blog how to, blog trick, blog tips, tutorial blog, blog hack

Masukkan email anda:

Disediakan oleh: FeedBurner

PULAKDAH FRIENDS

Hari Raya Bukan Hari Sedih

Thursday, September 17, 2009

Masyarakat melayu kita sering mengaitkan hariraya dengan hari kesedihan. Perkara ini diransang tambah oleh media kita. Apabila tiba hariraya, takbir raya ala melayu berirama sedih, alunan melodinya mendayu dan mengundang airmata, drama dan cerita dalam media akan dikaitkan dengan kisah-kisah sedih dan pilu, puisi dan lagu juga begitu. Apakah hariraya dalam Islam hari sedih, atau hari kemenangan dan kegembiraan?

Terlebih dahulu kita hendaklah tahu bahawa hari raya dalam Islam bukan sekadar tradisi atau cetusan idea mana-mana pihak, ia adalah syariat yang diturunkan oleh Allah dan ada hukum-hakamnya yang tersendiri. Di samping ia adalah hari yang Allah peruntukkan untuk kaum muslimin membesarkan Allah, kemenangan dan kegembiraan.

Firman Allah (maksudnya):
“Bulan Ramadan yang padanya diturunkan Al-Quran, menjadi petunjuk bagi sekalian manusia, dan menjadi keterangan-keterangan yang menjelaskan petunjuk dan (menjelaskan) perbezaan antara yang benar dengan yang salah. Oleh itu, sesiapa dari antara kamu yang menyaksikan anak bulan Ramadan, maka hendaklah dia berpuasa; dan sesiapa yang sakit atau dalam musafir maka (maka diganti) pada hari-hari yang lain. (dengan ketetapan yang demikian itu) Allah menghendaki kamu beroleh kemudahan, dan Dia tidak menghendaki kamu menanggung kesukaran. dan juga supaya kamu cukupkan bilangan puasa (sebulan Ramadan), dan supaya kamu membesarkan Allah kerana mendapat petunjukNya, dan supaya kamu bersyukur”. (Surah al-Baqarah: 185).


Ayat ini menjelaskan tentang kedatangan Hari Raya adalah tanda syukur atas nikmat kurniaan Allah. Maka kita disuruh bertakbir membesarkan Allah pada Hari Raya. Ini semua tanda kejayaan dan kegembiraan.

Apatah lagi hadis-hadis Nabi s.a.w menunjukkan penghayatan hari raya pada zaman baginda penuh dengan kegembiraan dan ceria. Kata Ummu Atiyyah r.aha:

“Rasulullah s.a.w memerintahkan kami (kaum wanita) keluar pada hari raya fitri dan adha; termasuk para gadis, wanita haid, anak dara sunti. Adapun mereka yang haid tidak menunaikan solat tetapi menyertai kebaikan dan seruan kaum muslimin” (Riwayat al-Bukhari).

Maka Nabi s.a.w dalam sunnahnya, menunaikan solat hari raya di tanah lapang, sehingga memungkin setiap individu menyertai kemenangan dan kegembiraan pada hari tersebut, juga lebih penting untuk memperlihatkan kekuatan, perpaduan, kejayaan dan kebahagiaan hidup kaum muslimin.

Takbir hari raya adalah takbir yang bersemangat, bukan berirama sedih seperti takbir kita. Cubalah dengar takbir hari raya di dunia Arab, lain iramanya.

oleh: Dr. Mohd Asri bin Zainul Abidin
Read Full 0 comments

Sah! BN Makin Payah Tawan Selangor

Tan Sri Abdul Khalid bersama barisan pemain pasukan Selangor dalam satu pertemuan di kediaman rasmi April lalu.


PARA pemain skuad Liga Super Selangor pasti tersenyum puas menyambut Hari Raya Aidilfitri tahun ini apabila menerima duit raya RM15,000 setiap seorang.

Petang semalam, mereka telah menerima durian runtuh berupa wang tunai berjumlah RM456,000 daripada Kerajaan Negeri Selangor di atas kejayaan menjuarai Liga Super musim ini.

Kejayaan tersebut sememangnya cukup manis kerana Selangor tidak pernah menjulang trofi Liga Super sejak ia diperkenalkan pada musim 2004.

Ganjaran tersebut telah disampaikan sendiri oleh Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim kepada para pemain dan pegawai pasukan Selangor pada majlis berbuka puasa di kediaman rasminya di Shah Alam.

"Kerajaan negeri telah berbesar hati untuk memberikan ganjaran berjumlah RM456,000 di atas kejayaan pasukan Selangor menjuarai Liga Super musim ini.

"Saya harap para pemain semua terus bersemangat dan mula memberi fokus untuk Selangor menjuarai pula saingan Piala Malaysia musim ini," kata Khalid yang juga merupakan Presiden Persatuan Bola Sepak Selangor (FAS).

Sumber-Kosmo
Read Full 0 comments
Related Posts with Thumbnails

Hot Blog

 

© Black Newspaper Copyright by Pulakdah! | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks