blog how to, blog trick, blog tips, tutorial blog, blog hack

Masukkan email anda:

Disediakan oleh: FeedBurner

PULAKDAH FRIENDS

Model Kereta Api Paling Kecil di Dunia

Monday, October 26, 2009

Mr Smith, 55, daripada Toms River, berkata: “Set kereta api model ini adalah sebahagian daripada set kereta api lebih besar saya yang telah dibina di rumah.”

“Saya mencipta sebuah kampung buatan bernama James River Branch dan model kereta api ini akan diletakkan dalam model kedai model, ia sebahagian daripada rekreasi. Ia akan menjadi sebuah model tren kereta api dalam suatu model , jadi ia amat pasca moden”.

Dengan satu skala 1-35200 untuk satu unit sebenar, lima gerabak model kereta api itu menyusuri melalui sebatang jalan bujur. Model itu turut mempunyai sebuah terowong dan satu langit cerah sebagai latar belakangnya.

Kos model kereta api Mr Smith hanya lebih £6.
“Bagaikan wujud suatu perasaan, anda perlu ingat bahawa River Branch projek sedang dibina untuk skala 1-220,” Mr Smith menambah. “Ia telah mengambil dua dan setengah tahun hidup saya dan adalah suatu yang amat menarik bila ia disiapkan.”
Read Full 0 comments

Saya Katak Yang Tidak Rasuah : Ibrahim Ali

Ahli Parlimen Pasir Mas, Datuk Ibrahim Ali mempersoalkan mengapa beliau sahaja yang digelar 'katak' sedangkan menurutnya ramai lagi pemimpin politik yang turut melompat parti. Beliau bagaimanapun mengakui pernah menganggotai banyak parti - Berjasa, Umno, Parti Semangat 46 (S46) dan kini menjadi wakil rakyat Bebas.

"Kalau dibandingkan dengan orang lompat parti, ada setengahnya lima enam tujuh parti.

"Tengok di Sabah berapa ramai... tidak ada pemimpin Sabah yang tidak lompat parti," katanya dalam wawancara dengan Malaysiakini Jumaat lalu.

Malah, katanya, pemimpin besar negara seperti bekas Perdana Menteri, Tun Hussein Onn juga pernah keluar Umno apabila Datuk Onn Jaafar keluar dari Umno, dan beliau (Hussein) kembali semula ke pangkuan Umno.
"S46 masuk balik Umno. Datuk Seri Anwar Ibrahim daripada Abim (Angkatan Belia Islam Malaysia) menentang kerajaan, masuk Umno, kemudian keluar (Umno) tubuh (parti) Keadilan, mengapa tidak disebut lompat (katak)?" soalnya.

Katanya, begitu juga dengan pemimpin seperti Marina Yusof, Datuk Asri Muda, Hassan Adli dan ramai lagi.

'Sama saja...'
"Kenapa saya...kalau lompat (digelar) lontong, monyet, kera... tapi orang lain berapa ramai, Datuk Rais Yatim (Umno-S46-Umno) dan Datuk Shabery Cheek (S46-Umno)," katanya.

Rais dan Shabery kini merupakan anggota kabinet dalam pentadbiran Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

"Sama saja... tapi buruknya Ibrahim Ali... tapi buruk Ibrahim Ali pun tidak ada rekod rasuah dan penyelewangan.

"Saya pegang banyak jawatan juga - pengerusi LKIM, lembaga pengarah KESEDAR, dalam Pernas - adakah orang kaitkan Ibrahim Ali dengan 'ikan kaloi'?... tak ada ... Ibrahim Ali dikaitkan dengan balak?... tak ada...mana (ada)..

"Alhamdullah, kalau dapat pertahan diri 30 tahun jadi pemimpin politik yang tidak dikait dengan rasuah dan penyelewengan kuasa, kira okaylah. Jadi tengoklah kebaikan saya....saya pun berjuang untuk bangsa dan negara juga," katanya.

Ibrahim berkata, antara sumbangan besarnya ialah perjuangan menaikkan taraf Institut Teknologi Mara (ITM) menjadi universiti.

Katanya, orang lupa bahawa pada 1972, diploma ITM hanya diiktiraf sama dengan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM).

Tunjuk perasaan
"Ringkas cerita, (semasa) saya menjadi setiausaha agung dan kemudiannya presiden Persatuan Siswa ITM pada 1972,buat memorandum desak kerajaan.

"Pada 22 April (1972), berlaku tunjuk perasaan besar. ITM ditutup dan Tun Abdul Razak Hussein masih menjadi perdana menteri, sehinggalah kita buat rundingan penyelesaian sebahagian daripada diploma ITM pada masa itu diiktiraf setaraf dengan ijazah am di universiti-universiti lain.

"Siapa punya kerja... untuk orang Melayu, untuk Islam. Yang berpekik melolong kata kat Ibrahim Ali tu apakah sumbangan mereka?" soalnya lagi.

Namun, kata Ibrahim, perjuangannya tidak berhenti setakat ini sahaja dan selepas dibebaskan dari tahanan ISA, beliau menyertai politik pada tahun 1981.

"(Semasa) menjadi exco Pemuda Umno, saya lantang balik (mendesak) supaya diadakan fakulti perubatan di ITM untuk orang Melayu dan orang Islam, kerana saya tengok inilah gedung ilmu untuk tingkatkan martabat orang Melayu.

"Bila jadi ahli parlimen mulai 1986, setiap kali saya bahaskan perbelanjaan, saya mesti desak ITM dinaikkan (ke taraf) Universiti... saya juga bercakap dalam Majlis Tertinggi (MT) sehingga (Tun) Dr Mahathir (Mohamad) kata 'kamu ni Ibrahim tak ada kerja lain... ITM universiti, ITM universiti...

"Kemudian bila saya jadi timbalan menteri pada 1997, saya kata, inilah kesempatan paling baik. Saya himpunkan 15,000 bekas siswazah ITM di Stadium Melawati. Waktu

itu Datuk Seri Najib (Tun Razak) selaku menteri pelajaran. Saya pengerusi perhimpunan. Saya berucap dan pelajar angkat kain rentang dan bendera mahukan ITM jadi universiti.

"Saya duduk di tengah-tengah, Dr Mahathir (di sebelah kanan). Perdana menteri tanya kat Datuk Seri Najib boleh tak kita isytihar ITM jadi universiti, peninglah saya dengan Ibrahim ini, itulah kata Dr Mahathir. Najib kata tak ada salah... Dr Mahathir orang yang luluskan, yang melaksanakannya Najib dan saya orang ketiga yang mendesak.

"Ini kerja katak, lutung, orang (yang didakwa) tak berprinsip... Tanyalah siswazah ITM. Tanyalah (bekas pengarah ITM), Tan Sri Arsyad Ayub, pergilah tanya...," katanya.

Malaysiakini
Read Full 0 comments

Hari Ini Merupakan Hari Paling Tidak Produktif Kata Penyelidik


Hari ini akan menjadi hari paling tidak produktif pada tahun ini, menurut satu kajian, kerana semangat para pekerja dipengaruhi waktu malam yang lebih gelap ditambah pula dengan perubahan jam.

Penyelidik mendapati produktiviti jatuh sehingga 50 peratus minggu pada ini kerana para pekerja merasa tertekan terutama apabila waktu malam menghampiri.

Lebih memeranjatkan 52 peratus pekerja-pekerja mengakui mereka akan bergelut untuk memulakan pekerjaan dengan beban kerja mereka hari ini.

Selanjutnya..
Read Full 0 comments

Mahathir Kata Siapa Nyanyuk

Chedet mudah lupa kot...
Hari ini 'negarawan' Malaysia Chedet telah menyeru TG Nik Aziz supaya berundur sepertinya. Katanya sudah sampai masanya untuk TG Nik Aziz untuk berundur berikutan permasalahan di dalam PAS.

Katanya lagi, PAS hanya layak menjadi pembangkang,hanya tahu membangkang sahaja. Mereka tidak tahu memerintah. Untuk pandai memerintah mereka memerlukan mungkin 100 tahun untuk faham cara memerintah di Malaysia.

Mungkin Chedet tak baca laporan Audit negara baru-baru ini yang mengatakan negeri-negeri yang ditadbir oleh Pakatan Rakyat mempunyai rekod yang lebih baik.
LOL!


Adakah ini bermaksud fahaman Chedet kerajaan yang pandai memerintah ialah kerajaan yang hanya pandai berhutang seperti kerajaan haram negeri Perak. Bonus kakitangan negeri pun sampai terpaksa pinjam kerajaan persekutuan.Chit!..

:Author Faethal
Read Full 0 comments
Related Posts with Thumbnails

Hot Blog

 

© Black Newspaper Copyright by Pulakdah! | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks