blog how to, blog trick, blog tips, tutorial blog, blog hack

Masukkan email anda:

Disediakan oleh: FeedBurner

PULAKDAH FRIENDS

Rahsia Peristiwa "Suvivor Bogel di Mersing"

Saturday, June 13, 2009
Rancangan Survivor terbitan Stesen TV Denmark yang kecoh baru-baru ini


Ingat lagikah kekecohan pada 3 May yang lalu, peristiwa dimana para peserta "Suvivor" berbogel dalam satu acara ketika penggambaran dilakukan di salah satu kepulauan di Mersing (Di antara Pulau Setindan , Pulau Kecil , Pulau Tengah , Pulau Besar , Pulau , Pulau Rawa).
Tetapi ada satu peristiwa yang tidak diceritakan oleh mana-mana media di Malaysia...

Cerita ini diceritakan sendiri oleh penduduk Mersing yang bertugas di kawasan kepulauan sekitar Mersing.

Aku berada di persisiran pantai Sekakap,Mersing pada 12 Jun 2009.

Semasa pertandingan itu diadakan, ada seorang pekerja sementara yang diambil di kalangan penduduk di kepulauan itu oleh penerbit rancangan bagi memudahkan urusan selok belok dan laluan di sekitar pulau itu.

Malangnya, selepas kejadian 'larian bogel' itu pekerja itu telah meninggal dunia kerana dihempap pokok kelapa yang tumbang. Pekerja itu meninggal serta merta kerana kecederaan kepala yang parah..

Memang benar,ajal dan maut,Qada' dan Qadar itu ketentuan Allah. Tetapi jika kita mengambil iktibar dari peristiwa ini,mungkin Allah menurunkan hanya bala yang kecil kerana peristiwa 'larian bogel' itu. Jika Allah menurunkan bala Tsunami...pikir-pikirkan lah semua. Wallahualam.

Read Full 1 comments

PAS tidak perlu jika UMNO...

Ini adalah tulisan terakhir saya berkaitan "Kerajaan Perpaduan" bagi menutup isu yang semakin sering diperkatakan mutakhir ini. Semoga direnungi dan difahami bersama. -faethal (pulakdah.blogspot.com)

Perlembagaan PAS menyatakan, matlamat perjuangan PAS pada prinsipnya tidak pernah berubah, sama ada pada waktu ini, sebelumnya atau sejak awal penubuhannya dahulu, iaitu memperjuangkan sehingga terlaksananya peraturan dan hukum-hukum Allah dalam sebuah masyarakat dan pemerintahan di negara ini. Matlamat inilah yang telah diperjuangkan oleh PAS sejak dahulu hingga sekarang.

Dalam undang-undang tubuh PAS Bab Pertama (Fasal 2, Ceraian 2) telah menerangkan secara jelas perkara tersebut iaitu: “Memperjuangkan cita-cita lslam dalam masyarakat dan urusan pemerintahan negara”. Sementara dalam Perlembagaan PAS (Pindaan 1993) Bab Ketiga (Fasal 5, Ceraian 1) telah menyebutkan: “Memperjuangkan wujudnya di dalam negara ini sebuah masyarakat dan pemerintahan yang terlaksana di dalamnya nilai-nilai hidup lslam dan hukum-hukumnya menuju keredhaan Allah”.

Oleh kerana matlamat yang diperjuangkan oleh PAS adalah untuk mewujudkan sebuah masyarakat yang terlaksana di dalamnya hukum-hukum lslam, maka sudah tentulah landasan yang perlu dilalui oleh PAS dalam perjuangannya itu adalah lslam. Dengan itu juga tidaklah menghairankan sekiranya sumber hukum yang tertinggi dalam pegangan PAS ialah al-Quran, Sunnah Rasulullah serta ljmak ulama dan Qias yang terang dan nyata.

PAS percaya bahawa hanya dengan lslam sahajalah negara dan masyarakat dapat dibawa ke arah keselamatan dan kebahagian yang sebenar-benarnya. Dengan itu, tugas menegakkan sebuah negara lslam ini adalah menjadi kewajipan pokok yang akan terus diperjuangkan oleh PAS.

Persoalan yang lazim diberikan UMNO ialah mengapa PAS bekerjasama dengan DAP yang secara terang menolak Islam. UMNO sudah tentu lebih Islam daripada DAP.


Sepatutnya persoalan yang dibangkitkan siapakah yang menakutkan masyarakat Non-Muslim daripada memahami Islam?


Siapakah yang menakutkan masyarakat Non-Muslim jika PAS memerintah maka ramai orang akan kudung tangannya?


Siapakah yang mengeluarkan saman terhadap Nga Kor Ming sebab beliau membaca Al-Quran ketika berceramah?


Tanggungjawab siapakah yang hendak berdakwah kepada Non-Muslim tentang kebaikan ISLAM jika masyarakat Non-Muslim sendiri dimomokkan dengan pelbagai ketakutan kepada Islam?


UMNO sendiri mempermainkan agama Islam tiba-tiba mengatakan PAS itu SESAT sebab bekerjasama dengan DAP??? PELIK....

Nah...sekarang kerajaan UMNO begitu ghairah terhadap Kerajaan Perpaduan. Benar begitu ikhlaskah UMNO untuk bergabung dengan PAS bagi tujuan perpaduan atau bertujuan hanya untuk menguatkan UMNO yang sedia diketahui semakin ditolak rakyat.Mursyidul Am PAS sering mengingatkan PAS supaya berhati-hati jangan sampai terlanjur kerana tidak mahu titik hitam bersama BN berulang. Ini bukan pertama kali Umno mempermainkan PAS dalam menyelamatkan politik mereka.Sediakah PAS untuk memperingati sejarah

Ketika Umno berpecah dengan Dato’ Onn pada 1951, Tunku Abdul Rahman berusaha menarik PAS menyertai Persidangan Pertubuhan Melayu di Johor Bahru, diikuti oleh penyertaan PAS dalam National Convention pada 1953. Tujuan utama Tunku Abdul Rahman berbuat demikian kerana bimbang Umno terkubur setelah National Conference tajaan Dato’ Onn mendapat sokongan parti-parti politik ketika itu.

Pemain utama yang menyebabkan PAS menyertai National Convention dan membuatkan Yang Dipertua Agung PAS, Tuan Haji Ahmad Fuad meninggalkan PAS ialah Tuan Haji Ahmad Badawi, bapa bekas Presiden Umno. Selepas memecahkan PAS pada 1953, beliau meninggalkan PAS untuk terus bersama Umno. Melalui National Convention tajaan Tunku Abdul Rahman juga, UMNO telah memperdayakan parti-parti Melayu seperti PAS dan PMS dengan memberikan hak mengundi kepada warga asing mengikut jus soli, selain menolak usul PAS untuk menambahkan wakil Melayu dalam Majlis Perundangan Persekutuan. Selepas tiga bulan, PAS meninggalkan National Convention yang diperalatkan oleh Umno ini.

Selepas pelbagai fitnah dilemparkan UMNO ke atas PAS seperti komunis, agen asing, pro Indonesia dan lain-lain sehingga membawa kepada penyalahgunaan ISA dalam isu takfir dan konfrantasi 1963, UMNO dengan tiba-tiba merujuk kepada PAS selepas tragedi 13 Mei 1969. Sudah ramai pengkaji sejarah yang telah mengetahui siapa sebenarnya di sebalik 13 Mei ini sehingga ada tulisan berkaitannya diharamkan. Atas isu ketuanan Melayu, sekonyong-konyong Tun Razak menemui Datuk Asri untuk meminta kerjasama PAS. Selepas Kerajaan Campuran PAS-Perikatan dibentuk pada 1973 dan Barisan Nasional (BN) ditubuhkan pada 1974, UMNO kembali kuat. Akhirnya PAS disingkirkan dengan cara yang tragis juga.

Pimpinan PAS sering kali ikhlas setiap kali diajak berunding oleh mana-mana pihak. Mungkin kerana itu menjadikan PAS parti yang paling banyak kerjasama politik. Tetapi kerana ’terlalu lurus’ juga, mungkin membuatkan PAS sering menjadi mangsa politik licik UMNO. Selepas Peristiwa Memali yang membunuhkan 14 ahli PAS pada November 1985, UMNO mengajak PAS bertemu secara sulit dalam ’pertemuan 10 mata’, tetapi belum apa-apa mereka sudah mengumumkan kepada media. Orang-orang Cina dalam CCC cukup terkilan dengan tindakan PAS ’tikam belakang’, tetapi sebenarnya PAS yang ditikam oleh UMNO dari belakang. PAS tidak mengkhianati orang Cina ketika itu. Kesannya, PAS kalah teruk dalam pilihan raya 1986.

Dr Mahathir sendiri beberapa kali cuba memancing PAS pada 1999, tetapi rundingan itu gagal apabila beberapa tuntutan PAS tidak dapat dipenuhi. Selepas 2004, ketika Umno kuat, beberapa permintaan Pemuda PAS untuk bermuzakarah dengan Pemuda Umno tidak dilayan. Tiba-tiba, apabila Umno kembali nazak, mereka ’merindui’ semula PAS.
Lantaran itu berbalik pada persoalan yang asal perlukah Kerajaan Perpaduan?

Jawapannya mudah..
Mursyidul Am PAS pernah berkata,
"PAS tidak perlu,malah PAS akan dibubarkan jika UMNO sedia untuk kembali kepada ajaran Islam"
Wallahualam


Read Full 0 comments
Related Posts with Thumbnails

Hot Blog

 

© Black Newspaper Copyright by Pulakdah! | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks