blog how to, blog trick, blog tips, tutorial blog, blog hack

Masukkan email anda:

Disediakan oleh: FeedBurner

PULAKDAH FRIENDS

Ibrahim Ali Bagi Kereta Sorong Je?

Friday, April 30, 2010
Kereta sorong je standard Ibrahim Ali ni,
Apa punya Ahli Parlimen da..
100 orang je pulak tu?
Cheh!
:Author FaethalPASIR MAS, 30 April -- Anggota Parlimen Pasir Mas, Datuk Ibrahim Ali (kiri) beramah mesra dengan penerima sumbangan kereta sorong pada Majlis Kesyukuran Dua Tahun Parlimen Pasir Mas di Kampung Tepi Sungai, Tendong dekat sini, hari ini.
Seramai 100 orang menerima sumbangan itu dari Ibrahim.


Jika anda minat artikel ini :

thanks1

thanks1
Read Full 0 comments

Pesta Benak 2010


SRI AMAN, 30 April -- KEJADIAN ALAM ... Kelihatan seekor burung bangau terbang apabila kehadiran Benak setinggi 6.1 meter dari aras Laut Cina Selatan di Batang Lupar sempena Pesta Benak 2010 di sini, hari ini.

Pesta yang dirasmikan Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud semalam itu berlangsung dari 28 April hingga 2 Mei depan.

Benak berlaku setiap hari pada berbeza waktu apabila air pasang besar dari muara Batang Lupar menghala ke hulu kira-kira sejauh 120 kilomter dengan kelajuan kira-kira 30 km/j. Pesta ini diadakan setiap tahun sekaligus menjadikan fenomena ini sebagai tarikan utama pengunjung ke bandar itu khasnya dan negeri Sarawak umumnya.

Pelbagai acara sampingan seperti pertandingan 'street soccer' pameran pementasan serta pertunjukkan diadakan sangat meriah sementara menanti Benak.

Sumber : Bernama


Jika anda minat artikel ini :

thanks1

thanks1
Read Full 1 comments

Musa Hassan Turun Padang Akhirnya

SHAH ALAM, 30 April -- Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan semasa sidang media selepas memeriksa tempat kejadian seorang remaja mati ditembak polis di Seksyen 11 di sini hari ini.


Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan (kanan) memeriksa tempat kejadian seorang remaja mati ditembak polis di Seksyen 11, di sini hari ini.

Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan (dua, kanan) memeriksa tempat kejadian seorang remaja mati ditembak polis di Seksyen 11 di sini hari ini. Turut hadir Ketua Polis Selangor Datuk Khalid Abu Bakar (tiga, kiri).

Aminulrasyid Amzah,15, mati terkena tembakan polis manakala rakannya berjaya melarikan diri ketika terserempak dengan kereta peronda polis di kawasan Seksyen 11 di sini, pada Isnin lepas.

Sumber : Bernama


Polis Hantar Kertas Siasatan Kes Remaja Ditembak Ke Pendakwa Raya

SHAH ALAM, 30 April (Bernama) -- Polis telah menghantar kertas siasatan berhubung kes seorang remaja, Aminulrasyid Amzah, 15, yang mati terkena tembakan polis pada Isnin lepas kepada Timbalan Pendakwa Raya bagi tindakan selanjutnya.

Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan berkata pihaknya juga mengalu-alukan inkues dijalankan berhubung kes berkenaan bagi mengetahui kejadian sebenar dan punca insiden terbabit.

"Pegawai penyiasat kes ini telah hantar kertas siasatan ke DPP hari ini bagi tindakan selanjutnya, dan saya minta supaya inkuiri dijalankan dahulu untuk kita lihat sama ada terdapat justifikasi terhadap tindakan polis," katanya kepada pemberita selepas melawat lokasi kejadian itu di Jalan 11/2G di Seksyen 11 di sini.

Terdahulu, beliau menghadiri taklimat kes berkenaan di Ibu Pejabat Polis Shah Alam.

Musa berkata beliau dimaklumkan oleh ketua pegawai penyiasat kes itu bahawa ketika kejadian, polis mengejar kereta yang dipandu remaja itu sepanjang enam kilometer dengan kadar kelajuan yang tinggi.

"Kita sedih dengan kejadian ini dan minta supaya masyarakat mengikut arahan polis jika diminta untuk berhenti bagi mengelak syak wasangka.

"Kalau tidak ada lesen pun jangan takut, paling habis pun dikenakan tindakan saman. Sekali lagi saya ingatkan jangan lari sebab kalau lari akan menimbulkan kecurigaan," katanya.

Mengulas mengenai salah anggap masyarakat terhadap tindakan polis, Musa berkata polis hanya menjalankan tugas lebih-lebih lagi kawasan kejadian dikatakan berlaku banyak kes pecah rumah dan pastinya insiden yang berlaku pukul 2 pagi itu menimbulkan kecurigaan.

"Saya sendiri telah cadangkan kepada kerajaan supaya setiap kereta peronda polis dilengkapi kamera video bagi memudahkan pegawai terbabit merakam setiap insiden yang berlaku.

"Malangnya, tiada peruntukan mencukupi walaupun cadangan itu diutarakan sejak 2006, bila ada kamera video ia akan melindungi tindakan anggota polis dan orang awam," katanya.

Musa berkata beliau tidak boleh mendedahkan maklumat lanjut berkenaan kes itu kerana ia masih dalam siasatan bagi melihat justifikasi tindakan yang diambil.

"Saya pun hendakkan keadilan ini diberikan kepada semua pihak dan juga Allahyarham ini. Jadi, sama-samalah kita cari keadilan," katanya.

Musa meminta agar kes itu tidak dipolitikkan kerana semua maklumat dan fakta yang diterima akan disiasat dengan telus tanpa melindungi mana-mana pihak.Jika anda minat artikel ini :

thanks1

thanks1
Read Full 0 comments

Lelaki Hidup 70 Tahun Tanpa Makan & Minum

Prahlad Jani daripada India (Mataji), yang mendakwa dirinya telah hidup tanpa makanan dan air untuk lebih daripada tujuh puluh tahun.

Ahli-ahli sains sedang mengkaji seorang lelaki berusia 82 tahun yang mendakwa dia tidak mengambil sebarang makanan atau minuman sejak 70 tahun yang lalu.

Prahlad Jani diletakkan untuk ujian di sebuah hospital di Ahmedabad, di mana dia dipantau dengan teliti dan dikaji oleh India Defence Research Development Organisation, yang percaya dia mungkin mempunyai satu kualiti yang boleh membantu menyelamatkan nyawanya, menurut laporan akhbar The Telegraph.

Setakat ini ia telah menghabiskan masa selama enam hari tanpa makanan atau minuma di bawah pemerhatian ketat para doktor yang berkata badannya masih belum lagi menunjukkan sebarang tanda-tanda kelaparan atau penyahhidratan.

Mr Jani dianggap sebagai "breatharian", suatu keupayaan untuk hidup dengan kehidupan kerohanian sahaja. Dia juga percaya tubuhnya telah bergabung dengan "elixir" tuhan.

Organisasi penyelidikan percaya Mr Jani boleh membongkar rahsia bagi membantu askar-askar atau mangsa-mangsa bencana untuk terus hidup tanpa makanan untuk tempoh yang lebih lama ketika masa-masa krisis.

"Jika dakwaannya disahkan benar, ia merupakan satu perkembangan dalam sains perubatan," kata Dr G Ilavazhagan, Pengarah Defence Institute Physiology & Allied Sciences.

"Kami akan dapat menyelamatkan lebih ramai nyawa manusia ketika bencana alam, altitud tinggi, mengambara di lautan dan sebagainya. Kami boleh mendidik orang ramai tentang teknik-teknik survival dalam situasi buruk dengan hanya sedikit sumber makanan dan air atau tiada langsung sumber makanan."

Bagaimanapun ada yang menuduh Mr Jani sebagai "penipu".

Ahli pemakanan Australia, Dr Joanna McMillan Price, berkata kajian itu satu latihan yang berbahaya dan tidak ada gunanya.

"Apa tujuannya? Bagi menunjukkan kekuatan rohani? Anda akan bertahan untuk lebih daripada satu minggu tanpa air dan makanan, selepas itu otot badan anda akan memecah, akhirnya berlaku serangan ke atas otot-otot jantung yang menyalurkan tenaga untuk otak sehingga akhirnya anda mengalami serangan jantung dan mati," katanya.

Dr McMillan Price kata kepercayaan-kepercayaan Mr Jani mungkin membantu dia mengatasi naluri kehendak asas tetapi secara fizikalnya tidak akan dapat bertahan.

"Kepercayaan spiritual anda boleh memberikan kekuatan mental tetapi idea kerohanian dapat menggantikan makanan dan air sangat melucukan," katanya.

"Dia berjuang untuk tindak balas fisiologikal yang kuat. Badan anda akan mula merasakan kepedihan-kepedihan kerana kelaparan selepas beberapa hari kerana otak anda memberitahu anda yang anda perlu makan atau anda akan mati."

Dr McMillan Price berkata dia tidak yakin Mr Jani dapat kekal bertahan lebih daripada beberapa hari-hari tambahan tanpa air.

"Keazamannya adalah sesuatu yang bagus tetapi saya betul-betul memikirkan ia boleh diletakkan untuk penggunaan lain yang lebih baik daripada berazam tanpa makanan dan air," katanya.

Jika anda minat artikel ini :

thanks1


thanks1
Read Full 1 comments
Related Posts with Thumbnails

Hot Blog

 

© Black Newspaper Copyright by Pulakdah! | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks