blog how to, blog trick, blog tips, tutorial blog, blog hack

Masukkan email anda:

Disediakan oleh: FeedBurner

PULAKDAH FRIENDS

Kenangan Reformis Muda

Wednesday, June 24, 2009
Tertarik dengan pencarian yang dilakukan oleh radenjowo@yahoo.com di http://wartamaya.blogspot.com/ melalui Tajuk Diskusi : Mencari Reformis.
Maka saya suka menjawab selaku bekas Mahasiswa UTM yang pernah terlibat dalam gerakan reformasi 1998. Sebenarya gelombang reformasi bermula sejak Anwar Ibrahim dipecat oleh Dr. Mahathir. Namun begitu riak sokongan ramai golongan muda yang berfikrah Islam lebih kepada PAS kerana matlamat perjuangan parti itu yang tentunya lebih Islam. Ini terbukti semasa saya bersekolah di Sekolah Menengah Agama Maahad Muar, ramai guru dan pelajar yang minat kepada fahaman PAS walaupun secara tidak terang-terangan.


Ziarah ke Masjid Rusila semasa di tingkatan 3 tahun 1995.

Dalam masa yang sama ramai juga penyokong PAS yang berpra-sangka baik (husnu zan) pada kepimpinan Anwar Ibrahim pada masa itu yang diketahui lebih berfikrah Islam. Moga-moga jika Anwar Ibrahim menjadi PM, maka beliau akan mentadbir negara dengan corak pimpinan yang lebih Islamik. Ini dibuktikan beliau semasa memangku jawatan PM daripada Dr. Mahathir dimana beliau lebih tegas cuba menghapuskan rasuah.


Berjumpa Tim. Presiden PAS masa itu semasa program PAS di Parit Bakar, Muar

Apabila gelombang reformasi 1998 ramai golongan muda yang lebih terbuka menyuarakan suara menyokong pembangkang ketika itu BA. Saya sendiri sementara menunggu keputusan SPM 1998, kerap bersama teman sepersekolahan mengikuti ceramah dan perkembangan semasa politik tanahair melalui program PAS. Berita di TV pada masa itu sangatlah memalukan kerana laporan yang tidak adil dan berat sebelah. Almarhum Ust fadhil Noor, TG Nik Aziz, TG Haji Hadi, merupakan antara pemimpin yang paling lantang mempertahankan Anwar Ibrahim dan menjadi rujukan kami semua. Reformasi 1998 juga merupakan tahun yang bermakna kerana ramai para Ulama dan Ustaz yang bersuara secara lantang menyokong PAS. Di antaranya Ust Ismail Kamus, Ust Harun Din, Dr Hassan Ali dan ramai lagi. Ini menguatkan lagi azam kami selaku orang muda untuk sama-sama berjuang di saf yang sama.

Saya bersama Presiden PEKA 1998 semasa program pelajar UTM di Pendang.

Selepas masuk ke UTM, saya bergerak dalam persatuan pelajar Persatuan Kejuruteraan Awam (PEKA). Rupa-rupanya di IPTA masa itu gerakan reformasi ini sangat kuat dikalangan pelajar. Maka program-program pelajar yang diadakan tidak terlepas mesti bersangkut paut dengan keadaan politik semasa. Contohnya risalah berkaitan Fatwa Yusuf al-Qardawi berkaitan isu liwat, hukum-hukum jika berlaku zalim,mahafiraun. Ini semuanya menjadi perbualan dan perbincangan yang hangat di kalangan pelajar.

Semasa Dato' Syed Hamid Albar sendiri merasmikan Orentasi pelajar baru, beliau sendiri tidak tahan dengan asakan soalan pelajar pada masa itu. Walaupun soalan-soalan yang diutarakan daripada pelajar tahun satu yang baru tamat orentasi!

PEKA sendiri semasa memohon untuk melakukan Program Khidmat Masyarakat di Pendang Kedah telah tidak diluluskan oleh pihak HEP UTM. Sebabnya, selepas pilihanraya Dun Pendang telah dimenangi oleh Adun PAS iaitu Almarhum Ust Fadhil Noor. Sedangkan permohonan untuk program ini telah dibuat dan diluluskan sebelum pilihanraya lagi. Apakah sikap tidak profesional yang ditunjukkan oleh HEP UTM ini kerana mengikut telunjuk orang atasan?.

Setelah mendesak, akhirnya permohonan ini diluluskan. Namun begitu kami selaku pemimpin pelajar diletakkan pelbagai syarat supaya tidak menyentuh hal politik dan sebagainya. Malahan senarai nama kami telah diserahkan kepada pihak polis untuk direkodkan kerana melakukan aktiviti di kawasan 'panas'. Namun begitu, hasil kebijaksanaan Presiden PEKA ketika itu, Almarhum Ust Fadhil Noor turut memberikan sumbangan dalam bentuk kewangan untuk menjayakan program tersebut. Begitulah sukarnya golongan pelajar yang bergerak sebagai reformis muda untuk menerangkan mana yang haq dan mana yang batil.

Itulah perjuangan yang dilakukan oleh reformis muda di kalangan pelajar IPTA. Kami dikekangi oleh AUKU namun pemikiran kami bebas. Kami bergerak dalam persatuan untuk menggerakkan jemaah supaya faham akan perjuangan yang sebenar. Perjuangan kami jelas, menyatakan yang haq dan menafikan yang batil. Kami juga memperjuangkan agar keadilan diberikan kepada sesiapa sahaja bukan hanya kepada Anwar Ibrahim.

Itupun suara undi kami telah dihalang pada masa itu. Nah, akhirnya pada PRU12 kami menggunakan suara dan hak kami sehingga PR berjaya memerintah 5 negeri. Itulah sedikit sebanyak gerakan reformasi yang kami lakukan secara berhemah. Walaupun masa itu UTM juga terkenal kononnya ada gerakan bawah tanah seperti yang sering keluar di dada-dada akhbar kerajaan. Semoga sahabat-sahabat yang lain masih di dalam perjuangan yang sama. Wallahualam : author faethal
Read Full 2 comments
Related Posts with Thumbnails

Hot Blog

 

© Black Newspaper Copyright by Pulakdah! | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks