blog how to, blog trick, blog tips, tutorial blog, blog hack

Masukkan email anda:

Disediakan oleh: FeedBurner

PULAKDAH FRIENDS

Iran Haramkan Potongan Rambut Ala Barat

Thursday, July 8, 2010

TEHERAN - Kementerian Kebudayaan Iran telah mempersetujui beberapa model potongan rambut lelaki yang diizinkan di negara tersebut. Peraturan ini diputuskan untuk mencegah semakin ramai lelaki yang memotong rambut ala model Barat.

Dalam satu jurnal gaya rambut Iran yang dipersetujui oleh Kementerian Kebudayaan, model potongan yang diperbolehkan adalah potongan rambut kelimis, pendek, dan sebahagian diberi jel.

"Model yang diusulkan diilhamkan daripada hukum Islam, keragaman kebudayaan dan agama di Iran," kata seorang penyelenggara Festival Kesederhanaan dan Cadar, Jaleh Khodayar.

Khodayar menyambut gembira peraturan baru pemerintah Iran yang telah menyokong kami rancangan gaya rambut tersebut. Ia mengatakan, model rambut tersebut telah lama direncanakan dan akan dipromosikan dalam kegiatan Festival Kesederhanaan dan Cadar dalam waktu terdekat.

"Satu katalog model rambut buat lelaki akan segera diterbitkan," tambahnya.

Sebelum ini, dalam beberapa tahun belakangan pemerintah Iran telah menutup dan menghukum pemilik beberapa tempat gunting rambut yang menawarkan potongan rambut gaya Barat. Tidak hanya soal rambut, polisi Iran juga akan menangkap dan memperingatkan perempuan yang mengenakan seluar pendek ketat dan jilbab tipis.

Jilbab wajib dipakai oleh perempuan Iran sejak tertubuhnya Republik Islam lebih dari 30 tahun lalu. Namun, belakangan ini para wanita Iran mula cenderung tampil terbuka dengan mengenakan seluar pendek ketat dan jilbab tipis.

Para ulama konservatif telah menyerukan tindakan lebih keras terhadap orang yang mengenakan pakaian "tidak Islamik".

Jika anda minat artikel ini :
thanks1
Read Full 0 comments
Related Posts with Thumbnails

Hot Blog

 

© Black Newspaper Copyright by Pulakdah! | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks