blog how to, blog trick, blog tips, tutorial blog, blog hack

Masukkan email anda:

Disediakan oleh: FeedBurner

PULAKDAH FRIENDS

Hisyamuddin, Haris Dan KAITANNYA Di Dalam Perniagaan Keluarga UMNO

Sunday, June 12, 2011
Anda tidak boleh salahkan Hishamuddin Hussein kerana berkata dia tidak tahu apa yang dilakukan adiknya. Sebagai Menteri Dalam Negeri, Hishamuddin tidak diwajibkan untuk mengesan tindak-tanduk saudaranya sendiri, namun ia masih tidak masuk akal bagi seseorang di dalam kedudukan sepertinya untuk 'tidak tahu' apa yang saudaranya sendiri lakukan terutama sekali apabila ia melibatkan urusan dengan kerajaan lain.

Haris Hussein Onn bukan seorang ahli perniagaan kecil-kecilan. Lulusan Cambridge dengan gelaran Bachelor of Arts dalam bidang Ekonomi, dia tahu bagaimana melakukan perniagaan. Bekas akauntan ini kembali ke Malaysia pada tahun 1992 dan mula bekerja di DCB Sakura Merchant Bankers Berhad .

Dia telah bertukar dari seorang yang makan gaji kepada seorang yang membayar gaji. Beliau adalah Pengarah Urusan Konsortium Lebuhraya Utara-Timur (KL) Sdn Bhd (Kesturi), yang bekerjasama dengan Malaysia Resources Corporation Bhd (MRCB) dan Ekovest Bhd. Kesturi berjaya membida untuk projek Duta-Ulu Kelang Expressway (DUKE), membina dan mengendalikan dalam satu perjanjian konsesi selama 34 tahun.

Tetapi dengan kedudukannya sebagai Pengerusi Lembah Sari Sdn Bhd, dahulu dikenali sebagai Teknologi Liberal, telah melemparkan Haris menjadi perhatian melalui sebuah artikel berita yang diterbitkan surat khabar Australia, The Age.


Hubung Kait Perniagaan Dikalangan Ahli Keluarga Pemerintah Daripada UMNO

The Age menuduh bahawa sebuah syarikat Malaysia, Liberal Teknologi, yang disewa oleh Securency syarikat Australia untuk membantu mendapatkan kontrak wang kertas.

Ia pastinya tidak akan dapat dikesan jika bukan kerana fakta pemegang saham terbesar Liberal Teknologi ialah Haris Hussein Onn, seperti yang dinyatakan oleh The Age, hubungan ahli perniagaan ini yang rapat dengan kerajaan yang berkuasa di Malaysia memungkinkan berlakunya rasuah dan penyalahgunaan kuasa.

Pengarah-pengarah Teknologi liberal, dalam satu kenyataan bertulis telah membalas tuduhan yang dibuat oleh The Age. Mereka menyatakan bahawa Haris telah melepaskan semua saham di dalam syarikat mereka pada tahun 2006, tiga tahun sebelum perjanjian di antara Securency dan Teknologi Liberal. Oleh itu, Haris sama sekali tiada kaitan dengan Teknologi Liberal sebagaimana yang dituduh oleh akhbar.

Bagaimanapun, rekod-rekod rasmi Liberal Technology dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SMM) sehingga Jun 2011, menyenaraikan Haris Onn Hussein masih memiliki 180,000 saham.

Para pengarah Liberal Teknologi kemudian ditanya mengapa Haris masih mempunyai saham di dalam syarikat mereka seperti di dalam catatan rasmi dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia. Lalu mereka menjawab bahawa ia adalah satu kesilapan pentadbiran di mana setiausaha mereka terlupa untuk mengemaskini maklumat pemegang saham dengan suruhanjaya - selama lima tahun sehinggalah perkara ini didedahkan oleh The Age.

Tambah menghairankan lagi adalah para pengarah tidak dapat menjelaskan hubungan antara syarikat dan Lembah Sari. Menurut laporan tahunan syarikat lain yang ada kaitan dengan Haris, Scomi, Lembah sebelum ini dikenali sebagai Teknologi Liberal. Apakah Teknologi Liberal telah diubah atau diserap ke dalam Lembah Sari? Para pengarah Liberal tidak mampu menjawab persoalan ini dan seterusnya menimbulkan keraguan dalam jawapan mereka yang lain.

Secara kebetulan, Scomi juga berkait rapat dengan anak lelaki Perdana Menteri kelima Malaysia Abdullah Badawi. Ia adalah kenderaan korporat yang melonjakkan Kamaluddin Abdullah Badawi ke dalam stratosfera jutawan.


Hubungan Australia

Jadi, adakah Haris Onn Hishammudin mempunyai kaitan atau tidak dengan sebuah syarikat yang kini disiasat kerana amalan korup oleh kerajaan Australia?

Ia sangat berbelit-belit dan kabur. Ada yang boleh mengharapkan setengah kebenaran dan berputar untuk terbang bebas dan terbuka dari sumber-sumber kerajaan. Tetapi berdasarkan itu semua, apa yang ketara adalah hubungan perniagaan di antara keluarga-keluarga penguasa 'di dalam UMNO', sebuah parti politik yang mengetuai kerajaan Malaysia.

Terdapat tanda-tanda yang jelas Hishammuddin cuba menjauhkan diri daripada perjanjian perniagaan saudaranya jika terbukti bahawa Haris mempunyai kaitan dengan Securency dan pembelian pencetak wang kertas. Dia mengharapkan di Canberra untuk segera menandatangani perjanjian di mana Australia akan memindahkan 800 pencari suaka ke Malaysia dan menerima 4,000 pelarian sebagai balasan.

Perjanjian kontroversi ini mendapat kritikan di Australia serta Malaysia , dan Hishamuddin ingin menjauhi kontroversi tambahan sama ada dengan kerajaan Australia atau rakyatnya.

Tetapi pendedahan terkini berkenaan saudara lelakinya mungkin terlibat dalam perniagaan gelap dengan satu lagi entiti Australia tidak akan meredakan berita mengenainya, Haris akan terus menarik perhatian dan menimbulkan persoalan hubungannya dengan syarikat dahulu atau sekarang dikenali sebagai Liberal Technology and Securency.


Mafia di Malaysia

Apa menjadi lebih jelas ialah struktur kerajaan pemerintah Malaysia dan penglibatan para ahli keluarga terdekat pemimpin di dalam dalam perniagaan Malaysia.

Sangat menyedihkan bahawa Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia dan agensi-agensi kerajaan yang lain belum menjenguk ke dalam perkara ini, dan mereka memerlukan artiel berita-asing untuk membangunkan mereka dengan apa yang sedang berlaku di negara ini. Pada masa itu, seluruh dunia juga akan melihat Malaysia dengan satu lagi isu rasuah peringkat tinggi.

Sudahlah negara ini terkenal dengan amalan nepotisme, politik kroni dan korupsi endemik. Ia langsung tidak membantu dengan ibu kepada Hishammuddin dan Haris, yang juga kakak kepada ibu Perdana Menteri Najib Razak. Ayah mereka ialah Perdana Menteri ketiga Hussein Onn dan Najib ialah Perdana Menteri kedua Abdul Razak.

Dinasti politik yang saling berkait dengan berkeladak dengan perjanjian perniagaan besar yang akan menakut kan setiap pelabur yang serius dari seluruh dunia. Oleh kerana itu, tidak hanya Hishammuddin perlu memperhatikan apa yang saudaranya atau ahli keluarganya yang lain lakukan, demikian juga seharusnya Najib.

Jika tidak, ia boleh dilihat sebagai jenayah terancang, dan rangkaian pemerintah berkuasa UMNO mampu mencabar salah mana-mana daripada rangkaian Mafia terbesar di dunia.Kredit : Malaysia Chronicle
Read Full 0 comments

Kisah BEG TANGAN Rosmah Bernilah RM1 juta

Beg tangan Birkin adalah beg buatan tangan Hermes dan dinamakan dengan nama seorang pelakon dan penyanyi Jane Birkin. Beg tangan ini menjadil simbol kekayaan kerana harganya yang tinggi dan tidak mampu dimiliki oleh orang awam. Harga bagi sebuah beg adalah diantara US$9,000 (lebih RM25 ribu) hingga US$150,000 (lebih RM450 ribu).

Harganya menjadi lebih mahal bergantung kepada jenis bahan yang digunakan. Beg-beg tangan ini diedarkan ke butik Hermes pada jadual yang tidak berkala dan dalam jumlah yang terhad, ini mencetuskan rebutan dan, secara tidak langsung ia telah menjadi eksklusif. Ia akhirnya menjadi kegilaan ramai, ia dikatakan mempunyai senarai menunggu yang panjang sehingga 6 tahun, dan dikatakan mempunyai senarai menunggu paling lama dalam sejarah.

Victoria Beckham antara artis antarabangsa yang mempunyai koleksi beg tangan Birkins.


Dan gambar-gambar Rosmah di bawah ialah bersama dengan beg tangan Birkins hadiah daripada Robin Tan, anak lelaki Vincent Tan kepada wanita pertama Malaysia. Dianggarkan setiap beg tangan Birkins berharga US$ 120,000 (lebih RM360 ribu) dan telah dibayar dibawah nama Sports Toto.Gambar-gambar Rosmah bersama 3 beg tangan Birkins yang berbeza. 

Pemimpin-pemimpin PAS telah merancang untuk menaikkan isu koleksi beg tangan Rosmah, yang dipercayai bernilai RM1 juta dan meminta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat perkara itu.

"Ini bukan satu isu yang remeh. Bagaimana dia mampu memiliki beg-beg yang mahal seperti itu. Mengapa dia dan Najib boleh berbelanja melebihi kemampuannya? Ini adalah isu serius. RM1 juta boleh dibelanjakan dengan baik untuk pembinaan kemudahan-kemudahan di luar bandar, untuk biasiswa dan lain-lain," menurut Mahfuz.


Kredit : wikipedia,m2day, malaysia-chronicle.
Read Full 15 comments
Related Posts with Thumbnails

Hot Blog

 

© Black Newspaper Copyright by Pulakdah! | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks