blog how to, blog trick, blog tips, tutorial blog, blog hack

Masukkan email anda:

Disediakan oleh: FeedBurner

PULAKDAH FRIENDS

Makin banyak nama berganda dikesan

Wednesday, October 7, 2009
Jimadie Shah Othman|Okt 7, 09|12:50pm

kemaskini 3.34pm PAS mengesan lebih banyak pemilih yang namanya dimasukkan dua kali dalam daftar pemilih, termasuk melalui kad pengenalan tentera, yang akan digunakan pada pilihan raya kecil DUN Bagan Pinang, Ahad ini. Naib Presidennya Salahuddin Ayub berkata, setakat semakan mereka sehingga tengah hari ini, sekurang-kurangnya 500 pemilih terlibat dengan keganjilan itu – yang membimbangkan parti itu kemungkinan berlaku pengundian dua kali.

"Kita dapat kesan ratusan nama. Setakat tengah hari ini, paling kurang pun ada 500 orang,” katanya, yang bertindak sebagai pengarah pilihan raya pusat PAS di DUN tersebut. Semalam Malaysiakini melaporkan parti itu mendakwa ia berjaya mengesan nama kira-kira 200 pemilih yang didaftarkan sebanyak dua kali dalam daftar pemilih.
Sehubungan itu, beliau akan membangkitkan kontroversi ini dalam pertemuan rombongan PAS dengan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof di Putrajaya jam 3 petang ini.

"Kita harap, daftar pemilih ini dapat diputihkan," kata Salahuddin ketika dihubungi hari ini.

Sumber : Harakah
Read Full 0 comments

Game Al Qaeda Di Facebook

Sebuah game baru dilancarkan sebagai aplikasi di Facebook. Game ini memungkinkan penggunanya berperanan sebagai teroris atau counter teroris.

Permainan yang disebut Al Qaeda Wars (Perang Al-Qaeda) itu merupakan aplikasi game sosial dan dilancarkan oleh Rage on Gaming.

Permainan itu memiliki kemampuan untuk menggunakan Google Maps untuk menuju ke target seperti dunia sebenar di muka dunia, berperanan dalam jihad atau membela wilayah.

Pemain dapat berperanan sebagai penghancur atau pelindung objek penting, termasuk Patung Liberty, Menara Eiffel dan Big Ben, serta objek lain.

Aplikasi Facebook itu sudah dilancarkan pada 30 September. Bagaimanapun sejak 6 Oktober, link ke aplikasi yang disediakan oleh perusahaan itu tidak berfungsi.

Sumber : Inilah
Read Full 0 comments

PAS Sedia Kaji Pakatan Rakyat Didaftar - Nik Aziz

KOTA BAHARU, 7 Okt (Bernama) -- Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata parti itu sedia mengkaji cadangan supaya parti-parti yang bergabung dalam Pakatan Rakyat didaftar sebagai satu gabungan yang sah seperti Barisan Nasional.

"Itu masalah teknikal dan boleh dilakukan jika keadaan dan undang-undang memerlukan kita berbuat demikian," katanya kepada pemberita di pejabatnya di Kota Darulnaim di sini Rabu ketika diminta mengulas cadangan berkenaan yang dibuat oleh Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof bagi membolehkan parti-parti pembangkang berkempen sebagai satu pakatan.

Nik Aziz berkata PAS berpengalaman dalam gabungan parti-parti pembangkang lain sebelum ini dan soal ada antara gabungan Pakatan Rakyat dikatakan tidak sefahaman boleh dibincangkan semula.

"Jadi, tidak timbul soal PAS tidak boleh bekerjasama dengan DAP kerana mempunyai dasar parti yang berlainan. Sekarang pun dah berkempen bersama, kita boleh buat itu, terserah pada kepimpinan pusat," katanya.

Sumber : BERNAMA
Read Full 0 comments

Makkal Sakti alternatif atau sekadar tekanan kepada MIC?

Oleh GEETHA GANESAN

KUALA LUMPUR: Pelancaran parti politik, Makkal Sakti, pada Sabtu ini menimbulkan tanda tanya dalam kalangan masyarakat India tentang kemungkinan wujudnya agenda tertentu di sebalik penubuhannya.

Lantas reaksi orang ramai, terutamanya kaum India, ialah sama ada Makkal Sakti akan menjadi parti alternatif atau sekadar mahu mendorong perubahan dalam MIC yang sejak 63 tahun lepas mewakili komuniti itu.

Dr S Sivamurugan, penganalisis politik di Fakulti Sains Sosial, Universiti Sains Malaysia (USM), berpendapat penubuhan parti politik baru seperti Makkal Sakti tidak boleh dianggap sebagai parti alternatif kepada MIC.

"Tak mungkin ada parti dapat menggantikan MIC tetapi Makkal Sakti boleh menjadi parti alternatif bagi menyelesaikan masalah kaum India yang gagal ditangani oleh MIC," katanya.
Sivamurugan berkata Makkal Sakti boleh berfungsi sebagai platform untuk memujuk dan mengumpulkan parti komponen India lain seperti Barisan Progresif India (IPF) dan Parti Progresif Penduduk (PPP) yang enggan bekerjasama dengan MIC tetapi menyokong Barisan Nasional, agar dapat menyumbang kepada kemajuan masyarakat India.

"Jika parti-parti politik India bekerjasama mereka dapat membantu 30 peratus rakyat India yang berada di bawah garis kemiskinan. Mereka boleh sama-sama bantu mendapatkan pekerjaan kepada generasi muda, bantuan pendidikan kepada pelajar India dan memberikan bantuan kebajikan bagi yang memerlukan," katanya.

Satu tinjauan rambang Bernama di Jalan Brickfields dan Lebuh Ampang, dua kawasan di ibu negara yang popular dalam kalangan kaum India untuk membeli-belah, mendapati reaksi yang hampir serupa.

Ada yang mengakui bahawa MIC merupakan parti yang memperjuangkan hak kaum India untuk tempoh yang lama, namun kini tidak disukai disebabkan oleh gelagat beberapa pemimpinnya.

"Kemarahan masyarakat India adalah terhadap kepimpinannya dan bukan terhadap parti berkenaan," kata S.Thiagarajah, 40, bekas guru yang kini menjalankan perniagaan sendiri.

M.Alice, 58, pula berharap kehadiran Makkal Sakti akan menimbulkan kesedaran dalam kalangan pemimpin-pemimpin MIC yang sebelum ini bersikap sambil lewa melaksanakan tanggungjawab mereka.

"Kini mereka akan bangun dari tidur dan mula sedar tentang pentingnya sokongan rakyat India terhadap parti itu, jika tidak mereka akan terus lupakan tanggungjawab mereka, sedangkan rakyatlah yang menjadi kunci kepada jawatan yang disandang oleh mereka kini," katanya.

M.Nanthini, 33, seorang pegawai syarikat swasta, berpendapat saingan daripada parti baru adalah baik untuk MIC.

"MIC adalah parti utama mewakili masyarakat India, dan ia akan wujud selama-lamanya. Namun, sebagai satu pilihan, kita perlukan sebuah parti lain supaya MIC sentiasa akan memberikan perkhidmatan terbaik kepada kaum India," katanya.

S.Tamilmagan, seorang pekerja swasta, pula berkata MIC memang berjasa kepada masyarakat India tetapi parti itu tidak bersatu.

"Jadi, jika ada sebuah parti baru yang boleh menyatukan semula kaum India, apa salahnya?" katanya.

P.Ganesh, 23, pelajar kolej swasta tempatan berkata, kemunculan Makkal Sakti sedikit sebanyak akan dapat menyedarkan pemimpin MIC untuk berubah.

Sumber : Bernama
Read Full 0 comments

Bra Sebagai Topeng Gas MukaBra wanita ternyata dapat dimodifikasi dan memiliki fungsi berganda sebagai topeng gas muka. Penemuan itu telah memenangi penghargaan dari Universiti Harvard untuk penemuan paling eksentrik tahun ini.

Penghargaan itu disebut Ig Nobel,(parodi kepada anugerah Nobel) diumumkan beberapa hari sebelum penghargaan Nobel di Stockholm yang sesungguhnya diumumkan. Bra dapat ditukar menjadi dua topeng gas ketika darurat. Satu untuk pengguna bra dan satu lagi untuk siapa yang memerlukannya.


Idea cemerlang itu berasal dari Elena Bodnar, Raphael Lee, dan Sandra Marijan. Mangkuk bra itu dilengkapi dengan alat penyaring dan dibentuk agar dapat cukup untuk wajah. Bukan sekadar main-main, penemuan itu telah didaftarkan hak patennya.

Hadiah Ig Nobel lain untuk bidang Kimia diberikan kepada tiga peneliti dari Universiti Autonoma de Mexico, iaitu Javier Morales, Miguel Apatiga, dan Victor Castano. Mereka menciptakan berlian dari tequila. Sedangkan hadiah untuk bidang kesusasteraan jatuh kepada polis Irland kerana telah menulis lebih dari 50 surat tilang untuk seorang Prawo Jazdy yang dalam bahasa Poland bermaksud ’surat izin mengemudi’.

Sedangkan Stephan Bollinger dan doktor lain dari Universiti Bern di Swiss menerima hadiah perdamaian karena mendemonstrasikan bahwa botol bir kosong lebih mungkin melukakan kepala dalam pertarungan di bar dibandingkan dengan botol berisi penuh. Hadiah Ig Nobel diberikan kepada mereka yang menemukan sesuatu yang membuat orang tertawa lalu berpikir.

Sumber : BBC
Read Full 1 comments

H1N1: 195 pesakit baru ILI dikesan !!

KUALA LUMPUR: Seramai 195 pesakit baru dengan gejala penyakit seakan influenza (ILI) dimasukkan ke hospital untuk rawatan manakala 227 kes dibenar pulang sehingga 9 pagi ini.

Tiada kes kematian baru akibat Influenza A (H1N1) dilaporkan dalam tempoh sama.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican, berkata sehingga kini sebanya 769 kes ILI yang masih dirawat di 90 hospital di seluruh negara.

Katanya, daripada jumlah itu, hanya 40 pesakit atau 5 peratus adalah kes Influenza A (H1N1) yang disahkan melalui ujian makmal.

Sumber : Berita Harian
Read Full 0 comments
Related Posts with Thumbnails

Hot Blog

 

© Black Newspaper Copyright by Pulakdah! | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks