blog how to, blog trick, blog tips, tutorial blog, blog hack

Masukkan email anda:

Disediakan oleh: FeedBurner

PULAKDAH FRIENDS

Fenomena Aneh Ikan Kerana Tsunami

Sunday, March 13, 2011
SEKUMPULAN ikan sardin dilihat berenang berhampiran persisiran pantai Acapulco, Mexico, hari ini. Menurut nelayan tempatan, mereka tidak pernah melihat kejadian seperti itu sebelum ini. Dari jauh, sekumpulan ikan itu kelihatan seolah-olah seperti tumpahan minyak.

Seorang lelaki mengambil foto sebuah kawanan ikan sardin dari pantai Acapulco .

Nelayan berlumba-lumba ke pantai untuk tidak melepaskan rezeki terpijak.

Beberapa pakar berkata fenomena ini ada berkaitan dengan tsunami di Jepun. 

"Ada sekitar 20 atau 30 nelayan dan ada ramai yang datang bersama dengan anak-anak mereka untuk tidak melepaskan keuntungan ini," kata Carlos Morales.

Nelayan di Acapulco berkata mereka tidak pernah melihat kumpulan besar ikan seperti ini yang berhampiran pantai sebelum ini.

Kumpulan ikan yang sangat padat sehingga kelihatan seperti tumpahan minyak dari atas.

Beberapa orang yang sedang mandi menjauhkan diri fenomena misteri itu dan keluar dari air.
Read Full 19 comments

Isu Kartun Biadap, Berita Harian Minta MaafBerkaitan posting Berita Minggu Biadap, Senda Tsunami Jepun sebelum ini. Berita Harian telah mengeluarkan kenyataan maaf berikutan kartun tersebut. Bagaimanapun permohonan maaf tersebut yang hanya dilakukan di dalam Facebook Berita Harian Online tidak meredakan kemarahan rakyat Malaysia yang sensitif dengan isu tersebut. Di bawah adalah beberapa antara komen yang tidak setuu dengan kesilapan Berita Harian.


Burrh Shaik this is the true color of this cartoonist- ZOY. rasa kelakar sangat di atas bencana/kematian org lain. what if we laugh when his family die in any disaster?Wan Firdaus Kepada Berita Harian, lain kali nak publish apa-apa tu, sila gunakan kewarasan akal fikiran.. Jangan ikut sedap je.. Berapa ramai rakyat Jepun terkorban akibat tsunami tapi sedap je persendakan nasib mereka. Astaghfirullah...BH diwar2kan sbg suara rakyat, suara Malaysia. Penyiaran karikatur itu bukan menghina rakyat Jepun sahaja tetapi meletakkan kita sbg rakyat Malaysia sbg bangsa yg tidak bersimpati kpd rakan asing, tidak menghormati org yg kesusahan, bangsa yg angkuh dan kurang tajam akalnya. Sy sgt malu dgn perbuatan biadab BH ini. Sy x fhm bgmn ketua editor n pengarang2nya boleh meluluskan penyiarannya. Otak letak kat mana? Adalah sgt wajar jika BH diberikan amaran keras! Sy syorkan kerajaan mengambil tindakan menggantung penerbitan BH utk tempoh waktu tertentu. Sy fikir rakyat Malaysia xperlukan BH sbg wadah bangsa n negara.Pelbagai komen rakyat Malaysia yang perihatin dapat di baca di dalam komen tersebut di sini.
Read Full 3 comments

Berita Minggu Biadap, Senda Tsunami Jepun


Ini adalah keratan akhbar Berita Minggu hari Ahad 13 Mac 2011, hasil "Karya" Kartunis Zoy.

Rakyat negara Jepun baru sahaja ditimpa gempa bumi,tsunami dan terbaru kebocoran radiasi nuklear yang menyebabkan beribu-ribu nyawa manusia telah terkorban. Beratus ribu manusia lagi hilang tempat perlindungan, tapi ada di antara kita yang mengaku beragama Islam, cetek akal fikirannya sehingga tergamak menjadikan bencana di Jepun sebagai bahan senda gurauan.

Bagaimana agaknya perasaan kita jika ada ahli keluarga kita ditimpa bencana alam di sana, kemudian ada yang menjadikan bencana itu sebagai bahan gurauan apa reaksi kita..?

Bagaimana agaknya jika Rosmah Menteri Malaysia berada di sana dan menjadi salah seorang korban tsunami tersebut? Apakah agaknya hukuman yang bakal dikenakan kepada akhbar ini..?
Read Full 13 comments

Pokok Pisang Bertandan 4, 22 Tunas


Banyumas, INDONESIA - Pokok pisang bertandan dan berjantung empat di kebun milik Disan (62), penduduk Desa Pesawahan, Kabupaten Banyumas Jawa Tengah ini telah mengejutkan penduduk kampung.

Pokok pisang unik yang tumbuh di belakang rumah Disan memang lain dari pokok pisang biasa. Ia bukan sekadar mempunyai 4 tandan dan mempunyai empat jantung, pokok pisang ini juga mempunyai 22 tunas.

Kerana tunasnya masih kecil dan sering dimakan itik, Disan membuang tunas-tunas ini. Disebabkan banyaknya tandan pisang juga telah mengakibatkan beban yang cukup berat. Disan terpaksa menopang pokok pisang ini dengan buluh supaya tidak tumbang.
Read Full 0 comments

Tragedi Chernobyl Berulang Di Jepun?

Musnah ... Minamisanriku
Kebocoran RADIASI mencetuskan panik hari ini selepas sebuah letupan besar di sebuah stesen tenaga nuklear mengancam bencana kedua selepas tsunami dan gempa semalam menyebabkan sekurang-kurangnya 574 penduduk Jepun terkorban.

Ribuan lebih dikhuatiri tewas - hampir 10,000 penduduk masih belum ditemui untuk setiap bandar.

Kerajaan Jepun telah mengesahkan hari ini bahawa pegawai bertugas sedang berusaha untuk mencegah bencana krisis nuklear ini dan penduduk tempatan diingatkan untuk terus berada di dalam rumah dan elakkan daripada meminum air paip.

Mereka diperintahkan untuk menutup wajah mereka dengan topeng dan tuala basah apabila berada di luar ketika sebuah rakaman mengejutkan muncul menunjukkan gumpalan asap keluar dari bangunan reaktor yang meletup.

Di bandar utara Jepun, Minamisanriku 9,500 orang masih hilang.

Musnah ... sebuah helikopter mendarat di Minamisanriku.

Kemusnahan yang sangat teruk itu menyebabkan anggota penyelamat yang turun dari helikopter mendarat dan dikelilingi oleh air berwarna coklat keruh, penuh dengan sampah runtuhan dan bangunan rosak sama sekali.

Perdana Menteri Naoto Kan meyifatkan ia "bencana nasional yang belum pernah terjadi sebelum ini" sambil meminta semua rakyat bertenang ketika saintis nuklear menggunakan air laut yang dicampur dengan asid borik ke dalam ruangan reaktor di Fukushima Daiichi untuk mengelakkan menjadi "kritikal".

Sebelum itu kerajaan Jepun mengatakan kepada pegawai atom PBB mereka sedang bersiap sedia untuk mengedar iodin kepada orang ramai yang tinggal berdekatan loji kuasa tenaga nuklear untuk menyekat kesan pendedahan radiasi.

Meletup ... berlaku letupan dan kebocoran radiasi di loji jana kuasa nuklear Tokyo Electric Power Co’s (TEPCO) Fukushima Daiichi kerana gempa bumi dan tsunami.

Beberapa pekerja mengalami kecederaan dan tiga lagi mengalami pendedahan radiasi dalam letupan itu ketika mereka berusaha membaiki kerosakan pada reaktor yang lumpuh itu.

Ledakan besar yang memusnahkan bangunan, hanya meninggalkan sisa rangka logam dan asap yang keluar daripada kawasan letupan - bagaimanapun agensi nuklear Jepun tidak dapat mengesahkan berapa banyak radiasi lepas di atmosfera atau berapa panas reaktor itu.

Sebahagian besar 51,000 penduduk yang tinggal di kawasan bahaya telah dievakuasi kerana radiasi di dalam bilik kawalan dikatakan 1,000 KALI lebih bahaya berbanding tahap normal.


Sebuah zon eksklusi tambahan 12-batu telah ditambah manakala tekanan di dalam reaktor yang bertambah sehingga dua kali berbanding kadar normal menyebabkan para pegawai terpaksa melepaskan "wap radioaktif".

Pakar nuklear Russia Yaroslov Shtrombakh berkata krisis Chernobyl tidak akan berulang di sini.

"Ini bukan satu tindak balas yang cepat seperti di Chernobyl," katanya.

"Saya rasa semuanya akan berada di dasar, dan tidak akan berlaku bencana besar."

Bocor ... kerajaan Jepun telah mengesahkan bencana radioaktif.

Pada tahun 1986, reaktor nuklear Chernobyl meletup dan terbakar, menyebabkan awan radiasi tersebar ke sebahagian besar Eropah.

Read Full 2 comments
Related Posts with Thumbnails

Hot Blog

 

© Black Newspaper Copyright by Pulakdah! | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks