blog how to, blog trick, blog tips, tutorial blog, blog hack

Masukkan email anda:

Disediakan oleh: FeedBurner

PULAKDAH FRIENDS

Origami Terkecil Oleh Mui-Ling

Sunday, February 7, 2010
Born from the Cell
Artis origami Mui-Ling Teh membuat ciptaan-ciptaannya dengan kecil tetapi sempurna binaannya walaupun begitu kecil sehingga hanya boleh dilihat jika dilihat dengan dekat.


Born from the Cell is seen on a ruler
Paling kecil model yang yang tercipta adalah hanya ada 2mm dan jika diliat dengan mata kasar ia seolah-olah hanya satu titik kecil.


Every Little Peace
Artis berusia 23 tahun melakukan kerja-kerja dengan cermat hanya menggunakan kertas, gunting dan penyepit.


A hummingbird on a white flower
Pelajar seni bina ini mula bereksperimen dengan origami apabila beliau hanya berumur sembilan tahun dengan menggunakan pembalut gula-gula bagi mewujudkan model-model kecil. Sejak itu dia meneruskan membuat model-model menjadi lebih kecil, bunga-bunga, kapal terbang-kapal terbang dan burung-burung dalam miniatur.


Spring Begininnings - a tiny blue butterfly on a flower
Kepingan-kepingan itu boleh mengambil masa hanya 20 minit bagi menghasilkannya, dia akan memastikan lipatan itu adalah dibuat dengan tepat. Beliau berkata: "Cubaan pertama saya mengambil masa lebih kurang satu jam, tetapi kemudian saya telah berjaya melakukannya dalam kira-kira 20 minit. Masa itu juga bergantung pada jenis dan latihan saya dengan contoh tertentu kerana proses lipatan untuk setiap satunya adalah unik"Family Swim
"Kemahiran ini pasti memerlukan banyak kesabaran; sesetengah model memerlukan lebih banyak kesabaran daripada yang lain; terutama apabila ianya lipatan buat kali pertama," beliau berkata. "Saya adalah seorang yang penyabar dan saya mesti berada di dalam keadaan tenang ketika melakukan satu daripada model-model ini; atau kadang-kadang saya melipat sesuatu bagi menenangkan diri saya".


Born from the Hand (Born from Fingers)
"Lipatan origami miniatur mengelakkan saya daripada gangguan itu di sekeliling kerana fikiran saya tertumpu kepada suatu tempat.


Mui-Ling Teh stands in front of a calendar featuring her miniature origami creations
Mui-Ling telah kehilangan beberapa hasil kerja seninya, apabila satu bekas Kinder Surprise berisi penuh model-modelnya terjatuh daripada beg galasnya. Dia bersedih atas apa yang telah berlaku, dan mewujudkan sekeping kalendar dalam talian (online) bagi memperingati setiap kepingan yang telah hilang.


Sailing Along The Lifeline
Impian artis berbakat ini untuk profesionnya, dan melihat bagaimana dia boleh memaparkan ia sebagai suatu pameran. Bagaimanapun, model-model itu adalah terlalu kecil untuk dilihat dengan mata kasar dan hanya boleh difahami melalui hasil gambar foto.


Surprise
Pelajar daripada Kanada menjual kalendarnya dan barang-barang hadiah lain dengan gambar-gambar karya menariknya bagi membantu membiayai pelajarannya.


Fly
Lihat bagaimana oigami di atas dibuat di sini..


Firefly Spacecraft
Anda boleh melihat lebih banyak hasil kerjanya di sini dan anda boleh membeli kalendar dan mug di kedai Zazzlenya.


Born from Fingers
Antara hasil kerjanya bertajuk 'Born from the Fingers'.


Jika anda minat artikel ini :
thanks1
thanks1
Read Full 3 comments

The Real 'Cakar Harimau'


YOK Meneh yang dirawat di Hospital Teluk Intan menunjukkan kecederaan di tangan, kaki dan belakang (gambar kecil) akibat di serang harimau ketika mencari petai 1.3 kilometer dari rumahnya di Kampung Ras, dekat Sungkai, kelmarin.

Lagi di sini..
Jika anda minat artikel ini :
thanks1
thanks1
Read Full 0 comments
Related Posts with Thumbnails

Hot Blog

 

© Black Newspaper Copyright by Pulakdah! | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks