blog how to, blog trick, blog tips, tutorial blog, blog hack

Masukkan email anda:

Disediakan oleh: FeedBurner

PULAKDAH FRIENDS

SELANGOR AKAN TUMBANG JANUARI INI?

Tuesday, November 3, 2009
Raja Petra Kamarudin


Dua minggu sebelum Pakatan Rakyat kerajaan negeri Perak jatuh saya mencadangkan mereka menghadap Sultan Perak dan meminta perkenan supaya Dewan Undangan Negeri Perak dibubarkan untuk memberi jalan bagi pilihan raya negeri baru.

Saya bercakap kepada Anwar Ibrahim mengenainya dan dia memberitahu saya kebimbangan saya tidak berasas kerana beliau telah pun bercakap kepada Lim Kit Siang dan Kit Siang telah meyakinkan beliau masalah dengan Hee telah pun diselesaikan dan semuanya dapat dikawal.

Saya, bagaimanapun, masih berkeras bahawa mereka harus meminta izin untuk pembubaran Dewan Undangan Negeri Perak sementara mereka mempunyai majoriti dalam perwakilan. Apabila mereka hilang majoriti ini, Sultan tak perlu menimbangkan permintaan Pakatan Rakyat kerana Pakatan Rakyat tidak lagi akan menjadi kerajaan negeri Perak.

Selagi Pakatan Rakyat masih menjadi kerajaan, Sultan tidak ada alasan untuk menolak permintaan Pakatan Rakyat. Walaupun jika dia menolak permohonan Pakatan Rakyat untuk membubarkan Dewan Undangan Negeri Perak, Sultan tidak mempunyai alasan yang sah untuk menolaknya kerana ia akan kelihatan amat jelas yang Sultan adalah satu alat Umno.

Bagaimanapun, semua tinggal sejarah, kita semua tahu bahawa Sultan telah disogok untuk menjatuhkan Pakatan Rakyat dan diperas ugut dengan isu penggantian Nazrin. Ringkasnya, mereka telah memberi Sultan lobak merah dan kayu, dan seperti mana-mana keldai yang hanya akan mengikut lobak merah dan kayu, Sultan hanya dipimpin mengikut hidung.

Tetapi terdapat beberapa perkara lain saya menulis untuk mengingatkan Pakatan Rakyat supaya berjaga-jaga. Pakatan Rakyat mungkin mempunyai majoriti di DUN Selangor. Tetapi ini tidak bermaksud ini dibawah kawalan kerajaan negeri.

Ramai agensi-agensi kerajaan Selangor dan jabatan-jabatan kerajaan yang taat setia Umno. Mereka berada di situ dan di naikkan pangkat disebabkan oleh hubungan-hubungan mereka dengan UMNO. Jadi, walaupun Pakatan Rakyat mungkin mengawal pihak atasan, ia tidak akan berupaya menguasai dasar. Ringkasnya, kepala akan menuju ke satu hala dan badan dalam arah bertentangan.

Dan perkara pertama yang Khir Toyo lakukan apabila Selangor jatuh kepada pembangkang (selain memusnahkan semua bukti salah guna kuasa) malah telah mengarahkan agensi-agensi kerajaan dan jabatan-jabatan kerajaan Selangor untuk mensabotaj kerajaan Pakatan Rakyat. Dan ini apa yang mereka melakukan, setiap hari dalam minggu. Oleh Itu ‘perkara-perkara yang menggelikan hati' telah berlaku di Selangor termasuk isu bir dan penangkapan bekas Mufti Perlis, perobohan kuil dan pelbagai lagi perkara yang remeh-temeh.

Boleh dikatakan bukan sahaja kepala itu bergerak dalam arah bertentangan daripada badan tetapi tangan kiri juga tidak tahu apa yang tangan kanan sedang lakukan.

Dan ini merupakan cara bagaimana mereka akhirnya akan menjatuhkan kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor -- dengan mewujudkan ketidakpuasan hati dengan melakukan banyak perkara ‘tidak popular' bagi menjadikan hidup sukar untuk orang ramai -- yang akhirnya akan mengakibatkan para pengundi itu menjadi meluat dengan pembangkang dan akhirnya menendang mereka keluar seperti apa yang telah terjadi di Terengganu pada tahun 2004 selepas hanya lima tahun menjadi kerajaan pembangkang.

Saya mengingatkan Ronnie Liu berkenaan perkara ini. Ronnie Liu yang memegang portfolio EXCO, portfolio yang paling kontroversi dan sukar kerana terpaksa berbincang dengan majlis-majlis tempatan berkaitan perkara yang remeh-temeh, di mana kebanyakan masalah ini sebenarnya adalah bohong (direka).

Apa yang perlu mereka melakukan hanyalah dengan tidak membaiki jalan-jalan atau mengutip sampah atau menggantikan lampu jalan yang rosak atau membaiki paip-paip air yang rosak dan rakyat akhirnya akan merasa terganggu. Ia hanya memerlukan mensabotaj ‘perkara kecil' dan orang ramai akan mengutuk sebuah kerajaan negeri baik dan mewah. Ia bukanlah begitu sukar untuk sabotaj kerajaan negeri Pakatan Rakyat apabila anda hanya menguasai bahagian atas tetapi tidak mempunyai kawalan pada dasar.

Ramai ahli-ahli perniagaan Cina di Selangor yang jengkel. Tahap rasuah masih lagi tinggi. Tiada perubahan sejak Pakatan Rakyat mengambil alih. Panglima-panglima perang UMNO masih menguasai pejabat tanah, majlis-majlis tempatan dan pelbagai perkara yang remeh-temeh. Jika anda mahu kelulusan untuk projek-projek anda, lesen-lesen, permit-permit, atau apa sahaja, anda perlu untuk berjumpa dengan panglima-panglima perang UMNO. Sekiranya anda berurusan dengan Pakatan Rakyat dan tidak berjumpa panglima-panglima perang UMNO ini, projek anda atau permohonan anda akan tersangkut.

Biar saya menjelaskan perkara ini. Pakatan Rakyat TIDAK mentadbir Selangor. UMNO sebenarnya. Jadi, jika anda apa-apa hal, lupakan untuk berjumpa orang-orang Pakatan Rakyat. Pergilah mencari panglima-panglima perang UMNO dan bayar duit, duit yang banyak, dan semuanya akan menjadi ancar.

Tidak, anjing itu tidak menggoyang-goyangkan ekor di Selangor. Ekor itu yang menggoyangkan anjing. Tanyalah dengan mana-mana peniaga Cina di Selangor dan mereka akan memberitahu anda perkara ini.

UMNO telah memberitahu ‘orang-orang mereka' di dalam agensi-agensi kerajaan dan jabatan-jabatan kerajaan Selangor pada Januari 2010 Barisan Nasional akan ambil balik negeri Selangor. Jadi semuanya berkaitan kawalan . Semua permohonan, kelulusan-kelulusan dan perkara yang remeh-temeh tersangkut sehinggalah Barisan Nasional mengambil alih. Dan kerajaan negeri Pakatan Rakyat, yang berada di atas, tidak mempunyai kuasa menangani perkara ini.

Bila kamu pergi temui orang-orang dalam agensi-agensi kerajaan atau jabatan-jabatan kerajaan Selangor mereka akan memberitahu anda untuk berambus. Walaupun jika anda mengadu kepada wakil Pakatan Rakyat di pihak atasan, apa yang mereka boleh lakukan hanyalah membuat panggilan telefon. Dan semakin anda mendesak orang-orang Pakatan Rakyat membuatkan anda lebih tersekat. Ia seperti memandu masuk ke dalam lumpur. Makin kuat anda menambah kelajuan, anda akan menjadi semakin terbenam.

Sekarang, Januari 2010 dikatakan menjadi tarikh dimana Barisan Nasional akan mengambil balik Selangor daripada Pakatan Rakyat. Ini apa yang UMNO telah beritahu kepada orang-orang mereka yang berada di dalam agensi-agensi kerajaan dan jabatan-jabatan kerajaan Selangor.

Lebih dari itu, ramai ahli Pakatan Rakyat akan mendapati diri mereka dihadapkan dengan pelbagai pertuduhan jenayah, tuduhan-tuduhan rasuah termasuklah Anwar Ibrahim. UMNO mengarahkan jentera pilihan rayanya bersiap sedia untuk menghadapi sekurang-kurangnya sepuluh pilihan raya kecil baru sebagai kerana akan ada sepuluh kerusi kosong tidak lama lagi.

Seterusnya, Barisan Nasional mempunyai ramai ahli tidur dalam Pakatan Rakyat, dalam PKR, PAS serta DAP. Ya, termasuk DAP. Orang yang tidur ini atau tahi lalat akan diaktifkan pada masa yang sesuai seperti apa yang telah terjadi di Perak. Dan ini akan menjadi penamat kepada kerajaan negeri Pakatan Rakyat di Selangor.

Jadi, kepada Pakatan Rakyat, berhati-hatilah. Hari-hari anda di Selangor boleh dibilang. UMNO telah mensasarkan sehingga Januari 2010 untuk mengambil alih negeri Selangor. Dan mereka melakukan pelbagai perkara serentak untuk memastikan bahawa mereka berjaya. Kami mengingatkan tentang keadaan di Perak dan anda ketawa. Kini kami mengingatkan anda tentang Selangor.

Masih hendak tergelak?

Anda hilang Selangor seperti mana di Perak, dan kali ini jika berlaku, saya akan mengutuk anda terus-terusan. Ini bukannya ancaman. Ini merupakan suatu janji.

Raja Petra Kamarudin
Read Full 0 comments

Nakhaie nafi bantah perlantikan Dr Asri

Nakhaie Ahmad

Bekas yang dipertua Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim) Datuk Mohd Nakhaie Ahmad menafikan beliau menentang pelantikan bekas mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainul Abidin untuk mengambil alih tempatnya.

Mohd Nakhaie berkata beliau tidak terlibat dalam penyerahan memorandum yang telah dihantar oleh Persatuan Guaman Syarie Malaysia (PGSM) kepada Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin pada 12 Okt lepas.
"Saya tidak pernah terlibat dalam sebarang memorandum yang telah dikemukakan oleh NGO-NGO.

"Kenapa dia (Dr Mohd Asri) nak sindir saya pula melalui blognya?" katanya kepada pemberita di Kuala Lumpur semalam.

Mohd Nakhaie berkata perdana menteri yang akan melantik siapa pengganti beliau, dan buat masa sekarang jawatan yang dipertua Yadim adalah kosong berikutan persaraannya berkuatkuasa kelmarin.

PGSM menghantar memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong supaya menarik balik pelantikan Asri sebagai yang dipertua Yadim kerana pelbagai dakwaan, termasuk mencerca ulama.

Sumber : BERNAMA
Read Full 0 comments

Berbulan Madu Di Bulan RM 15 Juta


Barcelona—Anda ingin berbulan madu di bulan? Ini mungkin bukan lagi angan kosong dan anda boleh menempah tiketnya mulai sekarang. Ini kerana, pada 2012 sebuah hotel ruang angkasa sudah menerima tamu untuk umum.

The Galactic Suite Space Resort berpengkalan di Barcelona yang menjanjikan akan membuka hotel ruang angkasa pertama. Dengan belanja 4.4 Juta dolar (RM15 Juta), para pelancong boleh beristirehat selama tiga hari. Kos ini sudah termasuk dengan kos latihan selama lapan minggu di sebuah kepulauan tropis.

Selama bermalam di luar angkasa, pihak penyelenggara berkata, pelancong akan melihat 15 kali matahari terbit dalam sehari dan mengelilingi dunia setiap 80 minit. Dan tentu saja, para pelancong juga boleh berjalan di atas dinding seperti Spiderman.

CEO Galactic Suite Ltd., Xavier Claramunt mengatakan projek perusahaannya ini merupakan industri yang memiliki prospek cerah di masa akan datang. “Di masa depan akan ramai orang yang ingin merasakan berjalan ke luar angkasa,” katanya.

“Ini sangat normal. Anak-anak berusia 15 tahun sudah boleh berehat pada hujung minggu di luar angkasa,” lanjut Xavier.

Galactic Suite Ltd yang mula dibangunkan pada 2007, berharap memulakan projeknya dengan membina sebuah titik orbit berjarak 450 km dari bumi.

Untuk menempuh jarak itu memerlukan kelajuan cahaya 30.000 km/jam. Dua pilot-astronot dan empat penumpang akan melakukan perjalanan selama satu setengah hari bersama-sama.

Xavier mengatakan hingga saat ini sudah ada 200 orang yang tertarik dengan layanan pelancongan angkasanya ini. Sementara 43 orang lainnya sudah bersiap untuk melakukan perjalanan.

Bagaimana dengan Anda?
Read Full 0 comments

Upacara Kematian Walau Masih Hidup

Upacara kematian David Tseng yang masih hidup
TAIPEI - Upacara kematian selalu dilakukan untuk mereka yang sudah meninggal dunia. Namun di Taiwan, upacara kematian juga dilakukan bagi seseorang yang masih hidup.

Ungkapan pujian, nyanyian, tangisan, dan saling peluk berlaku semasa pada upacara kematian seseorang Davin Tseng. Tidak ada yang berbeza dengan upacara kematian lainnya, kecuali Tseng yang masih hidup.

Tseng kini berumur 25 tahun. Namun dia terpaksa duduk di atas kursi roda karena menderita penyakit otot yang tidak dapat disembuhkan, dan membuatnya lumpuh sejak masih kecil.

"Saya tidak tahu berapa hari lagi yang harus dilalui. Jadi saya membuat sebuah 'pemakaman hidup' untuk diri saya sendiri, demi untuk mengumumkan keinginan terakhir untuk mendermakan tubuh saya untuk pelajaran perubatan," kata Tseng, yang dikutip dari Straits Times, Selasa (2/11/2009).

'Pemakaman hidup' biasanya dilakukan oleh orang Taiwan yang menderita sakit parah.

Tseng, dari kota sebelah selatan Kaohsiung, menyampaikan ucapan selamat jalan kepada keluarga serta 100 doktor dan pelajar pada September lalu, di sebuah sekolah perubatan yang akan menerima tubuhnya ketika meninggal.

"Saya mungkin tidak hidup lama, namun saya memiliki teman dari keluarga dan ramai orang yang peduli. Saya menyelesaikan kuliah dan menulis sebuah buku. Saya rasa saya tidak hidup dengan sia-sia," kata Tseng yang disambut tangis ibunya.
Read Full 0 comments
Related Posts with Thumbnails

Hot Blog

 

© Black Newspaper Copyright by Pulakdah! | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks