blog how to, blog trick, blog tips, tutorial blog, blog hack

Masukkan email anda:

Disediakan oleh: FeedBurner

PULAKDAH FRIENDS

Lepas Kugan, Teoh Beng Hock kini Pak Sa'aid : Husam Musa

Thursday, February 17, 2011

Selepas Komander UPP menafikan kejadian tragedi kematian pakcik Sa'aid sebagai punca salah faham seperti dilaporkan akhbar arus perdana. YB Husam Musa mendedahkan cerita sebenar keluarga pakcik Sa'aid di dalam ceramahnya.

"Bolehkah kita dapat satu siasatan yang adil, telus dan tidak bias terhadap kes kematian warga emas berusia 56 tahun yang dikatakan mati akibat dipukul oleh 4 anggota UPP selepas kejadian kejar-mengejar mangsa yang disyaki menyeludup beras?

Saksi mengatakan bahawa mangsa selepas kejadian kejar-mengejar telah menyerah diri dengan memberhentikan kancil yang dipandunya tetapi anggota UPP terbabit telah bertindak diluar batas kemanusiaan apabila bersama-sama memukul mangsa sehingga mangsa lemah tidak berdaya.

Benar, menyeludup beras ialah 1 kesalahan & melanggar undang-undang negara Malaysia tetapi apakah rasionalnya menghukum orang yang disyaki melakukan kesalahan tanpa melalui perbicaraan?

Perlu juga kita fikirkan beberapa perkara, mangsa ialah seorang warga emas berusia 56 tahun dan beliau menanggung keluarganya, beliau mempunyai 9 orang anak yang perlu ditanggung dan mungkin akibat kesempitan hidup hasil dari kenaikan harga barangan, beliau terpaksa melakukan kerja begini.

berapa sahaja untung yang beliau perolehi hasil dari menyeludup beras yang kita semua tahu hampir separuh dari kita juga makan beras yang diseludup kerana beras di negara kita lebih mahal manakala beras dari Thailand lebih murah & bermutu.

Mendiang Kugen, Teoh beng Hock, Adik Aminurrasyid, semuanya menjadi mangsa keganasan pihak yang sepatutnya menegakkan undang-undang tetapi mereka jugalah yang bertindak melangkau undang-undang.

Kalau pada mereka kita tidak boleh berharap untuk perlindungan, pada siapa lagi mahu kita harapkan"

Lihat dan amati sendiri pengkisahan keluarga allahyarham pakcik Sa'aid di sini.

Gambar dibawah adalah lokasi menunjukkan lokasi dimana adik Ahmad Nizamudin ditembak seorang anggota UPP.

Pihak polis forensik di lokasi kejadian.


Kenderaan UPP yang dikatakan membawa pakcik Sa'aid ke hospital untuk mendepatkan rawatan selepas dipukul.


Beberapa kesan yang ditandakan di tempat kejadian.


Keadaan kenderaan UPP yang pancit selepas tembak-menembak.


Komander UPP Kelantan ketika menjawab pertanyaan wartawan tentang kejadian ini.
Read Full 0 comments

Kisah Sebenar Tragedi Anggota UPP Pukul Warga Emas, Tembak Remaja Di Kelantan (UPDATE)


Malang menimpa seorang warga emas berumur 56 tahun di Pengkalan Kubur. Beliau dipukul sampai mati tanpa belas kasihan oleh 4 orang anggota UPP manakala seorang remaja berusia 19 tahun yang menjadi saksi kejadian ditembak sebanyak 2 kali, 1 tembakan di dada & 1 tembakan diperut.

Berita pertama keluar di RTM 1 jam 5 petang tadi, dilapor "pihak berkuasa berjaya mematahkan sindiket penyeludupan beras TERBESAR di Kelantan" sedangkan ketika berita itu disiarkan, bedah siasat pada mayat Pakcik Sa'aid masih belum dimulakan lagi, dan pada jam 11.00 malam tadi baru selesai.

TPU (Topeng Perak Unmasked)
yang sempat menziarahi rumah keluarga Arwah Pakcik Sa'aid mendapati keadaan rumah keluarga Arwah agak uzur. Timbul persoalan bagaimana boleh seorang penyeludup beras TERBESAR tinggal di rumah sendiri yang hampir runtuh..?

Persoalan kedua yang timbul pula ialah mengapa saksi utama kejadian, seorang remaja berusia 19 tahun ditembak..?

Tragedi berdarah ini berlaku pada pagi tadi pada lebih kurang jam 8.00 pagi. Pakcik Sa'aid telah ditahan oleh 4 orang anggota UPP dan selepas itu telah dipukul sehingga meninggal dunia. Semasa anggota UPP memukul pakcik Sa'aid, sorang anak saudaranya telah lalu berdekatan tempat kejadian dan telah lihat apa yang berlaku. Lalu dia pulang ke rumah untuk melaporkan kejadian yang berlaku. Ini menyebabkan orang kampung yang mengenali Pakcik Sa'aid menjadi marah dan kemudiannya mereka berkumpul lalu pergi ke Hospital Kelaboran.

Sebaik tiba di Hospital, kelihatan 4 orang UPP yang memukul Pakcik Sa'aid turut berada di sana, remaja itu terus menunjukkan kepada orang kampung - " Inilah anggota UPP yang pukul Pakcik Sa'aid,". Orang kampung yang marah cuba untuk mendapatkan penjelasan mereka, bagaimanapun 3 orang anggota UPP itu terus melarikan diri. Manakala sorang anggota UPP yang telah terkepung terus melepaskan 2 das tembakan pada dada dan perut remaja itu.

Keluarga arwah mengakui perbuatan Pakcik Sa'aid itu menyalahi undang-undang, tetapi apa perlunya membelasah orang tua berusia 56 tahun sehingga mati..?. Adakah negara ini tiada undang-undang?

Atau pihak berkenaan mahu rakyat Malaysia turun di jalanan seperti di Tunisia & Mesir. Jangan lupa pemberontakan rakyat Tunisia bermula apabila seorang pemuda lulusan ijazah berniaga buah tanpa permit, lalu dia ditahan polis dan barangannya dirampas. Pemuda ini bertindak membakar diri kerana membantah dan dia akhirnya meninggal dunia. Permulaan inilah yang memercikkan api kebangkitan rakyat yang menukar lanskap politik Tunisia.

Adakah Malaysia mahu menjadi seperti di Tunisia?

UPDATE

Bagi menyatakan sokongan terhadap arwah dan keluarga. Sila LIKE page Keadilan Untuk Allahyarham Sa'aid & Adik Ahmad Nizamudin yang telah dibangunkan oleh TPU.
***********************************************************


Remaja cedera ditembak semasa serang anggota UPP
2011/02/16

TUMPAT: Seorang remaja cedera parah setelah ditembak ketika beliau bersama sekumpulan lelaki menyerang empat anggota Unit Pencegahan Penyeludupan (UPP) di perkarangan Hospital Tumpat, di sini, hari ini.

Remaja berumur 19 tahun itu parah akibat terkena dua tembakan di bahagian rusuk kanannya dalam kejadian pada 9.20 pagi itu kerana menyangka saudaranya, Said Mat Hassan, 56, maut akibat dikasari anggota UPP berkenaan, kira-kira satu setengah jam sebelum itu.

Ketua Polis Kelantan, Datuk Abdul Rahim Hanafi, berkata Said ditemui empat anggota UPP dalam sebuah kereta Kancil di tepi jalan di Kampung Wakaf Tin di sini pada jam 7.45 pagi dalam keadaan lemah, berwajah pucat serta mulutnya berbuih.
Katanya, anggota UPP itu turut menemui 20 guni beras siam dalam kereta berkenaan.

"Melihat keadaan Said yang tenat, anggota UPP membawanya ke Hospital Tumpat untuk mendapat rawatan. Said disahkan meninggal dunia sebaik tiba di hospital itu," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Abdul Rahim berkata, selepas menghantar Said ke hospital, anggota UPP itu pergi minum di sebuah kedai makan berdekatan hospital berkenaan dan tiba-tiba lima kenderaan dinaiki sekumpulan lelaki berhenti di hadapan mereka.

"Beberapa lelaki bersenjatakan cota terus meluru dan menyerang keempat-empat anggota UPP. Akibat serangan bertubi-tubi, salah seorang anggota UPP melepaskan satu das tembakan amaran ke udara," katanya.
Beliau berkata, tembakan itu tidak diendahkan kumpulan itu dan anggota UPP itu terpaksa melepaskan lagi tembakan bagi melindungi diri dan mengenai remaja berkenaan.

"Remaja itu kemudian dibawa ke Hospital Tumpat untuk mendapatkan rawatan, bagaimanapun dia terpaksa dirujuk ke Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II) di Kota Baharu kerana keadaannya yang parah.

"Keempat-empat anggota UPP yang cedera itu pula dirawat sebagai pesakit luar di Hospital Tumpat," katanya.

Abdul Rahim berkata, pihaknya sudah mengambil keterangan daripada kedua-dua pihak bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 148 Kanun Keseksaan kerana merusuh, dan siasatan juga akan dilakukan mengikut Seksyen 37 Akta Senjata Api serta Seksyen 427 Kanun Keseksaan.

Sementara itu, ibu remaja terbabit yang ditemui di Hospital Raja Perempuan Zainab II Kota Bharu di sini berkata beliau terkejut apabila melihat anaknya rebah berlumuran darah akibat ditembak di depan matanya.

Katanya, ketika itu dia ke Hospital Tumpat untuk menziarahi jenazah Said. - BERNAMA
Read Full 16 comments
Related Posts with Thumbnails

Hot Blog

 

© Black Newspaper Copyright by Pulakdah! | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks