blog how to, blog trick, blog tips, tutorial blog, blog hack

Masukkan email anda:

Disediakan oleh: FeedBurner

PULAKDAH FRIENDS

VIDEO Keganasan Polis TEMBAK Lelaki Sedang Melutut Merayu

Saturday, June 11, 2011
Setelah merayu untuk nyawanya sambil berlutut, seorang lelaki yang tidak bersenjata ini ditembak dari jarak dekat oleh seorang pegawai polis tentera sebelum ditinggalkan sehingga mati di jalanan. Dalam rakaman itu, lelaki malang ini diheret oleh seorang polis berpakaian biasa, kononnya dipercayai telah merompak seseorang, ia ditarik rambutnya dan di heret ke sekumpulan polis tentera di Karachi, Pakistan.

Dia dipaksa untuk berlutut dengan tangan di belakangnya. Lelaki ini memohon belas kasihan, dan salah seorang askar menembaknya dua kali - sekali di kaki dan sekali di lengan.


Ngeri: Seorang polis tentera Pakistan menghalakan senjatanya ke arah Sarfaraz Shah di bandar Karachi setelah ia dituduh merompak.


Cedera: Mr Shah ditembak beberapa kali dan akhirnya rebah di tanah


Ganas: Dia rebah ke tanah kesakitan dan dibasahi berdarah sehingga mati sedangkan polis tentara tidak melakukan apa-apa


Sakit: Shah kelihatan mengerang kesakitan saat ia berdarah sehingga mati


Lelaki, yang dikenalpasti sebagai Sarfaraz Shah, rebah ke tanah dan menjerit kesakitan. Dia kemudian lemah dan meninggal dunia kerana pendarahan teruk akibat tembakan.

Di dalam rakaman mengerikan ini, Shah akhirnya meninggal dunia di hadapan pegawai polis berseragam, dan mereka hanya berbual dan melihat sambil berdiri di tepi jalan.

Kejadian ini berlaku berhampiran sebuah taman yang dinamakan dengan bekas Perdana Menteri Pakistan Benazir Bhutto, yang dilihat di seluruh dunia sebagai simbol demokrasi.

Isu ini mengikis kepercayaan orang awam kepada pasukan keselamatan Pakistan yang telah sejak Osama bin Laden terbunuh dalam serangan AS.

Video ini telah mencetuskan kritikan hak asasi manusia di Pakistan terhadap kerajaan yang tidak popular dikalangan rakyat dan dikatakan telah gagal untuk mengawal kuasa polis berat tangan dan tentera.

"Ini adalah undang-undang rimba dalam negara ini dan ia merupakan perbuatan yang tidak bertanggungjawab."

Zohra Yusuf, Ketua Suruhanjaya Hak Asasi Manusia bebas Pakistan, berkata: "Ini menunjukkan bahawa agensi penguat kuasa undang-undang kita telah benar-benar menjadi pencetus keganasan dan masyarakat awam telah mendapat kesannya
.
"Ini sangat-sangat mengganggu dan ia sering berlaku."

Seorang Pegawai Kanan Polis pada awalnya menggambarkan insiden tersebut sebagai pertempuran dengan penjenayah bersenjata.

Juru kamera yang merakamkan video ini telah menerima ancaman bunuh, menurut bosnya di stesen TV tempatan.


Berita pembunuhan ini terpampang di halaman depan surat khabar di samping foto-foto saudara-mara Shah yang bersedih.

Satu judul akhbar: 'Pembunuhan Hakim-tambahan di Karachi Mengejutkan.'

Demonstrasi terhadap polis tentera telah berlaku dengan meluas setelah kematian Sarfaraz Shah, yang sebelum ini telah banyak dikritik kerana menyalahgunakan kuasa keselamatan tambahan mereka yang telah diberikan untuk melindungi penduduk Karachi volatile, wilayah pembangunan Pakistan.


Kasar: Seorang lelaki dengan pakaian biasa mengheret Shah di sepanjang jalan di Karachi dengan ditarik rambutnya


Penjelasan: Shah cuba untuk bercakap dengan seorang pegawai bersenjata berseragam tentera.


Ketakutan: Shah melihat ke arah senjata yang diacukan ke wajahnya, hanya berdasarkan tuduhan bahawa ia telah merompak seseorang di bandar Karachi, Pakistan.Seorang saudaranya berkata kepada BBC: "Saudara saya tidak bersalah, dia sedang berjalan di taman. Seluruh dunia telah melihat apa yang telah terjadi."

Perdana Menteri Pakistan Yousuf Raza Gilani, berkata siasatan akan dijalankan selepas insiden ngeri di Karachi ini dan pesalah akan dihukum.
Read Full 1 comments

PEMANDANGAN Selepas GENAP 3 BULAN Jepun Dilanda Tsunami

Hari ini genap tiga bulan Jepun berhadapan dengan mala petaka berganda pada 11 Mac lalu. Gempa bumi yang dahsyat dan menyebabkan tsunami yang melanda kawasan-kawasan bandar dan surut kembali ke pantai.

Gelombang air telah memusnahkah puluhan ribu bangunan, melahap hampir apa sahaja di laluannya. Beribu-ribu orang terbunuh dan beratus-ratus mangsa gagal ditemui.

Gambar menyayat hati kemusnahan dan ahli keluarga yang berputus asa mencari orang-orang tercinta di sebalik runtuhan rumah mereka beredar di seluruh dunia.

Bagaimanapun hari ini selepas tiga bulan, gambar-gambar di bawah menunjukkan masyarakat Jepun tidak pernah patah semangat dan berputus asa walaupun bencana besar melanda tanah air mereka, mereka cekal mengatur selangkah demi langkah untuk membina semula negara mereka.

Kapal mewah 'Hamayuri' terdampar di atas bumbung salah sebuah rumah penginapan kerana dibawa ombak tsunami dan sebahagian bangunan ini telah dipindahkan dari bandar Otsuchi, Wilayah Iwate, (atas) pada tarikh 6 April, dan (bawah) pada tarikh 3 Jun.Perbandingan keadaan pintu gerbang kuil Shinto dan kawasan sekitarnya di bandar Otsuchi, Wilayah Iwate tiga hari selepas gempa bumi dan tsunami 11 Mac dan (bawah) tempat yang sama pada tarikh 3 Jun.


Sebuah kawasan perumahan yang dilanda tsunami di Natori, Wilayah Miyagi (atas), dan daerah yang sama dengan hanya satu rumah yang tinggal pada tarikh 3 Jun (bawah).


Kawasan parkir sebuah pusat membeli-belah yang dipenuhi dengan runtuhan rumah di kota Otsuchi, Wilayah Iwate dua hari selepas dilanda gempa (atas) dan daerah yang sama pada tarikh 3 Jun (bawah).


Sebuah pemandangan selepas gempa bumi dan tsunami di Kesennuma, Wilayah Miyagi pada tarikh 15 Mac (atas), dan wilayah yang sama pada tarikh 3 Jun (bawah).


Penduduk tempatan berjalan melalui sisa runtuha di sebuah jalan di Kesennuma, Miyagi Wilayah, untuk mendapatkan sumber air selepas 48 jam dilanda bencana (atas), dan kawasan yang sama pada tarikh 3 Jun (bawah) di mana sebuah tangki besar dan sebuah rumah yang rosak di sisi kiri jalan telah dibersihkan.


Pemandangan selepas gempa bumi dan tsunami di Kesennuma, Wilayah Miyagi pada 20 Mac (kiri), dan daerah yang sama selepas dibangunkan dan sisa runtuhan dibersihkan pada 3 Jun (kanan).


(Atas) bangunan yang dikelilingi oleh sisa runtuhan di Onagawa, Wilayah Miyagi, Jepun timur laut, pada tarikh 16 Mac 2011, sehari selepas dilanda gempa bumi dan tsunami, dan wilayah yang sama (bawah) dengan hampir semua sisa runtuhan telah dibersihkan.


Pantai ini penuh dengan sisa rumah-rumah yang hancur di Ishinomaki, Miyagi Wilayah, Jepun timur laut, sehari selepas gempa bumi dan tsunami (atas), dan daerah yang sama (bawah) dengan sisa rumah-rumah dan sampah dibersihkan pada 3 Jun 2011.


Sebuah kapal dibawa oleh arus tsunami sehingga tersangkut di sebalik sisa runtuhan lain pada tarikh 12 Mac (kiri) , sementara seorang lelaki menaiki basikal melewati seorang pejalan kaki di jalan yang sama pada 4 Jun 2011 di Miyako, Wilayah Iwate, Jepun utara-timur (kanan).


Sekumpulan petugas pemadam kebakaran bergerak untuk operasi penyelamat pada 13 Mac (atas), sementara (bawah), sebuah lori melalui jalan yang sama berderet dengan tiang elektrik pada 6 Jun di Minamisanriku, Wilayah Miyagi, Jepun timur laut.Kredit : AP,Reuters
Read Full 1 comments
Related Posts with Thumbnails

Hot Blog

 

© Black Newspaper Copyright by Pulakdah! | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks