blog how to, blog trick, blog tips, tutorial blog, blog hack

Masukkan email anda:

Disediakan oleh: FeedBurner

PULAKDAH FRIENDS

Teoh Beng Hock ditolak!?

Tuesday, August 18, 2009

Mungkinkah hipotesis Teoh Beng Hock dikelilingi individu tertentu dan menakut-nakutkannya sehingga menyebabkan dia tergelincir dan terjatuh dari tingkap 14 ke koridor di tingkat lima bangunan Plaza Masalam di sini pada 16 Julai lalu?

Kebarangkalian itu tidak dinafikan oleh Pakar Perunding Kanan Perubatan Jabatan Forensik, Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR) Klang, Dr. Khairul Azman Ibrahim apabila ditanya oleh peguam pemerhati mewakili Kerajaan Selangor, Malik Imtiaz Sarwar mengenai andaian tersebut.

Teori tersebut dibuat ekoran tiada penemuan jam tangan mendiang yang terputus talinya di lokasi mayatnya ditemui.

"Mungkin," kata Khairul ringkas pada hari ke-10 prosiding inkues kematian Setiausaha Politik kepada Exco Selangor itu di Mahkamah Koroner di sini semalam.

Terdahulu dalam keterangan awal, Khairul, 51, yang juga saksi ke-10 memberitahu mahkamah bahawa mendiang tidak mempunyai masalah psikologi yang boleh menyebabkan dia mempunyai kecenderungan membunuh diri.

Beng Hock juga kata beliau, bukan seorang perokok, tidak minum arak dan tidak ada masalah perubatan.

Kenyataan itu berdasarkan perbualannya dengan keluarga mendiang mengenai latar belakang mangsa sama ada dia ada kecenderungan untuk membunuh diri sebelum bedah siasat dijalankan ke atas mayatnya pada pukul 12 tengah hari 17 Julai di bilik mayat HTAR.

"Saya ada bertanya kepada abang, adik-beradik perempuan dan tunang si mati sama ada dia berhutang atau stres sebelum ditangkap, dia minum arak, merokok atau mengambil dadah.

"Jawapan abangnya, si mati ialah seorang yang terbuka dan suka berbincang tetapi pada adik perempuannya saya tidak tanya banyak soalan manakala tunangnya lebih banyak berdiam tetapi daripada riak mukanya saya nampak dia tidak puas hati dan ingin tahu macam mana mangsa mati," katanya.

Mengulas lanjut, Khairul dalam keterangannya bersetuju dengan kenyataan peguam pemerhati mewakili keluarga mendiang, Gobind Singh Deo bahawa berdasarkan fakta-fakta, ia menunjukkan mendiang bukan jenis orang yang cenderung untuk membunuh diri.

Bagaimanapun, beliau berpendapat Beng Hock merupakan seorang berintegriti dan tegas dari segi kerja dan jika membuat silap, dia akan malu.

Prosiding yang berlangsung di hadapan Koroner Azmil Muntapha Abas itu mula hangat apabila Khairul kemudian diasak dengan pelbagai soalan daripada Gobind, Malik dan juga peguam pemerhati mewakili Majlis Peguam, Rajpal Singh.

Insiden itu menyebabkan peguam yang dilantik oleh Kerajaan Malaysia, Tan Hock Chuan bangun dan memberitahu mahkamah bahawa keterangan Khairul adalah berdasarkan bedah siasat.

Seterusnya, Gobind mempersoalkan mengapa pakar patologi itu hanya bertanya soalan kepada ahli keluarga mendiang tetapi tidak kepada pegawai di pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengenai apa yang berlaku semasa mendiang disoal-siasat.

Khairul menegaskan itu bukan tugas beliau sebaliknya ia di bawah kuasa polis menyebabkan Gobind terus-menerus mengasak pakar patologi itu dan mendakwa tindakan Khairul adalah untuk menjuruskan bedah siasat kepada bunuh diri.

"Pada pendapat saya, ia bagus untuk saya ketahui tetapi saya tidak buat.

"Jika pegawai SPRM ada di bilik mayat, saya akan tanya," katanya lagi.

Khairul turut ditanya Gobind sama ada kecederaan pada tulang punggung Beng Hock yang patah dan hancur berkecai semasa mendarat sehingga menyebabkan tisu-tisu di bahagian tersebut patah boleh berlaku atas sebab lain selain jatuh dari tempat tinggi.

Khairul menjawab: "Kalau dipukul dengan benda panjang dan tumpul, boleh juga berlaku."

Namun beliau menolak kecederaan itu boleh berlaku jika dipukul dengan paip polivinil klorida (PVC), cota, pembaris panjang ataupun kayu hoki.

Sementara itu, bagi menjawab soalan Malik mengenai genggaman pada tangan kiri Beng Hock, Khairul memberitahu, kebiasaannya keadaan tersebut berlaku apabila mangsa cuba untuk mencapai sesuatu.

"Bila dia jatuh, dia cuba mencapai sesuatu dan ada tanda-tanda menunjukkan dia sedar sebelum jatuh," katanya.

Malah, Khairul turut berpendapat genggaman tangan itu juga mungkin berlaku akibat dia menahan sakit.

"Boleh dihujahkan sama ada si mati masih sedar berdasarkan jarak jatuh si mati dan saya juga berpendapat si mati masih sedar masa terjun," ujarnya lagi.

Prosiding inkues bersambung hari ini dan Pakar patologi forensik dari Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM), Dr. Prashant Naresh Samberkar dijangka memberi keterangan.


Read Full 0 comments

Siapa Calon BN Rohaizad Othman?

CALON BN : ROHAIZAT OTHMAN


“Calon BN di P. Pasir penyeleweng wang amanah. Seleweng RM140K dari Kop. Pekebun Getah. Langgar undang-undang bawah Seksyen 103D. Tolak calon BN yang tidak beramanah”.
:author faethal

Mengikut kenyataan Presiden Bar Council, Ragunath Kesavan, kepada The Edge:

“the offence committed by Rohaizat involved stakeholders... Read More’ money from Koperasi Pekebun Getah and there was no account for it. When the board looked into this matter and the order was made, there was no reimbursement to the stakeholders involving the sum of RM140,000. Even if you pay, the offence has been committed and it is a serious offence as this involves dealing with client’s money. If you are an innocent party, you would not be found guilty by the disciplinary committee and the charge leveled under Section 103D is tantamount to criminal misconduct”.

Read Full 0 comments
Related Posts with Thumbnails

Hot Blog

 

© Black Newspaper Copyright by Pulakdah! | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks