blog how to, blog trick, blog tips, tutorial blog, blog hack

Wednesday, March 16, 2011

Spray Rambut Rosmah Bukan Teknologi Hijau

KUALA LUMPUR: First Lady Rosmah Mansor yang bergaya telah diserang oleh komuniti Twitter selepas videonya memberi komen berkaitan bencana di Jepun mula beredar di dalam Internet.

Dalam video yang ditayangkan di Astro Awani, Rosmah telah mengatakan bahawa tragedi tersebut merupakan hasil dari kecuaian dalam melaksanakan perancangan pembangunan di negeri itu. Dia juga dipetik menyatakan bahawa bencana yang terjadi ini harus menjadi pelajaran bagi Jepun dan negara-negara lain, sambil mengatakan bencana itu akibat perkembangan kemajuan yang cepat dan perubahan iklim.

Isteri Perdana Menteri Najib Tun Razak juga mendesak negara untuk mempunyai perancangan pembangunan menyeluruh dan berstruktur dengan baik, juga mempertimbangkan perubahan iklim dan teknologi hijau.

Video ini dirakamkan di Sekolah Antarabangsa Kuala Lumpur baru-baru ini ketika acara “Walk For Children: 1Malaysia Goes Green”, telah disiarkan di Astro Awani selepas tragedi di Jepun dan dipetik oleh TV Selangor (lihat video).Sebagai respon terhadap komentar-nya, komuniti Twitter Malaysia menjadikan Rosmah sebagai sasaran, dengan beberapa komentar menyentuh gaya rambut dan hairspray-nya yang mengandungi CFC yang pastinya tidak mesra alam.

“Rosmah, our very own expert on green technology, doesn’t seem to know earthquakes and tsunamis are natural disasters,” ("Rosmah, seorang pakar pada teknologi hijau, nampaknya tidak tahu gempa bumi dan tsunami adalah bencana alam,") dalam satu Tweet.


“Congrats, Malaysia – we’re officially dumbasses. Thanks, Rosmah!” ("Tahniah, Malaysia - kita secara rasmi sangat bodoh. Terima kasih, Rosmah ") di dalam tweet yang Lain.

Ada juga Twitters yang mendesak Najib untuk mengawal isterinya, sementara satu tweet mendakwa bahawa satu-satunya teknologi hijau yang Rosmah mahir adalah "greenback" (dolar AS).

Bahkan selebriti tempatan turut serta di dalam isu ini, pelakon terkenal dan personaliti radio Patrick Teoh mengingatkan Rosmah bahawa "suaminya sendiri meluluskan plan tapak cadangan projek makmal di Malaysia."

Penyanyi-penulis lagu Pete Teo di dalam tweet-nya, “Thousands of lives destroyed in horrific watery graves. And FLOM (First Lady of Malaysia) puts her foot in her mouth. Sigh. Malaysia Boleh.” ("Ribuan kehidupan terkorban dan berkubur di dalam air yang mengerikan. Dan FLOM (First Lady Malaysia) meletakkan kakinya di mulutnya. Mengeluh. Malaysia Boleh. ")

Komen Rosmah turut mendapat perhatian oleh wartawanan warga CNN, iReport.

Mengulas hal ini, MP PKR Johari Abdul merasa terkejut dan berkata bahawa isteri-isteri Perdana Menteri sebelum ini tidak pernah masuk campur dalam hal-hal seperti itu. "Lihatlah (Dr) Siti Hasmah Ali (isteri dari Dr Mahathir Mohamad), dia tidak pernah melibatkan dirinya dalam kontroversi, sama seperti Jeanne Abdullah (isteri Abdullah Ahmad Badawi).


"Setiap kali dia (Rosmah) membuka mulutnya, akan jadi masalah bagi kerajaan, diam dan memainkan peranan anda sebagai isteri dan tidak cuba untuk menjadi pemerintah," katanya kepada wartawan di parlimen.

MP Sungai Petani juga meminta Najib untuk "mengawal" isterinya supaya dia tidak memalukan kerajaan dan bangsa.

Sendai, ibukota dari Wilayah Miyagi, dilanda gempa 9.0 magnitud Jumaat lalu. Gempa ini menyebabkan terjadinya tsunami setinggi hingga 10 meter. Gempa juga mencetuskan penutupan loji nuklears, kebocoran dan kegagalan dalam penjanaan tenaga elektrik di seluruh Jepun.

Agensi Polis Kebangsaan Jepun telah mengesahkan jumlah kematian setakat ini ialah 2,414 orang, 1,885 cedera dan 3,118 orang lagi hilang di 16 wilayah, namun jumlah sebenar dianggarkan jauh lebih tinggi.


Kredit : FMT
Sila 'share' artikel ini di facebook anda untuk manfaat bersama dengan klik butang ini --->

1 comments:

ibnu marzuki al firdaus said...

ALAMAK... LU KENA ADIL BILA DENGAR FLOM CAKAP. DIA HABAQ BAHYA JIKA NUKLEAR DIBINA DI AREA GEMPA, DAH.

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Hot Blog

 

© Black Newspaper Copyright by Pulakdah! | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks