun anda kelabu, anda kelihatan lebih putih. "


Cerita-cerita yang lebih pelik

Ketika seorang pemimpin berusia 85 tahun ini menuduh Pakatan telah menjadikan negara ini lebih bersifat perkauman, menimbulkan perpecahan daripada keadaan sebelum ini dan mencipta plot untuk memfitnah BN. Najib dan Muhyiddin Yassin pula telah menegaskan bahawa keselamatan negara Malaysia sedang di ancam oleh "agen asing ". Mereka juga menuduh Parti Sosialis Malaysia 'menghidupkan' komunisme untuk membenarkan tangkapan itu dan menakutkan rakyat Malaysia dari mengambil bahagian dalam perhimpunan BERSIH pada 9 Julai ini.

Bagi penyokong Pakatan Rakyat, pelbagai cerita-cerita aneh dan pelik tentang Bersih dan PSM adalah bukti akhir bahawa BN begitu terdesak untuk berpaut kepada kuasa politik. Mereka begitu pasti bahawa isu komunis PSM ini akan gagal, sama seperti kes Liwat II, kes video seks Datuk T dan konspirasi melahirkan Perdana Menteri Kristian ini akan gagal untuk meyakinkan rakyat Malaysia.

Dalam kegopohan mengatakan ini adalah isu Melayu berlawan dengan bukan Melayu itu, Mahathir juga dengan mudah ditinggalkan oleh Bersih 2.0 yang disokong oleh PAS, Parti Melayu kedua terbesar di negara ini. Bosan dengan politik longkang UMNO, Hadi telah meminta sejuta ahli PAS untuk menghadiri perhimpunan tersebut, sekaligus mencetuskan panik di kalangan pemimpin UMNO.

"Antara tuntutan Bersih 2.0 dalam reformasi pilihan raya, pertama adalah membersihkan daftar pengundi, kedua adalah membersihan pilihan raya daripada rasuah dan ketiga adalah untuk membersihkan sistem undi pos. Hanya mereka yang kotor akan menolak apa yang dituntut BERSIH, " Ahli Parlimen PAS Kuala Selangor, Dzulkefly Ahmad kepada Malaysia Chronicle.


Amaran kepada Najib

Walaupun Mahathir memilih untuk bercakap besar, bekas pembantu rapatnya Matthias Chang telah membuat posting yang agak berbeza di dalam blog beliau sehari sebelum itu, beliau memberi amaran kepada Najib agar tidak mengenakan peraturan Darurat.

Kebanyakan penganalisis politik termasuk ramai daripada UMNO berkata Mahathir telah mengingatkan Najib supaya tidak 'masuk gear penuh' dengan kebimbangan seandainya (darurat) ini berlaku ia memberi peluang kepada Perdana Menteri, Najib menggunakannya untuk memanjangkan tempoh kuasa untuk dirinya.

Ini akan menjejaskan peluang Mukhriz untuk menjawat jawatan tertinggi. Mukhriz adalah anak Mahathir.

"Dengan kata lain Mahathir hanya mahukan tempoh satu penggal bagi setiap presiden, setiap PM, kerana barisan menunggu terlalu panjang. Jangan lupa Mukhriz tidak begitu muda. Lebih banyak (perkara yang berlaku) daripada yang kelihatan di dalam UMNO sekarang dan jika saya menjadi Najib saya akan lebih berhati-hati," kata seorang pemerhati UMNO.

Pada tahun 1987, Najib telah berjaya membantu Mahathir melancarkan Operasi Lalang dengan mengenakan tindakan keras ke atas musuh-musuh politik dan pesaingnya. Pada perhimpunan Pemuda UMNO, Najib telah berjanji untuk memandikan 'Keris' dengan darah Cina.

Mahathir ketika itu di bawah tekanan daripada kumpulan yang diketuai oleh Tengku Razaleigh Hamzah. Pada tahun 1987, Tengku Razaleigh mencabar kedudukan Mahathir bagi jawatan presiden UMNO. Pada pemilihan parti akhirnya Mahathir berjaya mengekalkan kedudukannya, tetapi UMNO telah mengalami perpecahan.


Ops Lalang membantu beliau untuk terus berkuasa

Hari ini, Mahathir mengakui bahawa Ops Lalang telah membantu beliau untuk terus kekal berkuasa sehingga 2003. Mahathir adalah PM paling lama berkhidmat 1981-2003.

"Akibatnya, kami terpaksa menahan beberapa orang dan meletakkan mereka di bawah ISA. Tetapi tidak berlaku pertempuran dan saya masih memenangi pilihan raya dengan majoriti dua pertiga," kata Mahathir.

Bagaimanapun, kata-katanya gagal untuk memberi kesan yang lebih kepada pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat yang sedia mengetahui bahawa kekayaannya yang besar dan masih mempunyai pengaruh besar di dalam UMNO, menyebabkan hanya tinggal sedikit rasa hormat kepadanya.

"Pada hari-hari terakhir, UMNO dan BN akan penuh dengan tipu muslihat. Yang paling penting bagi golongan elit UMNO adalah untuk terus berkuasa. Setelah mereka keluar, sama seperti Suharto dan Marcos, mereka akan diburu dan dipaksa untuk mengembalikan kekayaan mereka yang mereka curi dari negara ini," menurut pemerhati Pakatan, Eddie Wong kepada Malaysia Chronicle.

"Jadi seperti sekumpulan pencuri, mereka juga sentiasa berjuang dan memerhatikan antara satu sama lain. Jangan sekali-kali menjangka sebarang pemulihan daripada Mahathir atau Badawi atau Najib. Satu-satunya cara untuk menyelamatkan Malaysia dan orang Melayu adalah untuk menolak UMNO dan BN."Kredit : MC
Read Full 0 comments

Kartunis PADI KritikalAbdul Razak bin Razali atau lebih dikenali sebagai Padi, yang popular dengan watak kartun Abang Zan, Tepet dan Lawak Antarabangsa dalam Majalah Ujang. Beliau kini sedang dalam keadaan kritikal selepas pembedahan membuang tumor di bahagian pipi. Mohon sama-sama kita doakan yang terbaik untuk beliau. Aminn...Kredit : FB Kartunis Ubi
Read Full 0 comments

Apa Lagi?..Polis, FRU, JPJ, MPM Untuk Halang MAT SABU

 Markaz PAS Parit Pechah, Muar.Sepatutnya malam semalam berlangsung program CERAMAH PERDANA BERSAMA TIMBALAN PRESIDEN PAS - pada 1 JULAI 2011 di Markaz Pas Parit Pechah, Muar.

Ini bukan kali pertama PAS membuat program ceramah sebegini di premis mereka. Telah puluhan kali program seperti ini dibuat di dalam Markaz mereka.

Tetapi yang pastinya semalam mencatat sejarah tersendiri apabila hampir seluruh jentera kerajaan yang 'mengikut arahan' telah turun beramai-ramai untuk menggagalkan program ceramah bersama Timbalan Presiden Pas - MAT SABU.

Sejak dari seawal jam 4.00 petang, JPJ dan Polis telah mengadakan sekatan jalan raya di Muar-Batu Pahat dari kedua-dua arah menuju ke Parit Pechah. Dalam masa yang sama tiga hingga empat trak FRU sudah berkampung di hadapan Balai Polis Parit Jawa.

Ketibaan trak FRU dan Polis dari Bukit Mor menuju ke Balai Polis Parit Jawa. 


Antara trak dan jip FRU yang sedang menuju ke Balai Polis Parit Jawa. 


 Semua lori dan trak FRU berkumpul berhampiran Balai Polis Parit Jawa.


3 hingga 4 trak FRU dipercayai bersedia untuk menggempur Markaz PAS Parit Pechah malam itu. 


Keadaan di Markaz PAS juga sudah mula meriah dengan kehadiran anggota Polis yang ramai. Percaya atau tidak, Balai Polis bergerak sudah ditempat di situ lebih awal lagi. Kereta peronda Polis dan motosikal Polis sentiasa meronda di sekitar Markaz PAS. Dalam masa yang sama JPJ dan Polis membuat sekatan jalan raya dari kedua-dua arah jalan menuju ke MArkaz PAS.

Tidak cukup setakat itu, jentera kerajaan yang lain iaitu MPM (Majlis Perbandaran Muar) telah menghantar sekumpulan penguatkuasa untuk menghalang peniaga-peniaga kecil untuk berniaga di sekitar Markaz. Inilah kali pertama situasi seperti ini, di mana MPM turut terlibat dalam usaha untuk menggagalkan program PAS. Peniaga-peniaga kecil ini diugut untuk tidak berniaga atau barangan mereka akan dirampas. Begitu terdesak sekali 'pemberi arahan' ini sehingga penguatkuasa MPM turut dijadikan alat kali ini.

 Balai Polis bergerak bersama sejumlah kereta peronda Polis sudah bersiap sedia sejak seawal jam 5.00 petang.

Van MPM (Majlis Perbandaran Muar) yang membawa beberapa penguatkuasa untuk mengugut peniaga kecil supaya tidak berniaga di sekeliling Markaz PAS.


Selepas solat Maghrib, bilangan Polis mula bertambah. Dan kira-kira jam 8.00 malam Polis sudah menutup pintu masuk Markaz PAS. 10 anggota FRU mula ditempatkan dihadapan pintu Markaz untuk menghalang pengunjung yang ingin menghadiri program ini daripada memasuki premis PAS yang sah. Ini memaksa ramai pengunjung hanya dapat berkumpul diluar Markaz. Termasuklah beberapa pemimpin PAS turut tidak dapat memasuki Markaz sepeti Dr Mohamad Taslim, ADUN Maharani.

Provokasi-provakasi Polis juga sering dibuat terutama disasarkan kepada Unit Amal yang bertugas bagi menimbulkan suasana yang tidak selesa. Kata-kata seperti "Unit Amal menjadi orang yang pertama kami tangkap", "Ambil gambar mereka, senang kita nak cam", "Rakam gambar mereka, biar senang bila kita serbu", sering diulang-ulang oleh beberapa anggota Polis. 

Dipercayai jika ada sambutan terhadap provokasi ini tangkapan akan dibuat. Syabas kepada Unit Amal dan pengunjung kerana sentiasa bersedia dan tidak termakan dengan pelbagai provokasi dari pihak Polis.

 Anggota Polis dan FRU membuat benteng di hadapan Markaz PAS bagi menghalang orang ramai daripada memasuki ke dalam premis sah PAS.


 Dr Mohamad Taslim ketika dihalang seorang pegawai Polis daripada memasuki Markaz PAS.


Walaupun Dr Mohamad Taslim berkata beliau hanya ingin memasuki ke dalam Markaz, namun seperti jawapan biasa polis "Kami mengikut arahan".


Akhirnya Dr Mohamad Taslim dibawa keluar daripada mendekati pintu masuk Markaz PAS oleh seorang anggota Polis.

Dalam masa yang sama, Penyelaras PKR Muar, Sdr Hizwan Ahmad yang sedang dalam perjalanan ke Markaz PAS telah ditahan semasa sekatan jalan raya. Beliau turut diberi kata dua oleh anggota Polis sama ada ingin meneruskan perjalanan ke Markaz PAS dan akan ditahan dan dibawa ke balai, atau berpatah balik. Kerana tidak mahu menimbulkan provokasi Sdr Hizwan telah mengambil keputusan untuk tidak meneruskan perjalanan ke Markaz PAS walaupun sepatutnya beliau adalah salah seorang panel pada malam itu.


Ketika program PAS berjalan di dalam Markaz, pengunjung yang dihalang daripada masuk ke dalam Markaz terus diprovok oleh pihak Polis dan FRU. Ini disusuli dengan ketibaan 5 trak FRU dihadapan Markaz PAS, sebuah bas PDRM yang dipercayai untuk menangkap tahanan, dan sebuah water canon FRU. Ini semua dilakukan untuk menakutkan pengunjung supaya bersurai dan jika mereka gagal bersurai, tangkapan dan semburan air kimia akan dibuat.

Ketibaan bas PDRM untuk mengangkut tahanan. 


 Anggota Polis dan FRU yang berkawal pada malam itu dianggarkan menghampiri 100 orang. Mereka telah berkawal di kedua-dua belah jalan bagi menghalang kehadiran pengunjung.


Bagaimanapun sehingga hampir 12.00 tengah malam. Program PAS itu hanya diteruskan tanpa kehadiran Timbalan Presiden PAS, Hj Mohamad Sabu. Keadaan yang sentiasa tegang dan Polis yang seakan menantikan kehadiran Hj Mohamad Sabu untuk ditahan, menyebabkan PAS mengambil keputusan untuk 'tidak membawa' beliau untuk hadir pada malam itu. Walaupun sebenarnya Hj Mohamad Sabu sudah berada di Pt Jawa sejak petang lagi.

Begitulah rakusnya pemerintah sehingga sanggup mengerahkan semua pihak keselamatan dan badan kerajaan yang lain untuk memenuhi 'arahan' mereka. Adakah ini erti demokrasi bagi mereka?. Setelah semua saluran media, akhbar dan radio mereka kawal, satu-satunya saluran pembangkang menggunakan pentas ceramah di dalam premis mereka sendiri pun telah dihalang sebegini rupa.

Menariknya, ada rungutan daripada beberapa anggota Polis yang bertugas malam itu. Mereka sendiri mengakui mereka 'tidak rela' datang untuk menghalang program ini, tetapi kerana sudah menerima arahan mereka tidak berdaya untuk membantah. Ada seorang anggota Polis yang berkata sepatutnya shif tugas mereka sudah tamat pada waktu siang. Tetapi kerana 'menerima arahan' mereka terpaksa sambung tugas sehingga ke tengah malam tanpa dapat pulang bersama keluarga dan sambung semula bertugas pada shif siang keesokan harinya.

Tahniah kepada kerajaan Malaysia yang berjaya mendesak anggota keselamatan untuk bertugas 'mengikut arahan' sebegini rupa sehingga menimbulkan rasa 'jelek' dan 'meluat' mereka dengan 'arahan' yang diterima. Syabas!.Read Full 4 comments
Related Posts with Thumbnails

Hot Blog

 

© Black Newspaper Copyright by Pulakdah! | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks