blog how to, blog trick, blog tips, tutorial blog, blog hack

Masukkan email anda:

Disediakan oleh: FeedBurner

PULAKDAH FRIENDS

H1N1 ragut 8 lagi nyawa

Sunday, August 9, 2009
Lapan lagi dilaporkan meninggal dunia akibat influenza A (H1N1), menjadikan jumlahnya meningkatkan kepada 26 orang.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata kematian tersebut dilaporkan antara 3 Ogos hingga hari ini.

Menurutnya, ada kematian tersebut yang hanya dikesan selepas dilakukan bedah siasat.

Beliau memberitahu pemberita di Kota Kinabalu bahawa sebahagian daripada kematian tersebut membabitkan kumpulan yang berisiko tinggi.

Beliau memberitahu pemberita di Kota Kinabalu bahawa sebahagian daripada kematian tersebut membabitkan kumpulan yang berisiko tinggi.

Star melaporkan Liow sebagai berkata, seorang daripada korban tersebut adalah gadis berusia 20 tahun, seorang pelajar kolej, yang meninggal selepas menerima rawatan pesakit luar.

Menurutnya, pada masa ini, terdapat 62 pesakit yang sedang menjalani rawatan, 13 di Unit Rawatan Rapi (ICU) dan lima lagi sedang menunggu keputusan ujian.

Sumber Malaysiakini.

Read Full 1 comments

Noordin ditemui terbunuh dalam bilik air

IMEJ rakaman televisyen tempatan, TV One menunjukkan, polis anti pengganas Indonesia berada dalam kedudukan masing-masing ketika serbuan ke atas rumah tempat persembunyian anggota militan.--fotoAP


BEJI: Stesen televisyen Indonesia melaporkan, ketua militan, Noordin Mohammad Top ditemui terbunuh di dalam bilik air selepas serbuan polis ke atas sebuah rumah di kawasan sawah padi di Temanggung, Jawa Tengah lewat malam tadi.

Polis menyerbu tempat persembunyian suspek militan itu selepas mengepung rumah tersebut selama 16 jam dan dilaporkan berjaya membunuh suspek pengganas yang paling dikehendaki di Asia Tenggara itu.

Laporan itu bagaimanapun tidak disahkan oleh polis. Ujian DNA akan dilakukan untuk memastikan identiti yang terbunuh. Pengeboman ke atas dua hotel, JW Marriot dan Ritz-Carlton telah mengorbankan sembilan nyawa, kebanyakannya warga asing.

PASUKAN polis Indonesia berdiri di luar rumah tempat persembunyian suspek pengganas di Temanggung, Jawa Tengah. Dalam serbuan yang dilakukan ke atas rumah tersebut lewat malam tadi, polis berjaya menembak mati dua suspek pengganas, menahan lima lagi serta merampas bahan letupan dan sebuah bom kereta.--fotoAP

Noordin juga dipercayai memainkan peranan penting dalam empat kejadian pengeboman di Indonesia sejak 2002, termasuk serangan ke atas sebuah kelab malam di Bali yang mengorbankan 202 nyawa yang kebanyakannya warga asing.Pembunuhan atau penangkapan Noordin merupakan kejayaan terbesar Indonesia dalam memerangi pejuang militan dan mungkin melemahkan peluang berlakunya lebih banyak serangan, memberikan perancangan utama, kewangan dan motivasi yang dipercayai dimainkan Noordin dalam rangkaian keganasan yang berlaku.

Jurucakap polis, Nanan Sukarna berkata, pihaknya percaya Noordin dan dua atau tiga lagi pengikutnya berada dalam rumah tersebut namun masih belum dapat mengesahkan nasib mereka.Beberapa minit selepas serbuan itu, saksi-saksi kejadian berkata, anggota-anggota polis membuka topi keselamatan yang dipakai dan berjabat tangan sesama mereka, seperti menandakan semua yang berada dalam rumah itu terbunuh atau ditangkap selepas kejadian beberapa letupan dan tembak menembak dengan suspek.

Seorang pegawai polis berkata, satu mayat dijumpai di dalam bilik air rumah itu dan pihak berkuasa telah dengan membawa keranda. Selepas kira-kira sejam, tiga ambulans meninggalkan rumah itu.
Sumber - AP

Innalillah.. :author faethal

BERITA TERDAHULU
Suspek pakar bom Noordin diberkas

JAKARTA: Pakar bom paling dikehendaki Indonesia, Noordin Md. Top, yang turut dikaitkan dengan siri pengeboman di negara itu sejak 2002, telah diberkas lewat malam tadi. Malah laporan tidak rasmi menyebut Noordin mungkin terbunuh dalam serbuan polis ke atas sebuah rumah di Temanggang, Jawa Tengah.

AP melaporkan, dalam kejadian itu, polis Indonesia telah membunuh dua suspek militan selain menahan lima lagi suspek serta merampas bahan letupan dan sebiji bom kereta. Sepanjang malam tadi, media tempatan melaporkan, Noordin yang merupakan perancang dalam beberapa siri pengeboman di Indonesia bersembunyi di dalam rumah di mana bunyi tembakan dan letupan masih kedengaran selepas 10 jam polis mengepung kawasan rumah itu.

Dua stesen televisyen tempatan melaporkan, Noordin telah terbunuh dalam operasi itu namun perkara itu tidak dapat disahkan. Ujian DNA mungkin akan dilakukan untuk memastikan perkara itu. Serbuan ke atas rumah itu dilakukan selepas polis mengepung rumah tersebut selama kira-kira 16 jam.Sekurang-kurangnya lima letupan kuat menggegarkan kawasan rumah itu menjelang subuh. Noordin, suspek yang amat dikehendaki sebelum ini turut mengaku bertanggungjawab ke atas kejadian letupan dua hotel milik warga Amerika Syarikat di sini bulan lalu.
Sumber - AP
Read Full 0 comments
Related Posts with Thumbnails

Hot Blog

 

© Black Newspaper Copyright by Pulakdah! | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks