blog how to, blog trick, blog tips, tutorial blog, blog hack

Masukkan email anda:

Disediakan oleh: FeedBurner

PULAKDAH FRIENDS

Gadis Hutan Ingin Kembali Ke Hutan

Saturday, October 31, 2009
Rochom P'ngieng (tengah) bersama ibu bapanya.PHNOM PENH - Rochom P'ngieng, gadis Kamboja yang menghabiskan 18 tahun hidup di hutan setelah hilang ketika masih kecil, telah berjuang untuk hidup normal dengan kehidupan di desanya. Namun kini dia ingin kembali ke kehidupan liar.

P'ngieng yang digelar "perempuan hutan" ketika muncul pada Februari 2007, hingga kini tidak boleh bercakap dan menolak berpakaian.

Ayahnya mengatakan P'ngieng pernah dibawa ke hospital setelah menolak makan selama sebulan. Yang jadi persoalan, puterinya itu terus berusaha untuk kembali ke hutan.
"Keadannya kelihatan semakin teruk berbanding ketika kali pertama kami bawa dari hutan. Dia selalu ingin membuka pakaiannya dan bergerak kembali ke hutan," kata Sal Lou, ayah perempuan itu.

"Dia menolak makan nasi selama sebulan. Dia sekarang kurus. Masih belum boleh bercaka[. Dia berkelakuan seperti monyet. Semalam, dia menanggalkan pakaian dan bersembunyi di bilik air."

Rochom P'ngieng menghilang pada 1989 ketika berumur lapan tahun ketika menggembala kerbau air di Daerah Ratanakkiri yang bersempadan dengan Vietnam, timur laut ibu kota Phnom Penh

Orang tuanya telah putus harapan untuk menemui kembali puterinya. Namun pada 2007, P'ngieng muncul dari hutan dalam keadaan telanjang dan kotor. Dia duduk membungkuk seperti seekor monyet dan ditangkap karena mencuba mencuri di sebuah kebun.

Ketika itu dia tengah mencari makanan di hutan dan hanya dapat mengucapkan kata-kata yang tidak dapat dipahami. Sal Lou menggambarkan suara yang dikeluarkan P'ngieng seperti bunyi binatang.

Sumber : Telegraph
Read Full 0 comments
Related Posts with Thumbnails

Hot Blog

 

© Black Newspaper Copyright by Pulakdah! | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks