blog how to, blog trick, blog tips, tutorial blog, blog hack

Masukkan email anda:

Disediakan oleh: FeedBurner

PULAKDAH FRIENDS

TERKINI : Keputusan Pertikaian Pemilikan Masjid Babri

Thursday, September 30, 2010

NEW DELHI: Mahkamah Tinggi Allahabad telah memberikan keputusan pengadilannya berkaitan kes hak milik di Ayodhya.

3 orang hakim di Mahkamah Tinggi Allahabad, termasuk D V Sharma, S U Khan and Sudhir Agarwal, memberikan keputusan di bilik mahkamah Nombor 21.

Keputusan Ayodhya: Tanah yang menjadi pertikaian di Ayodhya akan dibahagikan kepada tiga bahagian antara penganut agama Hindu, Muslim dan Nirmohi Akhara.

Jika anda minat artikel ini :
thanks1
Read Full 0 comments

Masjid Babri : Muslimin VS Hindu Ayodhya

Masjid Babri diruntuhkan oleh sekitar 150.000 orang dari kaum nasionalis Hindu pada tanggal 6 Desember 1992, dalam sebuah peristiwa yang sebelumnya sudah direncanakan, walaupun sebelumnya Mahkamah Agung India sudah melarang sebarang perosakan masjid itu.


Keputusan Muslim v Hindu Ayodhya: Sejarah Perbalahan


Kemusnahan Masjid Babri di Ayodhya, Uttar Pradesh, pada 1992 menunjukkan kuasa fundamentalisme agama di India, yang sebelum ini berbangga terhadap demokrasi dan toleransi agamanya.

Berikutan, 150,000 Kar Sevaks, atau sukarelawan yang mengikuti LK Advani dan pemimpin-pemimpin nasionalis agama Hindu Bharatiya Janata Party ke Ayodhya , dimana mereka telah memusnahkan Masjid Babri dan mengganggu suasana politik di India untuk dua dekad berikutnya.

Kesan langsung daripada rusuhan-rusuhan ini menyebabkan lebih daripada 2,000 nyawa telah terkorban diseluruh bandaraya India. Di Mumbai, pengganas Islam membunuh lebih daripada 250 orang dalam satu siri pengeboman dipercayai sebagai pembalasan terhadap kematian umat Islam dalam rusuhan-rusuhan di Ayodhya.

Rusuhan terjadi sekali lagi di Gujarat pada 2002 selepas masyarakat Muslim membakar hidup-hidup 59 penganut agama Hindu yang dipercayai telah kembali daripada mencabul masjid di Ayodhya. Lebih daripada seribu orang telah terbunuh dalam rusuhan-rusuhan di seluruh negeri.

Hari ini, lebih daripada 200,000 pasukan telah diatur pada kedudukan di Utara India bagi menghalang keganasan serupa berulang selepas keputusan Mahkamah Tinggi dijangka mengeluarkan keputusan berkaitan hak milik tapak di Ayodhya sama ada kepada Islam Central Sunni Waqf Board, atau organisasi agama Hindu yang mahu membina sebuah kuil Dewa Rama di atas tapak bekas masjid itu.

Pertikaian bermula sejak 1853, lebih daripada 300 tahun lalu selepas masjid itu dibina oleh salah seorang daripada jeneral Maharaja Babur selepas mengalahkan raja Hindu tempatan.

Menurut pendapat nasionalis Hindu, Dewa Rama , satu daripada dewa yang paling dihormati mereka, dilahirkan di tempat itu , dan kuil Ram abad ke ke-11 telah berdiri di situ sehingga ia dimusnahkan oleh pasukan tentera kepada Barbur. Masjid Babri atau Masjid Babur adalah sebuah masjid yang didirikan oleh Kaisar Mughal pertama India, Babur, di Ayodhya pada abad ke-16 Masehi. Sebelum tahun 1940-an, masjid ini dinamakan Masjid-i Janmasthan ("masjid tempat kelahiran").Umumnya, Mir Baqi dinamakan kepada masjid itu sebagai penghormatan kepada maharajanya, tetapi ia lebih dikenali kepada umum sebagai 'Masjid-i-Janmasthan' – Masjid Tempat Kelahiran – seolah pengiktirafan kelahiran Rama di sana.

Sejak pertembungan pertama kali antara agama Islam dan Hindu pada 1853, terdapat bantahan dan petisyen daripada kedua belah terhadap tuntutan mereka ke atas tempat itu.

Kes ini akan diputuskan di Mahkamah Tinggi Allahabad hari ini telah dimulakan pada 1992 dan akan menentukan pemilik sah, sama ada ianya tempat kelahiran Dewa Rama , atau kepada masjid yang telah dibina di atas tapak sebuah kuil Hindu purba.

Hari ini kita akan tahu keputusannya.


Jika anda minat artikel ini :
thanks1
Read Full 0 comments

Gelaran "Temenggong" Tengku Muhammad Fakhry Ditarik Balik

SETIAUSAHA Kerajaan Negeri Kelantan, Datuk Seri Setia Raja Mohd Aiseri Alias menunjukkan surat kenyataan akhbar mengenai penarikan gelaran dan tauliah yang telah dianugerahkan pada Tengku Muhammad Fakhry mulai hari ini, 30 September 2010


KOTA BAHARU: Sultan Kelantan Sultan Muhammad ke-V menarik balik pelantikan dan penganugerahan gelaran "Temenggong" dan Darjah Kerabat Yang Amat Dihormati (DK) (Al-Yunusi) yang ditauliahkan kepada adindanya Tengku Muhammad Fakhry Petra Sultan Ismail Petra berkuatkuasa hari ini.

Pengumuman itu dibuat oleh Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Mohd Aiseri Alias pada satu sidang akhbar di pejabatnya di sini setelah surat pemakluman itu diserahkan kepada kakitangan Istana Mahkota, Kubang Kerian di sini, 10 pagi tadi.

Mohd Aiseri berkata Sultan Muhammad Ke-V turut menarik balik tauliah pelantikan Ahli Yang Pertama (Seri Paduka) Bagi Darjah Kebesaran MahkotaKelantan Yang Amat Mulia (S.P.M.K.) (Al-Muhammadi) yang dianugerahkan sebelum ini kepada Tengku Muhamad Fakhry.

"Penarikan telah dimaklumkan kepada Yang Amat Mulia Tengku Muhammad Fakhry Petra hari ini melalui surat kepada beliau yang dialamatkan di Istana Mahkota, Kubang Kerian," katanya.

Tengku Muhammad Fakhry Petra merupakan anakanda ketiga kepada Sultan Ismail Petra manakala Sultan Muhammad Ke-V adalah yang sulung.


Sumber : BERNAMA


Jika anda minat artikel ini :
thanks1
Read Full 0 comments

BN Boleh Menang Di Galas

KOTA BAHARU, 30 Sept -- Pengarah Jentera Pilihan Raya PAS Kelantan, Abdul Fatah Haron (dua, kanan) ketika sidang akhbar di sini hari ini menyatakan pelantikan Anggota Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah bagi mengetuai jentera pilihan raya Umno/Barisan Nasional pada pilihanraya kecil Dewan Undangan Negeri Galas nanti mampu membawa kemenangan kepada BN.

Setiausaha Badan Perhubungan Umno Kelantan, Datuk Noor Zahidi Omar (tiga,kanan) dalam satu sidang media di sini berkata pelantikan Tengku Razaleigh sebagai pengarah pilihanraya kecil DUN Galas sangat wajar dan Umno Kelantan menyokong pelantikan itu.


Sumber : Bernama

Dengar daripada sumber di Gua Musang. Sebuah rumah kampung biasa kadar sewa bagi sebulan mencecah sehingga RM3,000. Tahniah warga Galas. : Author Faethal


Jika anda minat artikel ini :
thanks1
Read Full 0 comments
Related Posts with Thumbnails

Hot Blog

 

© Black Newspaper Copyright by Pulakdah! | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks